Skip to main content

Wat is een ICO?

ICO 

Misschien heb je de term ICO al eens voorbij zien komen. Wat is een ICO eigenlijk en hoe werkt het eigenlijk? Zijn er succesvolle ICO’s en wat zijn de gevaren van een ICO? In dit artikel vertellen je hier meer over.

Wat is een ICO?

ICO staat voor “Initial Coin Offering” en staat eigenlijk gelijk aan de uitgifte van de eerste munt. Het wordt gebruikt voor een crowdfunding project voor een blockchain startup. Sinds 2013 worden ICO’s regelmatig gebruikt in de blockchainindustrie. Het is voor veel cryptostartups een effectieve methode om kapitaal op te halen voor het ontwikkelen van blockchain gerelateerde projecten en de bijbehorende cryptocurrency die binnen dit project gebruikt zal worden. Via een ICO kunnen blockchain startups veel makkelijker kapitaal ophalen dan via leningen.

Wat is het verschil tussen een ICO en IPO?

In het algemeen lijkt een ICO erg op een Initial Public Offering (IPO) die je misschien kent van de aandelenmarkt. Bij een IPO krijgt de investeerder een aandeel in het bedrijf, maar bij een ICO krijg je geen eigendomsbelang in het bedrijf of project waarin je investeert. Bovendien moeten bedrijven die een IPO lanceren aan veel meer en strengere regels voldoen dan bedrijven die een ICO lanceren. Dit komt omdat een ICO niet gereguleerd is, noch worden er rechten toegekend aan investeerders.

De geschiedenis van ICO

Ripple (XRP) was de eerste cryptocurrency die in 2013 via een ICO werd gedistribueerd. Ripple Labs begon toen met de ontwikkeling van een betaalsysteem genaamd Ripple, waarbij 100 miljard XRP-tokens werden gecreëerd. Het bedrijf verkocht een deel van de tokens om inkomsten te genereren voor de ontwikkeling van het Ripple platform.

Ethereum volgde een jaar later, en is tot op de dag van vandaag een van de meest succesvolle ICO's ooit. Medio 2014 haalde de Ethereum Foundation in 42 dagen meer dan €16 miljoen op. De tokenprijs was toen $ 0,31 en heeft veel investeerders rijk gemaakt. Ethereum behoorde voor een lange tijd tot een van de grootste ICO-fundings ooit.

Sindsdien hebben vele honderden miljoenen ICO’s plaatsgevonden. In feite zijn de meeste van deze crypto's gebouwd op de Ethereum blockchain. Hoewel dit niet de enige kracht van het netwerk is, is het wel een belangrijk kenmerk. In feite maakt Ethereum het heel gemakkelijk om je eigen cryptocurrency te bouwen, de zogenaamde ERC20 tokens.

Hoe werkt een ICO?

Een project publiceert een zogeheten whitepaper met informatie over de toekomstplannen van het team. De whitepaper beschrijft de doelen van het project, hoe het project technisch in elkaar zit, hoeveel kapitaal het project nodig heeft, de planning van de roadmap en andere relevante informatie om investeerders te informeren over het project. Op basis van de documentatie is het aan de potentiële investeerder om te bepalen of hij vertrouwen heeft in het project en hierin wil investeren.

De tokens worden gecreëerd en uitgegeven op speciale ICO-platforms. Het populairste ICO-platform voor de uitgifte van tokens is het Ethereum platform. Als investeerder koop je tokens van het bedrijf tegen een lage prijs. Je hoopt natuurlijk dat de tokenprijs na de lancering van het project zal stijgen en dat je daarmee hoge rendementen kunt behalen. Waar je vroeger makkelijk met iDEAL kon betalen, investeer je tegenwoordig meestal met Bitcoin of Ethereum. Voor elk bedrag aan Bitcoin of Ethereum krijg je een bepaald bedrag van het token uitbetaald.

Het opgehaalde geld van de ICO kan vervolgens worden gebruikt om het blockchain-project te financieren. Vervolgens wordt een testversie gelanceerd, ook wel “testnet” genoemd. Het kan ook zijn dat een project ervoor kiest er niet één uit te brengen, maar meerdere testversies uitbrengt. Zodra het platform volledig is getest, kan het zogenaamde mainnet worden gelanceerd. Dit is de definitieve versie van het blockchain-platform.

Succesvolle ICO’s

Veel cryptobeurzen zijn ooit begonnen als ICO's, en ze zijn niet allemaal even succesvol geweest. Maar een groot aantal ICO's zijn echter zeer succesvol geweest, sommige hebben zeer hoge rendementen behaald, waaronder Ethereum, NEO - Antshares en Ark.

Ethereum
Ethereum is tegenwoordig de nr.2 cryptocurrency en is ooit begonnen als een ICO. De term ICO bestond toen nog niet dus werd het gewoon een crowdsale genoemd. Een ether die vandaag de dag €2671 kost, was tijdens de ICO slechts $0,31 cent waard. Bijzonder is dat de prijsstijging met name te danken is aan alle ICO’s die op het Ethereum-platform zijn uitgegeven. Als je indertijd had geïnvesteerd in ether was je nu schatrijk geweest.

Ark
Ark's gedecentraliseerde digitale valutaplatform maakt het mogelijk om snel andere cryptocurrencies te integreren in zijn eigen blockchain. Het platform is ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn met een wereldwijde focus en toewijding aan decentralisatie. Deze eigenschappen hebben ertoe geleid dat Ark een succes is geworden. De ICO-prijs van Ark was $0,04 en vandaag de dag is Ark ruim een dollar waard. Het prijsniveau lag eerder rond de twaalf dollar waarmee deze cryptomunt meer dan 30.000% rendement genereerde.

NEO - Antshares
Deze crypto-startup heette tijdens de ICO-fase nog Antshares en had als doel een serieuze Ethereum-concurrent te worden. Net als Ethereum heeft NEO een blockchain waarop DApps gebouwd kunnen worden. Het belangrijkste verschil met Ethereum is dat men geen speciale programmeertaal hoeft te leren om een NEO-app te bouwen. Antshares kostte tijdens de ICO in 2015 ongeveer $0,32 en inmiddels is NEO €45.628 waard. Als je destijds in Antshares had geïnvesteerd, was je nu miljonair geweest.

Waarom zou je meedoen aan een ICO?

Als investeerder kun je om verschillende redenen deelnemen aan een ICO, maar de twee meest voorkomende redenen zijn:

  1. Het genereren van winst. Het kan zeer lucratief zijn om te investeren in een ICO. Enkele bekende cryptocurrencies die met behulp van een ICO tot stand zijn gekomen zijn: Ethereum (ROI (879,255%) (ROI van 43841%), ARK (ROI van 22467%) en NEO (ROI van 17382%). Dit zijn geweldige resultaten, maar houd er wel rekening mee dat de meeste ICO's bij lange na niet in staat zijn om deze resultaten te behalen.
  2. Het ondersteunen van een project. Door te investeren in een project draag je bij aan de ontwikkeling van het project. Als je een bedrijf echt vooruit wilt helpen, kan deelname aan een ICO een extra motivatie en ook kapitaalinjectie zijn. Natuurlijk moet je als investeerder vertrouwen hebben in een project.

Wat zijn de gevaren van een ICO?

Het investeren in een ICO brengt risico’s met zich mee. In 2017 zagen we veel ICO's opduiken en uit onderzoek bleek dat 80% van alle ICO’s geïdentificeerd werden als scam.

ICO's zijn vaak het doelwit van hackers en scammers. Daarnaast zijn ICO's en hun investeerders regelmatig het slachtoffer van phishing-aanvallen. Bij zo'n scam wordt de website van het echte ICO-project zo veel mogelijk gekopieerd en wordt het internetadres zo min mogelijk veranderd. Als je onverhoopt zo'n website bezoekt en daar investeert, ben je je investering kwijt.

Gelukkig hebben we in de loop der jaren de ICO-markt volwassen zien worden en zijn investeerders voorzichtiger geworden met hun investeringen. Om tegenwoordig geld via een ICO binnen te halen, moet het project met een goed onderbouwde white paper komen. Het is een must dat een team een goede usercase, roadmap en/of whitepaper heeft. Hierin moet goed worden uitgelegd wat het bedrijf in de nabije toekomst van plan is.

Om te voorkomen dat je het doelwit wordt van een scam, is het belangrijk om vooraf goed te onderzoeken wie er achter een ICO zit. Hebben ze al meerdere succesvolle projecten gerealiseerd? Zijn ze populair binnen de gemeenschap? Hoeveel geld wil het project ophalen? Waar en hoe verloopt de token distributie? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je je Ethereum, Bitcoin, andere cryptocurrency of euro’s in een project steekt.