Skip to main content

Bitcoin kopen - hoe doe je dat?

Bitcoin kopen

Bitcoin kopen

Steeds meer mensen raken overtuigd van de waarde van Bitcoin en zijn bereid er een deel van hun vermogen in te investeren. Dat is niet voor niets, want het verleden heeft laten zien dat er enorme winsten te behalen zijn met een belegging in Bitcoin of in andere cryptovaluta. Voor veel mensen is het kopen van Bitcoin echter nog onbekend terrein en de drempel is vaak hoog. In dit artikel leggen we uit hoe en waar je bitcoin koopt en hoe je het vervolgens veilig bewaart.

Waar kan je Bitcoin kopen?

Wanneer je voor het eerst Bitcoin gaat kopen dan start je met Euro’s. Deze euro’s moeten worden omgewisseld in Bitcoin. Dit lijkt voor de hand liggend, maar ik noem dit expliciet aangezien pure crypto exchanges dan afvallen. Op deze exchanges kan geen geld worden gestort. Er kan alleen verschillende cryptovaluta onderling worden uitgewisseld. Je moet dus al Bitcoins (of andere cryptovaluta) hebben om daar te kunnen handelen.

Voor het aankopen van Bitcoin met euro’s kunnen we terecht bij een crypto broker. In Nederland zijn een aantal goede betrouwbare crypto brokers te vinden zoals bijvoorbeeld Bitvavo, Finst en Anycoin Direct. Wij raden Bitvavo aan aangezien de prijs en de transactiekosten daar laag liggen in combinatie met een zeer uitgebreid aanbod aan cryptovaluta. Daarnaast hebben ze een mooie actie waarbij je over de eerste 1000 euro aan Bitcoin of andere cryptovaluta die je koopt, geen transactiekosten betaald als je je aanmeld via deze site.

Wil je eerst meer informatie over Bitvavo? Lees het in onze Bitvavo review.

Hoe moet je je aanmelden bij een crypto broker?

We nemen Bitvavo als voorbeeld en lopen stap voor stap het aanmeldproces door.

  1. Wanneer je op de aanmeldpagina bent terechtgekomen, moet je daar eerst je voornaam, achternaam en email adres invullen en een wachtwoord kiezen.
  2. Verifieer je email adres
  3. Vul de gevraagde persoonsgegevens in
  4. Verifieer je identiteit – dit neemt een paar minuten in beslag en gaat m.b.v. de camera van je telefoon of pc. Een foto van je identiteitsbewijs wordt ge-upload.
  5. Plaats geld op je account – geld storten kan met de volgende betaalmethoden: iDeal, bankoverschrijving, Bancontact, EPS, Giropay, MyBank, Sofort. Bij de eerste storting wordt direct je bankrekening geverifieerd.

Hierna kan je direct aan de slag, maar optioneel kan je nog de volgende stappen doorlopen:

  1. Verifieer je telefoonnummer
  2. Stel 2 factor authenticatie (2FA) in – Dit is een extra beveiligingslaag waarbij een unieke toegangscode op je telefoon wordt gegenereerd iedere keer als je op je rekening wil inloggen.

Bij andere Nederlandse crypto brokers is het een vergelijkbaar proces aangezien ze zich allemaal aan dezelfde regels moeten houden van de Nederlandse Bank waar ze onder toezicht staan.

Hoe koop je Bitcoin?

We gaan weer even verder bij Bitvavo. Wanneer je bent ingelogd kom je direct in het dashboard terecht. Daar zie je aan de linkerkant van de pagina het tegoed wat je bij Bitvavo hebt staan in euro. Daaronder staat het tegoed in euro aan reeds aangekochte cryptovaluta. Daar weer onder staat het totaal tegoed (euro tegoed + cryptovaluta tegoed) in euro weergegeven.

Wanneer je nu iets naar beneden scrolt dan zie je een flinke lijst met verschillende cryptovaluta verschijnen. We gaan er even vanuit dat we Bitcoin willen kopen en klikken dus in de lijst op Bitcoin.

Vervolgens komen we in het orderscherm terecht. Rechts in het scherm zien we de grafiek van de Bitcoin koers met in de linker bovenhoek daarvan de actuele Bitcoin koers. Helemaal links in het scherm zien we het order vak. Bovenaan in dat vak kan je kiezen tussen kopen en verkopen. We klikken op kopen. Daaronder zien we het beschikbare saldo in euro’s.

Daar direct onder kan je het bedrag invullen, in euro, waarvoor je Bitcoin wil kopen. Wanneer dat is ingevuld, zie je in het vak daaronder hoeveel Bitcoin je daar voor krijgt. Je kan het ook omdraaien en direct in het bitcoin vak invullen hoeveel Bitcoin je wil ontvangen. In het vak daarboven zie je dan het bedrag in euro verschijnen wat het je gaat kosten.

Vervolgens druk je op “kopen” knop daar direct onder en de order wordt direct verwerkt.

Als je vervolgens terugkeert naar het dashboard en iets naar beneden scrolt dan zie je in de lijst met cryptovaluta achter Bitcoin de hoeveelheid Bitcoin staan die je nu totaal in portefeuille hebt.

Opslag van Bitcoin en andere cryptovaluta

Het aankoopproces is nu succesvol afgerond. De aangekochte Bitcoin(s) staan in je persoonlijke Bitcoin wallet bij Bitvavo. In principe hoef je eigenlijk niets meer te doen aangezien Bitvavo een goede beveiliging heeft. De cryptovaluta worden bewaard in een zogenaamde “cold wallet”. Dit houdt in dat de wallet met daarop jouw Bitcoin(s) losgekoppeld staat van het internet tot het moment dat je er daadwerkelijk een transactie mee wil doen. Hackers kunnen er op deze manier dus onmogelijk bij komen.

Natuurlijk kan je de aangekochte Bitcoins ook van de Bitvavo wallet versturen naar willekeurig welke andere Bitcoin wallet. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen ze te bewaren op een wallet op je eigen pc of op een hardware wallet zoals die van Ledger. Deze hardware wallet, in de vorm van een usb-stick, moet je dan natuurlijk wel goed wegbergen, bijvoorbeeld in een kluis, afhankelijk van de waarde die het bevat.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande uitleg gehad. Wanneer je nog nooit cryptovaluta hebt gekocht dan lijkt het lastig, maar in feite is het kinderlijk eenvoudig. Succes!

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

  • Hits: 77009