Skip to main content

Ripple koers (XRP)

Live Ripple koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Ripple (XRP) koers weergegeven in euro. Wil je XRP kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

De Ripple koers

De geschiedenis van de Ripple koers

Ripple (XRP) werd voor het eerst geïntroduceerd in 2012 en heeft sindsdien een tumultueuze koersgeschiedenis gekend. In de beginjaren was de waarde van XRP relatief stabiel, maar met de opkomst van andere cryptocurrencies en de toegenomen interesse in blockchaintechnologie begon de koers sterk te fluctueren. Een van de eerste significante pieken vond plaats in 2017 toen de hele cryptomarkt een enorme groei doormaakte. De Ripple koers bereikte destijds een recordhoogte van bijna $3,30 per token. Echter, na deze piek volgde een scherpe daling, net zoals bij veel andere cryptocurrencies.

De koers van XRP werd ook beïnvloed door verschillende juridische en regelgevende uitdagingen. In december 2020 spande de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aan tegen Ripple Labs, wat leidde tot een sterke daling van de Ripple koers. Ondanks deze obstakels is XRP erin geslaagd om zich te herstellen en blijft het een van de top cryptocurrencies op de markt.

Volatiliteit van de Ripple koers en de invloed van de markt

De koers van Ripple, net als die van andere cryptocurrencies, staat bekend om zijn hoge volatiliteit. Deze volatiliteit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren zoals marktspeculatie, macro-economische trends, technologische ontwikkelingen, en regelgevingsnieuws. Wanneer er bijvoorbeeld positief nieuws is over de acceptatie van Ripple door financiële instellingen, kan de koers plotseling stijgen. Omgekeerd kan negatief nieuws, zoals regelgevende acties of veiligheidsproblemen, leiden tot scherpe dalingen.

De bredere cryptomarkt speelt ook een cruciale rol in de volatiliteit van de Ripple koers. Wanneer Bitcoin stijgt of daalt, zien we vaak dat andere cryptocurrencies, waaronder Ripple, volgen. Dit komt omdat Bitcoin vaak wordt gezien als de leider van de markt en veranderingen in zijn waarde hebben een ripple-effect op de rest van de markt.

24/7 handel en de vrije markt

Een van de unieke kenmerken van de cryptomarkt is dat de handel 24 uur per dag, 7 dagen per week doorgaat. Dit staat in contrast met traditionele markten zoals aandelenbeurzen, die vaste handelsuren hebben. De 24/7 handel zorgt ervoor dat er altijd activiteit is, wat kan bijdragen aan de volatiliteit. Gebeurtenissen die buiten de normale werkuren plaatsvinden, kunnen de koers drastisch beïnvloeden. Hierdoor moeten handelaren en investeerders constant alert zijn op nieuws en marktveranderingen.

Daarnaast is de cryptomarkt relatief vrij en ongecontroleerd in vergelijking met traditionele financiële markten. Dit betekent dat de prijs van XRP en andere cryptocurrencies vaak wordt bepaald door vraag en aanbod, zonder veel regulering of tussenkomst van overheidsinstanties. Deze vrijheid heeft zowel voordelen als nadelen, waaronder de mogelijkheid voor snelle winst maar ook het risico op aanzienlijke verliezen.

Ripple koers in euro’s

De Ripple koers wordt vaak uitgedrukt in Amerikaanse dollars, maar voor Europese investeerders is de koers in euro's van groter belang. De wisselkoers tussen de dollar en de euro speelt een rol in de uiteindelijke waarde van XRP in euro’s. Wanneer de euro sterk staat ten opzichte van de dollar, kan de waarde van XRP in euro's gunstiger zijn voor Europese kopers. Omgekeerd, wanneer de dollar sterker is, kunnen Europese investeerders meer betalen voor dezelfde hoeveelheid XRP.

Verschillende cryptocurrency-exchanges bieden de mogelijkheid om XRP direct in euro’s te kopen en te verkopen, wat de toegang tot deze cryptocurrency vergemakkelijkt voor Europese handelaren. Het volgen van de Ripple koers in euro's kan daarom essentieel zijn voor het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.

Toekomstverwachtingen voor de prijs van Ripple (xrp)

De toekomst van de Ripple koers is onderwerp van veel speculatie. Sommige analisten zijn optimistisch en wijzen op de toenemende acceptatie van Ripple door financiële instellingen als een positief teken. Ze geloven dat deze adoptie kan leiden tot een stijgende vraag en dus een hogere koers. Daarnaast kan een gunstige uitkomst van de rechtszaak met de SEC de koers een flinke boost geven.

Anderen zijn voorzichtiger en wijzen op de onzekerheden in de markt. Regelgevende druk, technologische veranderingen, en concurrentie van andere cryptocurrencies kunnen allemaal invloed hebben op de toekomstige koers van XRP. Wat wel duidelijk is, is dat de koers van Ripple, net als andere cryptocurrencies, moeilijk te voorspellen blijft en investeerders altijd voorbereid moeten zijn op zowel positieve als negatieve verrassingen.

Wat is Ripple (XRP) en hoe werkt het?

Cryptocurrencies zijn de laatste jaren erg populair geworden. De bekendste zijn Bitcoin en Ethereum, maar er zijn ook veel andere cryptocurrencies, waaronder de Ripple (XRP). Dit is een succesvol cryptoproject; Ripple staat al jaren steeds in de top 5 van cryptoprojecten met de hoogste marktkapitalisatie. Maar wat is Ripple en wat maakt XRP zo interessant? In dit artikel lees je meer over deze bijzondere cryptomunt.

Wat is Ripple (XRP)?

Ripple is zowel een cryptocurrency als een digitaal betaalnetwerk. Ripple (netwerk) en haar munteenheid (XRP) is anders dan de meeste cryptoprojecten. In tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies werd Ripple oorspronkelijk ontwikkeld voor banken en betalingsproviders. Ripple is ontworpen om snellere en goedkopere transacties uit te voeren dan andere cryptocurrencies.

In 2012 lanceerde Ripple Labs de native token van het Ripple netwerk, het wordt XRP genoemd. Het doel van Ripple is om de XRP munt gemakkelijk inwisselbaar te maken tegen elke cryptocurrency of fiat valuta. Dit maakt de XRP munt geschikter voor dagelijkse betalingen dan andere cryptocurrencies.

Geschiedenis van Ripple

Ripple werd in 2004 bedacht door Ryan Fugger als een valutasysteem waarmee mensen op een gedecentraliseerde manier hun eigen valuta zouden kunnen maken. In 2011 bouwde hij de eerste versie van het systeem onder de naam Ripple Pay.

Tegelijkertijd ontwikkelde Jed McCaleb een digitaal betaalsysteem waarin transacties door het netwerk geverifieerd konden worden op basis van een eigen protocol in plaats van het mining proces dat Bitcoin gebruikt. In september 2012 werd OpenCoin opgericht als de organisatie achter de ontwikkeling van het Ripple protocol en werd Ripple op de markt gebracht.

Sindsdien is het bedrijf snel gegroeid, maar in 2015 werd het beboet voor het exploiteren van een betalingsinstelling zonder vergunning. In 2016 kreeg Ripple Labs een BitLicense, een vergunning voor handel in virtuele valuta. Daarmee werd Ripple Labs het vierde bedrijf ter wereld met zo'n vergunning.

In 2017 kondigde Ripple Labs de toevoeging van verschillende grote banken aan zijn netwerk aan, waaronder het Spaanse BBVA. In november van datzelfde jaar kondigde American Express aan dat het met Ripple ging samenwerken om zijn toekomstige betalingsnetwerk te bouwen. Sindsdien hebben verschillende banken zich bij het Ripple netwerk aangesloten.

Hoe het werkt

In tegenstelling tot andere cryptocurrencies vertrouwt Ripple niet op blockchain technologie. Als zodanig worden Ripple Coins niet gemijnd, en gebruikt het ook geen "Proof of Work" of "Proof of Stake" protocol.

Om transacties te verwerken en te verifiëren heeft het zijn eigen technologie ontwikkeld en gepatenteerd, Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA) genaamd. Alle knooppunten (nodes) op het netwerk moeten unaniem instemmen met de verificatie van een transactie. Het voordeel van deze technologie is dat transacties met Ripple hierdoor relatief goedkoper zijn en minder energie verbruiken dan Bitcoin.

Om deze naadloze transacties tussen twee partijen te verzekeren, vertrouwt Ripple op het Gateway medium. Dit medium gebruikt het RippleNet om alle vormen van valuta naar openbare adressen te verzenden en te ontvangen.

Zowel bedrijven als personen kunnen zich registreren en een gateway openen om fiatgeld en digitale valuta uit te wisselen. Door zich aan te melden worden ze gemachtigd om als tussenpersoon op te treden en transacties te voltooien. XRP-munten spelen de rol van een "overbruggingsmunt" en hebben geen voorkeur voor crypto- of fiatvaluta.

Wat maakt Ripple uniek?

Het meest unieke aan Ripple is dat het ontworpen is om een revolutie teweeg te brengen in het backend-systeem voor betalingen via de RippleNet technologie. Omdat de ontwikkelaars hun aandacht richten op het institutionele gebruik van XRP, krijgen ze minder te maken met weerstand van de overheid of banken. Het platform heeft al grote jongens aan boord, waaronder MoneyGram, American Express, BBVA, Santander en Interbank.

De transactiesnelheid van XRP is ook vrij uniek, een transactie op het XRP-grootboek wordt binnen 4 seconden verwerkt. Dat is erg snel vergeleken met de 10 minuten die Bitcoin erover doet.

Tenslotte biedt Ripple de mogelijkheid om elke valuta of elk activa (zoals goud) in te wisselen tegen uniform lage kosten. De transactiekosten zijn extreem laag, slechts USD 0,01 cent. Dit is bijna niets vergeleken met de transactiekosten van andere cryptocurrencies.

 

XRP munt met Ripple koers grafiek op achtergrond

Hoop op einde SEC rechtszaak zorgt voor Ripple koers explosie

Thomas van Welsenes
 De Ripple koers is explosief gestegen. De populaire altcoin wist in de afgelopen zeven dagen met ruim 25% in waarde te stijgen. Hierdoor is d...

Crypto trader extreem bullish over Ripple koers, prijstarget van $17

Thomas van Welsenes
Terwijl de gehele crypto markt een erg volatiele periode kent, blijven analisten bullish m.b.t. de Ripple koers. De populaire altcoin wist de afgel...

Analisten voorspellen Ripple koers (XRP) van $1 in Juli

Thomas van Welsenes
Ondanks de bloedrode sessie op de cryptomarkt gisteren, die ook de Ripple koers raakte, voorspellen analisten dat de altcoin flink in waarde kan st...

XRP behaalt DeFi mijlpaal, SEC eist $102 miljoen boete van Ripple

Thomas van Welsenes
Het Ripple (XRP) netwerk behaalt een belangrijke mijlpaal, zo is het gebruik van Decentralized Finance (DeFi) protocollen aan het toenemen. Op basi...

Boete in Ripple vs SEC rechtszaak valt mogelijk lager uit, XRP koers in het groen

Thomas van Welsenes
De boete die Ripple kan krijgen in de langlopende rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) kan mogelijk een stuk lage...

Bullish on-chain data voorspelt Ripple (XRP) prijs rally

Thomas van Welsenes
Nieuwe data van on-chain platform Santiment geeft inzicht in het aantal whale adressen dat minimaal 1 miljoen XRP bezit. Dit zijn wallets met een m...

ChatGPT voorspelt Ripple koers van $1 na winst in SEC rechtszaak

Thomas van Welsenes
De langlopende rechtszaak tussen de Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple heeft al lange tijd een drukkende werking op de Ripple koers...

Wat is de impact van een mogelijke XRP ETF op de Ripple koers?

Thomas van Welsenes
Het heeft er alle schijn van dat ook de Ripple koers ten prooi valt aan ETF-speculatie. Met de komst van een eigen Spot Exchange Traded Fund (ETF) ...

Ripple koers blijft boven $0,50 ondanks Quantum Computing waarschuwing

Thomas van Welsenes
De populaire altcoin Ripple (XRP) heeft de belangrijke grens van $0,50 weten te doorbreken en lijkt deze te behouden. Terwijl de Ripple vecht voor ...