Beveiligingsrisco’s bij het kopen en bewaren van Cryptovaluta

 cryptovaluta veilig houden

Wantrouwen jegens de traditionele financiële markten was een van de belangrijkste redenen waarom Bitcoin is gemaakt. Het idee was om een ​​gedecentraliseerd, waterdicht systeem te creëren dat het aantal tussenpersonen op de markt zou kunnen verminderen. Elf jaar na de lancering van Bitcoin, hebben we nu tienduizenden digitale activa die draaien op de blockchain en andere gedecentraliseerde netwerken.

De systemen waarvan we dachten dat ze onfeilbaar waren, hebben investeerders soms blootgesteld aan risico's die ze zich nooit hadden voorgesteld. Volgens Chainalysis, een bedrijf dat de Bitcoin-beweging volgt, zijn er meer dan 3 miljoen bitcoins verloren / gestolen sinds de lancering van dit gedecentraliseerde netwerk. Goed dus om wat aandacht te schenken aan de beveiliging van transacties en opslag van cryptovaluta.

Hoe cryptovaluta worden beveiligd

Versleuteling is een van de belangrijkste functies waardoor cryptovaluta een grote aantrekkingskracht hebben op degenen die waarde hechten aan beveiliging. Elke cryptocurrency wordt geleverd met twee belangrijke sleutels die het digitale activum coderen. De openbare sleutel is vergelijkbaar met uw e-mailadres. Het betekent dus dat iedereen met uw openbare sleutel u digitale valuta's kan sturen. Aan de andere kant is er de privésleutel, net als uw wachtwoord voor uw e-mailadres. Het betekent dus dat u uw account moet ontgrendelen met de privésleutel om toegang te krijgen tot de gegevens die daar zijn opgeslagen. Het is dus belangrijk om uw privésleutel veilig te bewaren en deze aan niemand bekend te maken.

Hoe uw cryptovaluta kan worden gestolen

Er zijn veel soorten crypto-misdaden die gericht zijn op het stelen van digitale valuta of het manipuleren van een netwerk. Enkele van de meest voorkomende zijn

  • Social engineering. De hacker houdt een cryptohouder voor de gek om de privésleutel te onthullen en uiteindelijk de digitale activa te stelen.
  • Phishing. De aanvallers misleiden hun doelwitten om malware te openen. Dergelijke aanvallers hebben toegang tot de portemonnee op de computer van het doelwit of vergrendelen zelfs het systeem en vragen om losgeld.
  • Cryptojacking. De aanvallers zullen de middelen van een houder omleiden zonder zijn of haar toestemming.

Hoe u uw cryptovaluta veilig kunt houden

  1. Sla uw crypto veilig op

Een goede digitale portemonnee “wallet” is een onmisbare investering als je wilt overleven in de crypto-wereld. Dat is waar u uw cryptovaluta in opslaat. Er zijn zowel online als offline wallets. Een “hot wallet” is waar u besluit om uw digitale munten op een online bereikbare plaats te bewaren. Dus een wallet die permanent staat aangesloten op het internet. Voordeel daarvan is dat uw cryptovaluta direct klaar staan voor het doen van een transactie. Het levert dus gebruikersgemak op. Nadeel is dat de wallet permanent is blootgesteld aan eventuele aanvallen van hackers die uw wallet binnen willen dringen om de inhoud ervan te stelen.

Een “cold wallet” is een wallet die offline staat. Er is geen open verbinding met het internet. Voordeel is dat hackers er onmogelijk bij kunnen omdat er simpelweg geen toegang toe is via het internet. Nadeel is dat er, voordat men tot een transactie kan overgaan, eerst een extra handeling moet worden verricht om de cold wallet aan te sluiten op het internet.

De meeste crypto brokers  die ook opslag in een wallet aanbieden, maken gebruik van cold wallets. Zelf kan men ook makkelijk een cold wallet aanschaffen. Bijvoorbeeld van het bekende merk Ledger. Zo’n cold wallet lijkt op een USB-stick. U kunt er veilig uw cryptovaluta op opslaan zonder noodzakelijkerwijs een constante verbinding met internet te hebben.

Nadeel van een cold wallet is wel dat het fysiek gestolen kan worden of kwijt kan raken. Bij wat grotere bedragen zal men het al gauw in een kluis willen bewaren.

Bij beide vormen van opslag is het erg belangrijk om uw toegangscode veilig en geheim te houden en niet te verliezen.

  1. Bescherm uzelf tijdens het handelen

Het verhandelen van cryptocurrencies kan erg lucratief zijn. Mensen die ervaring hebben met forex trading, maar ook nieuwkomers, proberen crypto trading op verschillende crypto-exchanges zoals het Nederlandse Bitvavo, maar ook internationale exchanges als BinanceBittrexBitMEX en CoinBase. Cryptohandel is echter iets nieuws en sommige exchanges zijn nieuw en niet gereguleerd. Beleggers lopen het risico hun cryptomunten te verliezen aan hackers, vooral wanneer ze besluiten ze op te slaan in de hot wallets van een exchange. De allereerste hack die plaatsvond op een crypto exchange was in 2012, waar investeerders  ter waarde van miljoenen dollars verloren aan hackers bij de inmiddels ter ziele gegane Mt. Gox exchange.

Als belegger en houder van crypto kunt u het beste alleen gereguleerde exchanges gebruiken. Doe wat basisonderzoek naar de veiligheidsmaatregelen die de exchange neemt, voordat u een crypto exchange kiest. U kunt uw account veilig houden door tweefactor-authenticatie (2FA) toe te passen op uw account, wat de kans op aanvallen verkleint. De meeste grote crypto brokers en exchanges bieden dat inmiddels aan hun klanten aan.

U kunt beter voorkomen dat al uw crypto-valuta in de wallet van een crypto-exchange opgeslagen blijven. Zorg ervoor dat u alleen die munten die u wilt verhandelen naar het handelsplatform verplaatst en de rest in uw hard wallet bewaart.

Conclusie

Hoe veilig is het om cryptocurrency te kopen en te bewaren? Het is een veel voorkomende vraag bij mensen die voor het eerst op dit gebied willen investeren. Het antwoord op deze vraag hangt af van de aanpak die u kiest. Als u niet oppast, loopt u het risico in de handen van oplichters en/of hackers te vallen die er dan vandoor gaan met uw cryptomunten. Aan de andere kant, als u weet hoe u uw cryptovaluta veilig kunt bewaren, dan kunt u ongestoord de vruchten plukken van het handelen en investeren in crypto.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...