Wat is Bitcoin mining?
Wil je weten hoe Bitcoin mining werkt of ben je benieuwd hoe je met Bitcoin mining kunt beginnen? In dit artikel leggen we je uit hoe Bitcoin mining werkt en waarom Bitcoin mining voor het voortbestaan van Bitcoin cruciaal is. Daarnaast geven we je ook een uitleg over wat er met Bitcoin difficulty en Bitcoin hashrate wordt bedoeld.
Blockchain
Om Bitcoin mining goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst in het kort blockchain uitleggen. Bitcoin werd in 2009 gelanceerd met als doel om een gedecentraliseerd betaalmiddel te creëren. Decentralisatie betekent dat er geen centrale bank of andere overheidsinstellingen een rol in het netwerk spelen. Om transacties veilig uit te kunnen voeren, controleren de centrale banken alle transacties. Op die manier kunnen we er zeker van zijn dat alle transacties eerlijk verlopen. Maar cryptocurrencies hebben geen centrale partijen, die transacties op een veilige manier kunnen controleren. Daarom is er een ander systeem bedacht, namelijk blockchain.
Blockchain is digitaal gedistribueerd universeel grootboek waarin alle deelnemers samen alle Bitcoin-transacties bijhouden. Deze transacties worden in blokken gebundeld en vervolgens één voor één aan blockchain toegevoegd. Een blok is een verzameling goedgekeurde transacties en elk blok is cryptografisch aan het vorige blok gekoppeld. Wanneer er een nieuw blok aan blockchain wordt toegevoegd, kan de blockchain met alle andere exemplaren worden vergeleken. Iedere miner heeft een kopie van de blockchain en als de kopieën overeenkomen, is de transactie veilig en wordt deze goedgekeurd. Zodoende kan er geen vervalste keten ontstaan.
Bitcoin mining: het vastleggen van Bitcoin-transacties
Om elke toevoeging aan blockchain veilig te kunnen verwerken, moet er eerst een complexe wiskundige rekensom worden opgelost. Dit wordt Bitcoin mining genoemd. Dus simpel gezegd is Bitcoin mining het vastleggen van transacties, die in het netwerk op de Bitcoin-blockchain plaatsvinden. Dit wordt door de miners gedaan.
Om deel te kunnen nemen aan Bitcoin mining, moeten miners beschikken of mining hardware. Dit is een gespecialiseerde computer met meerdere grafische kaarten of speciale hardware gebruiken die de transacties op blockchain kunnen bevestigen en kunnen verwerken. Deze grafische kaarten of speciale hardware zijn nodig omdat miners voortdurend bezig zijn om complexe wiskundige berekeningen te maken.
Wat is de beloning?
De miner die als eerste de complexe wiskundige rekensom heeft opgelost, mag een nieuw blok met goedgekeurde transacties aan de blockchain toevoegen. In ruil voor Bitcoin mining ontvangen miners nieuwe Bitcoins en een transactievergoeding die bij de transacties in het blok horen. Op dit moment is de blokbeloning 6,25 nieuwe Bitcoins, dit aantal zal na de halvering in 2024 teruglopen naar 3,125 Bitcoins.
Het protocol van Bitcoin is geprogrammeerd om gemiddeld elke 10 minuten een blok te kunnen minen. Elke twee weken worden er ongeveer 2016 blokken aan blockchain toegevoegd, die dus steeds een beetje langer wordt. Dit om uiteindelijk 21 miljoen Bitcoins in omloop te kunnen brengen.
De gemiddelde bloktijd wordt gehandhaafd omdat de zogeheten mining difficulty (de moeilijkheidsgraad) van de hashrate (de rekenkracht) van het complete Bitcoin-netwerk wordt aangepast. Hieronder leggen we in het kort aan je uit wat de Bitcoin hashrate en de Bitcoin mining difficulty is.
Bitcoin hashrate
Bitcoin wordt dus aan miners uitgegeven zodra ze een wiskundige puzzel hebben opgelost. Dit doen ze door gebruik te maken van speciale hardware. Bij het oplossen van het probleem krijgen ze een willekeurige output van 64 tekens. Dit noemen we een ‘hash’. De hashrate is de snelheid waarmee miners een hash kunnen bereiken oftewel het aantal keren dat een hash-functie per seconde wordt berekend.
Ook geeft de hashrate aan hoe gezond het netwerk is. Een lage of een zwakke hashrate betekent dat het netwerk minder veilig is en dus kwetsbaarder is voor aanvallen van buitenaf. Het klinkt erg abstract maar door deze uitvinding zijn hackers er nog niet in geslaagd om Bitcoin te kunnen hacken. Sterker nog, sinds de oprichting in 2009 is Bitcoin zelfs 99,9% van de tijd actief gebleven.
De hashrate wordt uitgedrukt in ‘hash per seconde’. Het gaat hierbij om de hoeveelheid berekeningen die miners per seconde kunnen uitvoeren met als doel om de wiskundige puzzel op te lossen. Hoe meer hashes een miner per seconde kan berekenen, hoe hoger de hashrate.
Enkele voorbeelden van mogelijke aantallen hashes zijn de volgende:
-
KH/s is duizend 103 ‘kilo’ hashes per seconde
-
MH/s is 1.000.000 (106) 'mega' hashes per seconde
-
GH/s is 1.000.000.000 (109) 'giga' hashes per seconde
-
TH/s is 1.000.000.000.000 (1012) ‘tera' hashes per seconde
-
PH/s is 1.000.000.000.000.000 (1015) 'peta' hashes per seconde
-
EH/s is 1.000.000.000.000.000.000 (1018) 'exa' hashes per seconde
-
ZH/s is 1.000.000.000.000.000.000.000 (1021) 'zetta' hashes per seconde
Op dit moment bedraagt de Bitcoin hashrate 110 exa-hashes (EH/s). Naarmate het Bitcoin-netwerk groeit en er meer hashes per seconde kunnen worden berekend, zal ook de hashrate toenemen.
Bitcoin mining difficulty
De Bitcoin mining difficulty (de moeilijkheidsgraad) van de complexe wiskundige rekensom is dusdanig geregeld dat het aantal Bitcoins, dat dagelijks in het hele Bitcoin-netwerk wordt aangemaakt, nooit meer dan een vastgesteld aantal overschrijdt. Als er meer blokken worden gevonden, doordat de hashrate is gegroeid, dan wordt de mining difficulty naar boven bijgesteld. Dat geldt ook andersom. Duurt het gemiddeld langer dan 10 minuten om een blok aan blockchain toe te voegen? Dan wordt de mining difficulty naar beneden bijgesteld. De aanpassing van de mining difficulty vindt elke twee weken plaats.
Bitcoin mining en crypto mining
Niet alleen Bitcoin heeft miners nodig om het netwerk te laten functioneren, maar ook andere cryptomunten hebben miners nodig. Alle cryptomunten waarbij wiskundige rekensommen moeten worden opgelost, werken op een zogeheten Proof of Work algoritme, welke gemined moet worden. Er zijn heel veel cryptomunten die je kunt minen, waaronder:
- Bitcoin Cash (BCH)
- DOGEcoin (DOGE)
- Ethereum (ETH)
- Litecoin (LTC)
- Dash (DASH)
- IOTA (IOT)
- Monero (XMR)
- Decred (DCR)
Zelf Bitcoin minen?
Als je extra inkomsten wilt genereren, dan kun je dit op verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om een cryptominer te kopen om zo te kunnen beginnen met het minen van Bitcoin of andere cryptomunten. Dit is een geavanceerde computer, die speciaal voor het crypto- of Bitcoin mining is gemaakt. Een bekende fabrikant is Bitmain met hun product de Antminer. Houd er echter wel rekening mee dat Bitcoin veel energie verbruikt en dat de apparatuur erg prijzig is.
Ook kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een miningpool. Het voordeel hiervan is dat de miners in de miningpool de rekenkracht van al hun miners combineren en gezamenlijk op zoek gaan naar een oplossing van de wiskundige puzzel om samen de beloning te krijgen. Deze wordt vervolgens op basis van de hoeveelheid rekenkracht die ze leveren over de deelnemende miners verdeeld. Bekende miningpools zijn:
- Antpool
- TOP
- com
Tot slot kun je ook voor het zogeheten cloud mining kiezen. Hiermee huur je als het ware een mining rig (een computersysteem waar je Bitcoin mee kunt minen) en die hoef je dan niet zelf in je eigen woning aan te sluiten. Deze staat gewoon op de locatie van de aanbieder. Het cloud mining bedrijf zorgt ook voor de gehele afhandeling. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de energiekosten, de koeling etc. Een ander voordeel van cloud mining is dat je via zo’n cloud mining platform je ook vaak bij een miningpool kunt aansluiten.