Hoe Blockchain de beveiliging verbetert

Blockchain

Wantrouwen jegens traditionele financiële markten is de belangrijkste reden geweest voor de ontwikkeling van blockchain-technologie. Het eerste dat u moet begrijpen voordat we bespreken hoe blockchain de beveiliging verbetert, is wat blockchain is en hoe het werkt. Het klinkt ingewikkeld, maar met een duidelijk begrip van wat blockchain is en hoe het werkt, zal het vrij eenvoudig zijn om te begrijpen hoe het de beveiliging verbetert.

Wat is Blockchain?

Dus wat is blockchain? Blockchain is een veel voorkomende term in het bankwezen, investeringen en de cryptocurrency-industrie. Het is de technologie voor het bijhouden van gegevens die is gebruikt in het Bitcoin-netwerk. Het kan worden gedefinieerd als een gedistribueerd of gedecentraliseerd grootboek met een groeiende lijst met records die bekend staan ​​als blokken. De blokken zijn via cryptografie met elkaar verbonden

De ketting is niet zoals de traditionele fysieke ketting die we kennen, maar is een technologie die cryptografie wordt genoemd. Cryptografie is een technologie die wordt gebruikt om veilige communicatie te verbeteren, waarbij alleen de afzender en de ontvanger de inhoud van een bepaald bericht kunnen bekijken. Zelfs als de verkeerde ontvanger het bericht ontvangt, kunnen ze het bericht niet lezen. De technologie is gebaseerd op encryptie- en decoderingstechnieken. Een versleuteld bericht kan alleen worden begrepen door de afzender en de ontvanger. Tijdens het verzenden van het bericht of het initiëren van een transactie wordt een sleutel toegewezen aan de transactie in een proces dat codering wordt genoemd en alleen de ontvanger heeft de sleutel om het te decoderen.

Elk van de blokken in een blockchain-netwerk bevat digitale informatie, waaronder:

  1. Informatie over de transacties zoals datum, tijd en bedragen
  2. Deelnemers aan elk van de transacties
  3. Informatie die het ene blok van het andere onderscheidt in de vorm van unieke codes die bekend staan ​​als een hash.

Veiligheid

Gedane transacties in een blockchain-netwerk kunnen niet worden gewijzigd. Tussen verschillende partijen geregistreerde transacties zijn efficiënt, verifieerbaar en permanent. Zodra een record is gemaakt in een van de blokken in een netwerk, kunnen de gegevens in dat blok niet worden gewijzigd, tenzij de volgende blokken in het netwerk toestemming geven. Blockchain wordt in zijn ontwerp als veilig beschouwd omdat elke wijziging een gedecentraliseerde consensus vereist. De uitvinding van Blockchain in 2008 door Satoshi Nakamoto was een geweldige zet om het probleem van dubbele uitgaven op te lossen. Het probleem van dubbele uitgaven werd snel opgelost door de aanwezigheid van unieke codes in blokken; de cryptografische hash. Blockchain verbetert de veiligheid en het vertrouwen in de digitale wereld en is overgenomen op andere gebieden, zoals e-commerce, financiële diensten en non-profitorganisaties. Blockchain verbetert de veiligheid en het vertrouwen in de digitale wereld dankzij het gebruik van gedistribueerde consensustechnologie. Hoe groter het blockchain-netwerk groeit, hoe meer gedecentraliseerd en veiliger het wordt. Het gebruik van digitale handtekeningen, hash, maakt het gemakkelijk om fraudevrije transacties uit te voeren, omdat het niet mogelijk is om gegevens te corrumperen of te wijzigen zonder toestemming van andere partijen. Alle betrokken partijen moeten de vereiste digitale handtekeningen verstrekken. Het feit dat blockchain-netwerken gedecentraliseerd zijn, maakt ze tot een openbaar eigendom waarbij niemand het absoluut gezag heeft over transacties. De onderlinge consensus van gebruikers in het systeem maakt transacties soepel, veilig en productiever.

Een extra beveiligingsfunctie is, dat blokken lineair en in chronologische volgorde zijn gerangschikt. Lineaire en chronologische volgorde betekent dat er aan het einde van de staart van de blockchain nieuwe blokken worden toegevoegd. Elk van de blokken krijgt een positie in het netwerk toegewezen die bekend staat als hoogte. Zodra een blok aan het einde van een blockchain is toegevoegd, is het niet mogelijk om de inhoud later te wijzigen. Als een kwaadwillende persoon het transactiebedrag van een andere persoon wil wijzigen dan zal die wijziging de hash van het blok veranderen. Het volgende blok zou nog steeds de oude hash hebben en de kwaadwillende persoon zou dat blok ook moeten updaten om zijn sporen te verbergen. Zo zou het verder gaan met ieder volgend blok op de chain. Om wijzigingen aan te brengen op een enkel blok vereist het veranderen van alle blokken die erop volgen in de blockchain, wat het een onmogelijk proces maakt.

Conclusie

De beveiliging handhaven in een conventioneel informatiesysteem is een zware taak, maar blockchain heeft het mogelijk gemaakt. Blockchain kan vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid waarborgen van iedere openbare informatie infrastructuur. Voorwaarde is wel dat gebruikers hun persoonlijke toegangscodes veilig houden en niet in handen laten vallen van kwaadwillenden.

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

Bitcoin koers onder druk nu de temperatuur rond regelgeving VS stijgt

Bitcoin koers onder druk nu de temperatuur rond regelgeving VS stijgt

donderdag, 08 juni 2023 11:41

  De situatie op het gebied van crypto-regelgeving wordt elke dag ernstiger nu de Securities and Exchange Commission (SEC) begin deze week rechtszaken startte tegen zowel Binance als Coinbase. Nu...

Grote Bitcoin (BTC) mining operatie van start in El Salvador

Grote Bitcoin (BTC) mining operatie van start in El Salvador

woensdag, 07 juni 2023 12:15

  Een groot Bitcoin (BTC) mining project staat gepland in El Salvador. Het land heeft recent haar plannen gedeeld om een groot duurzame energiepark te bouwen dat de mining rigs gaat voorzien van...

Bitcoin koers herstelt terwijl Coinbase-aandelen dalen na SEC-aanklacht

Bitcoin koers herstelt terwijl Coinbase-aandelen dalen na SEC-aanklacht

dinsdag, 06 juni 2023 23:37

  De Bitcoin koers herstelde vandaag wat van de slachting van gisteren en staat op het moment van schrijven op $ 26.958 (Binance) en € 25.207 (Bitvavo). Altcoins hadden het wat moeilijker en lieten...