Skip to main content

Internet Computer: alles wat je moet weten over ICP

Internet Computer (ICP) 

Nog maar een paar weken geleden had bijna niemand gehoord over Internet Computer. Nu staat het project vermeld als een van de 10 grootste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie. Wat is Internet Computer en waardoor is deze bijna van de ene op de andere dag zo succesvol geworden?

De geschiedenis van Internet Computer

Hoewel Internet Computer (ICP) onlangs het nieuws heeft gehaald, is het zeker geen nieuw project. Integendeel, Internet Computer is al jaren in ontwikkeling.

Het werk aan ICP begon in oktober 2016, toen een non-profitorganisatie DFINITY Foundation in Zwitserland besloot om de volgende stap te zetten in de evolutie van blockchain-technologie. De belangrijkste oprichter van DFINITY Foundation en Internet Computer is Dominic Williams, een ervaren blockchain-ontwikkelaar die eerder aan zowel Bitcoin als Ethereum heeft gewerkt.

Stichting DFINITY heeft aanzienlijke fondsen weten te werven voor de ontwikkeling van Internet Computer. Bijdragers zoals Multicoin Capital, ZeroEx, Aspect Ventures, Andreessen Horowitz en nog veel meer hebben in totaal $ 121 miljoen aan het project gedoneerd.

In 2018 konden meer dan 50.000 deelnemers gratis ICP-tokens ontvangen in de vorm van een airdrop. Het duurde echter nog twee jaar voordat Internet Computer daadwerkelijk operationeel werd, aangezien het alpha mainnet van ICP in december 2020 werd gelanceerd.

Internet Computer wordt openbaar

Eindelijk, op 10 mei 2021, werd de ICP-munt beschikbaar gesteld voor het publiek. Het Internet Computer token werd genoteerd op een groot aantal grote cryptobeurzen, waaronder Coinbase, Binance, Huobi, KuCoin en OKEx.

Onmiddellijk nadat Internet Computer openbaar werd, barstte de ICP-koers uit tot meer dan $ 737. Hoewel een correctie ervoor zorgde dat de koers stabiliseerde rond de $ 300, is de marktkapitalisatie van ICP nog steeds bijna $ 40 miljard, wat betekent dat Internet Computer momenteel een van de 10 meest waardevolle blockchain-projecten ter wereld is.

Het valt niet te ontkennen dat de vermelding van Internet Computer een van de meest succesvolle openbare aanbiedingen van digitale activa in de geschiedenis van crypto was. Maar wat maakte ICP zo buitengewoon aantrekkelijk voor investeerders vanaf het moment dat het naar de beurs ging?

Wat is Internet Computer eigenlijk?

De Internet Computer is niet zomaar een token. Het is een volledig operationeel, hyperfunctioneel blockchain-netwerk dat is ontworpen als een compleet ecosysteem dat kan concurreren met marktleiders zoals Bitcoin of Ethereum.

In wezen overbrugt Internet Computer de werelden van blockchain en traditioneel internet. De unieke technologie achter ICP, de Chain Key Technology genaamd, maakt het mogelijk om de rekenkracht van veel computers over de hele wereld met elkaar te verbinden, waardoor ze effectief worden omgezet in een uiterst efficiënte en krachtige gedecentraliseerde computereenheid.

In de praktijk kan Internet Computer worden uitgelegd als een blockchain die kan werken met de snelheid die kenmerkend is voor moderne webapplicaties. Stel je voor dat het verzenden van blockchain-transacties net zo snel gaat als het laden van een website in je webbrowser - dat is in wezen wat de ICP doet.

Het is vermeldenswaardig dat Internetcomputer een sterk gedecentraliseerd project is. De ICP-knooppunten bevinden zich momenteel in 48 onafhankelijke datacenters in veel landen op verschillende continenten. Tegen eind 2021 zal het aantal datacenters naar verwachting groeien van 48 naar 123, en het aantal individuele Internet Computer-knooppunten van 1.300 naar minstens 4.300.

Ten slotte is een van de redenen waarom Internet Computer zo snel zo waardevol werd, het feit dat deze openbaar werd als een volledig functioneel netwerk dat uit veel verschillende oplossingen bestond. Terwijl het voor netwerken als Ethereum jaren duurde om uit te breiden en verschillende toepassingen en gebruiksscenario's mogelijk te maken, hostte het ICP-ecosysteem op het moment van lancering al een groot aantal dApps.

Enkele van de dApps die worden aangedreven door Internet Computer omvatten de gedecentraliseerde exchanges Enso Finance en Tacen, een DeFi-platform SailFish, sociale mediaplatforms Distrikt en CanCan (die lijken op gedecentraliseerde en open source-versies van respectievelijk LinkedIn en TikTok) en de open source privéberichten-app OpenChat .

Internet Computer: blockchain van de toekomst?

Als we kijken naar de baanbrekende technologische fundamenten van Internet Computer en de huidige en mogelijke gebruiksscenario's, is het duidelijk dat de enorm succesvolle openbare notering niet alleen een ongeluk was dat werd veroorzaakt door hype en marketing. Het lijkt misschien alsof ICP een project is dat uit het niets is ontstaan, maar in werkelijkheid is het een reeds functioneel ecosysteem dat al jaren in ontwikkeling was en dat kan worden beschouwd als serieuze concurrentie voor blockchains zoals Ethereum, Cardano of Binance Smart Chain.