Hoe werken Cryptovaluta?

cryptovaluta

Zoals we al weten, zijn cryptovaluta een vorm van digitaal beheerd geld en bestaan ​​ze al ruim een decennium. Ter herinnering: cryptovaluta zijn digitale activa in de vorm van virtuele munten die worden gebruikt voor uitwisseling, net als gewoon geld (fiat-valuta) maar met extra beveiligingsfuncties. Een van de belangrijkste verschillen is dat de informatie over het eigendom van munten wordt opgeslagen in de blockchain, een gedecentraliseerd grootboek dat alle transacties registreert. Transacties blijven veilig en kunnen niet worden gewijzigd door kwaadwillende mensen zoals hackers, vanwege de gebruikte cryptografische technologie. Cryptografie zet informatie van de afzender om in een "onleesbare en onbreekbare" code die alleen begrijpelijk is voor de beoogde ontvanger. Met het gebruik van cryptografie weten gebruikers van cryptovaluta dat hun transacties, aankopen en overdrachten te allen tijde veilig zijn en worden bijgehouden.

De oprichting van cryptovaluta was voornamelijk gericht op het vergemakkelijken van directe betalingen en op het aanpakken van het probleem van dubbele betalingen. De eerste cryptocurrency was Bitcoin, die een lange weg heeft afgelegd bij het oplossen van het probleem. De cryptovaluta die daarna kwamen, waren gericht op verbetering. Het doel van Litecoin, ontwikkeld in 2011, was bijvoorbeeld om de transactietijd van Bitcoin te verminderen door eenvoudigere algoritmen toe te passen. Een ander voorbeeld is Ripple, die is gericht op het snel en veilig maken van internationale overboekingen. Het is daarom duidelijk dat cryptocurrencies werken aan het creëren van een veilige omgeving voor het uitwisselen van geld in digitale vorm.

Werking van cryptovaluta

Cryptovaluta werken bijna hetzelfde als methoden zoals PayPal en bankkaarten, maar de gebruikte valuta is de betreffende cryptocurrency in plaats van euro’s of dollars. Een gebruiker van cryptocurrency hoeft de ingewikkelde werking van die cryptocurrency niet volledig te begrijpen. Weten hoe u cryptovaluta kunt verwerven en hoe u ze kunt verhandelen, is voldoende. Begrijpen hoe cryptocurrencies werken vereist een diepgaand begrip van verschillende concepten; blockchain-technologie, het gebruik ervan als een openbaar grootboek en cryptografie. De reden waarom u de twee, blockchain en cryptografie, moet begrijpen, is het feit dat een overzicht van transacties in digitale valuta op de blockchain wordt bijgehouden en processen worden beveiligd door middel van cryptografie.

Cryptovaluta werken net als creditcards en betaalpassen, maar met aanzienlijke verschillen in de uitgifte van valuta en het vastleggen van transacties. Een algoritme wordt gebruikt om cryptovaluta uit te geven en het grootboek bij te houden.

crypto geld

Cryptovaluta kopen en/of er in handelen

Er zijn verschillende manieren om cryptovaluta te krijgen. De belangrijkste is om ze te kopen bij een crypto-broker als Bitvavo. Het is ook mogelijk om cryptovaluta te verwerven door mining, waarbij computerkracht wordt gebruikt om ingewikkelde wiskundige berekeningen op te lossen die munten genereren. Cryptovaluta vertrouwen op een gedistribueerd openbaar grootboek dat wordt beheerd en onderhouden door mensen die cryptovaluta bezitten en/of minen. Door de decentrale technologie kunnen gebruikers veilig betalen en geld opslaan zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Er is niet één autoriteit om transacties te controleren en bij te werken. Updates kunnen onafhankelijk worden gemaakt door elke crypto-gebruiker met behulp van privé- en openbare sleutels die elke gebruiker in het netwerk identificeren. Om iets in de blockchain bij te werken is een openbare sleutel nodig (de naam die een gebruiker op het platform identificeert), terwijl de privésleutel het wachtwoord is dat u nodig hebt om transacties uit te voeren. Niemand bemoeit zich met de operaties van gebruikers in de blockchain en het is daardoor een geschikte methode voor het maken van privé- en anonieme transacties.

Het verhandelen van cryptovaluta is mogelijk op crypto-exchanges, net als dat men aandelen kan verhandelen op beurzen. De volatiliteit van cryptovalta maken het een dankbaar object om in te handelen. Op veel crypto-exchanges kunnen zowel posities worden ingenomen waarin men profiteert van een stijging, als posities waarin men profiteert van een daling van de betreffende cryptovaluta. Ook wordt er tegenwoordig vaak met hefboom gehandeld. Dit kan bijvoorbeeld bij de internationale cryptobeurs BitMEX, maar ook bij een cfd broker als Plus500.

*Risicowaarschuwing Plus500: 82% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Conclusie

cryptovaluta werken eraan om uitwisseling van waarde veilig te maken en met een kortere transactietijd. Cryptovaluta werken op een manier dat de betrokken partijen een consensus bereiken voordat er enige wijziging in het netwerk kan worden aangebracht. Het gebruik van cryptovaluta is enorm populair geworden vanwege de beveiligings- en transactievoordelen. Ze zorgen voor directe, goedkope en beveiligde betalingen.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

 

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...