Solana (SOL) koers

Solana koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Solana (SOL) koers weergegeven in euro. Wil je Solana kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Solana en hoe werkt het?

Blockchain technologie staat nog in de kinderschoenen en dat zien we vooral aan de technologische beperkingen. Het aantal nieuwe concepten en dApps in deze industrie is enorm. Maar die worden momenteel helaas nog beperkt door de onderliggende technologie. Die kan de enorme toestroom van nieuwe gebruikers nog niet aan, en vooral de transacties die ze via de blockchain willen uitvoeren. Gelukkig is er een blockchain die dit wel aan kan: Solana. Maar wat is Solana? Hoe werkt het en wat maakt Solana zo uniek?

Wat is Solana (SOL)?

Solana is een nieuwe generatie van openbare blockchain technologie. Het platform bestaat uit een netwerklaag die theoretisch tot 710.000 transacties per seconde kan verwerken, zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Hierdoor kunnen gedecentraliseerde toepassingen (dApps) die op het protocol gebouwd zijn heel snel en goedkoop afgehandeld worden.

Solana biedt een van de meest veelbelovende oplossingen voor de drukke en dure transacties die momenteel door het Ethereum netwerk en Bitcoin verwerkt worden. Dit maakt het ideaal voor gedecentraliseerde toepassingen (dApps) in DeFi, bijvoorbeeld gedecentraliseerde beurzen. Het Solana ecosysteem telt nu meer dan 231 dApps, waaronder 74 Defi-gerichte dApps en 23 gedecentraliseerde beurzen.

Solana kan ruim 50.000 transacties binnen een seconde verwerken en de transactiekosten zijn erg laag, namelijk ongeveer $0.000025. Dit is een enorm verschil met Ethereum.  Op de Ethereum blockchain kan de verwerking van transacties door het netwerk veel tijd in beslag nemen, gemiddeld kan het Ethereum netwerk één transactie per 12 seconden verwerken. In drukke periodes kan een eenvoudige transactie soms meer dan 100 dollar kosten.

Het applicatienetwerk kan dus gezien worden als een zeer goed alternatief voor Ethereum, Cardano en Polkadot. Het Solana netwerk heeft zijn eigen cryptocurrency: SOL. Het wordt verhandeld op de grootste crypto-echanges, waaronder Bitvavo en Binance.

De geschiedenis van Solana

Solana werd in 2017 opgericht door de oprichter Anatoly Yakovenko. Tijdens zijn ICO in 2017 haalde het 25 miljoen dollar op in verschillende private en publieke verkooprondes. Na de succesvolle ICO werd Solana een feit en verscheen het officiële whitepaper in februari 2018.

Vervolgens richtte Solana het team Solana Labs en de Solana Foundation op, samen werken ze aan de ontwikkeling van het ecosysteem. Solana Labs houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van de technologie en de Foundation richt zich meer op het opbouwen van de gemeenschap en het financieel ondersteunen van projecten.

In maart 2020 werd het Solana mainnet gelanceerd. Om de stabiliteit van het mainnet op lange termijn te testen, werd het gelanceerd als beta-versie en werkt nog steeds als beta-versie.

Hoe het werkt

Terwijl Cardano en Ethereum (sinds kort) het consensus algoritme Proof-of-Stake gebruiken, gebruikt Solana een combinatie van PoS en een unieke consensus, namelijk Proof-of-History (PoH). Dit nieuwe consensus algoritme werd door Anatoly Yakovenko zelf ontwikkeld.

Solana gebruikt het gedelegeerde Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme. Dit stimuleert houders van SOL munten aan transacties te valideren om nieuwe SOL te verdienen.

De Proof-of-History is ontworpen om de tijd tussen computers (nodes) op een gedecentraliseerd netwerk bij te houden zonder dat alle computers daarover hoeven te communiceren en tot een overeenkomst hoeven te komen.

Hierdoor kunnen transacties veel sneller worden uitgevoerd, waardoor Solana snelheden van 50.000 transacties per seconde kan bereiken. Dat is momenteel veel meer dan wat zijn concurrenten kunnen bereiken.

Wat maakt Solana uniek?

Solana heeft met het protocol, het team en de Foundation een stevige basis gelegd voor de toekomst. Vooral de transactiesnelheid en de lage transactiekosten door het gebruik van PoH, maakt Solana uniek. Het protocol is veruit het snelste in de industrie en het enige protocol dat grootschalige toepassingen, zoals sociale media of high frequency trading aankan.

Op het moment van schrijven kost een transactie ongeveer $0.000025. Dat is vrijwel niets vergeleken met Ethereum's (ETH) gaskosten die soms tot $100 kunnen oplopen. Ook het feit dat Solana de combinatie van het PoH en dPoS mechanisme gebruikt, maakt Solana uniek in de blockchain industrie.

Tenslotte heeft Solana ook een aantal kapitaalkrachtige investeerders achter zich. In mei 2021 kreeg Solana een kapitaalinjectie van 100 miljoen dollar, afkomstig van slechts vijf investeerders. Daardoor steeg de prijs van Solana tot ongekende hoogten. Het token bereikte op 10 september 2021 een ATH van ruim 190,32 dollar. Hoe hoog de Solana koers momenteel staat zie je op de SOL koersgrafiek bovenaan dit artikel.

Altcoin nieuws - Bitcoin bereikt $40k en altcoins stijgen mee

Altcoin nieuws - Bitcoin bereikt $40k en altcoins stijgen mee

maandag, 04 december 2023 00:39

Opnieuw goed nieuws: De Bitcoin koers heeft zojuist het niveau van $40.000 te overschreden en Altcoins blijven stijgen. Natuurlijk is het momentum van de bullrun wat afgenomen, waarbij de meeste...

Bitcoin koers stijgt tot dichtbij $40.000, stemming optimistisch

Bitcoin koers stijgt tot dichtbij $40.000, stemming optimistisch

zondag, 03 december 2023 11:22

  Gisteren was weer een bullish dag voor crypto toen de Bitcoin koers flink steeg en bijna $40.000 bereikte. Ook andere cryptocurrencies deden het goed. Bitcoin koers komt dichtbij $40.000 De...

Bitcoin koers op weg naar $39.000 en Microstrategy koopt nog meer BTC

Bitcoin koers op weg naar $39.000 en Microstrategy koopt nog meer BTC

vrijdag, 01 december 2023 10:54

  De Bitcoin koers is op het moment van schrijven flink aan het stijgen en lijkt op weg naar $39.000. De grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie gaat de maand december daarmee goed van...