Het gebruik, de adoptie en de toekomst van cryptocurrencies in Afrika

Cryptocurrency in Afrika 

Cryptocurrency in Afrika

Cryptocurrency, een digitale valuta die blockchain-technologie gebruikt, is niet nieuw in Afrika. Afrikanen zijn niet onbekend met het gebruik van cryptocurrencies als digitale oplossing bij de overdracht van geld. Volgens deskundigen zullen de heersende omstandigheden op het continent de acceptatie van virtuele valuta's enorm vergemakkelijken. Bitcoin is de meest voorkomende cryptocurrency in Afrika, maar ook altcoins zoals Ethereum, Litecoin en Ripple zijn geaccepteerd. Afrikaanse investeerders geven de voorkeur aan cryptocurrencies als waarde opslag om te ontsnappen aan de effecten van zwakke lokale valuta en economische instabiliteit.

Individuen en startups in Afrika beschouwen cryptocurrencies als ideaal bij wereldwijde overboekingen vanwege de veiligheid en relatief lagere kosten in vergelijking met commerciële banken.

De wijdverbreide acceptatie van mobiele telecommunicatie in Afrika en daarmee de toename van toegang tot het internet, heeft cryptocurrencies voor de meeste mensen toegankelijk gemaakt. Er wordt verwacht dat cryptocurrencies de volgende ontwrichtende technologie zullen zijn vanwege de positieve ontvangst door Afrikanen. Geografische factoren zoals grenzen beperken cryptocurrency niet omdat het puur gebaseerd is op een database en daardoor makkelijker globaal te gebruiken dan fiat geld. De blockchain, als een systeem van onderling verbonden computers, registreert in realtime transacties binnen het grootboek. Talloze Afrikaanse bedrijven accepteren betalingen en betalen met Cryptocurrencies zoals Bitcoin, Bitcoin Cash en XRP om hun wereldwijde kopers en leveranciers te bereiken. Er zijn verschillende ontwrichtende betalings exchanges en gateways ontstaan, waaronder Luno Exchange, opgericht in 2013.

Ontsnappen aan inflatie d.m.v. cryptovaluta

Het feit dat cryptocurrency afhankelijk is van internet maakt het gebruik ervan overal ter wereld mogelijk. Er zijn veel cryptocurrencies over de hele wereld, maar Bitcoin komt het meest voor in Afrikaanse staten. Afrika wordt zelden genoemd op de wereldmarkt voor cryptovaluta, maar marcheert nu hard vooruit en daagt andere landen en continenten uit.Inwoners van landen met hoge inflatie, zoals Zimbabwe, Zuid-Soedan, Egypte, Nigeria en Mozambique, zullen waarschijnlijk kiezen voor cryptocurrencies om te ontsnappen aan het beleid van hun centrale banken. Een bekende website die informatie biedt over  het gebruik van Bitcoin in Afrika, stelt dat de adoptie van Bitcoin het grootst is in Kenia, Botswana, Zimbabwe, Ghana en Nigeria. Volgens een bericht van BBC News wordt er ook in Oeganda veel gebruik gemaakt van cryptocurrencies.

In 2015 was de inflatie in Zimbabwe op zijn hoogtepunt, waardoor de regering gedwongen werd steeds meer geld te drukken. Het was op dat moment dat de meesten van haar burgers besloten met cryptocurrency te gaan werken, met name Bitcoin.

Afrikaanse regeringen moeten cryptocurrencies nog reguleren, wat de groei zal bevorderen. Het blijft onbekend of de regeringen zullen veranderen en beginnen met het reguleren van cryptovaluta. Regeringen zijn mogelijk niet in staat om cryptocurrencies te reguleren, zoals onlangs door de Nigeriaanse regering is bekend. De Nigeriaanse regering verklaarde dat het moeilijk is om cryptocurrencies te reguleren, net zoals dat het niet mogelijk is om het internet te controleren. Afrikanen die geen toegang hebben tot banken en in landen met onstabiele regeringen wonen, kunnen ervoor kiezen om crypto aan te nemen. Het gebruik van Bitcoin helpt procedurele knelpunten weg te nemen die veel voorkomen in de traditionele bank- en financiële diensten sector.

Crypto exchanges in Afrika

De eerste cryptocurrency exchange in Afrika was de in Zuid-Afrika gevestigde Luno Exchange die werd opgericht in 2012. Luno heeft inmiddels meer dan 1,5 miljoen gebruikers in meer dan 40 landen. Andere op crypto gebaseerde overmakingsdiensten komen in verschillende landen op de markt, zoals Abra in Malawi en Marokko, BitMari in Zimbabwe, Kubocoin in Nigeria, BitPesa in Kenia en GeoPay in Zuid-Afrika.

Sommige landen in Afrika, zoals Tunesië, hebben virtuele valuta ingevoerd door een digitale valuta uit te geven die bekend staat als eDinar. Andere Franstalige landen in Afrika zullen deze stap waarschijnlijk volgen. Het is waarschijnlijk dat door de overheid uitgegeven cryptocurrencies in Afrika binnenkort heel normaal zullen zijn. Het grote voordeel is, dat gebruikers tegen relatief lagere kosten geld kunnen verzenden en ontvangen. Er is geen tussenkomst van derde partijen terwijl het beschermt tegen onstabiele economieën.

Conclusie

Afrikanen kunnen profiteren van alle voordelen die het gebruik van cryptocurrencies met zich meebrengt, omdat ze toegang hebben tot internet. Naast de beschikbaarheid van internet hebben Afrikanen in verschillende landen cryptocurrencies geaccepteerd als een waardeopslag om hen te beschermen tegen de effecten van inflatie en een onstabiele economie. De toegenomen acceptatie van cryptocurrencies op het continent is een bewijs dat dit de “new frontier” is voor digitale valuta's.

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...