Skip to main content

Bitcoin nieuws

Altcoin Nieuws - De ondergang van FTX heeft grote gevolgen

Cryptocurrency nieuws 

Het zag er goed uit. De crypto koersen begonnen zich te herstellen, er werd elke dag bullish nieuws gepubliceerd en mensen begonnen te geloven dat de crypto-winter misschien ten einde liep. Alles leek in orde, en toen brak plotseling de hel los. De ineenstorting van de FTX-exchange, een van de belangrijkste spelers in het blockchain-ecosysteem, heeft de hele cryptomarkt een enorme klap toegebracht. Het FTX-schandaal heeft elk ander altcoin-nieuws overschaduwd, dus deze week zullen we ons uitsluitend richten op rapporten met betrekking tot het faillissement van de FTX-beurs. 

Miljoenen schuldeisers zijn rechtstreeks getroffen door het faillissement van FTX 

FTX was niet zomaar een crypto-exchange. Dit crypto-derivatenplatform maakte het mogelijk om cryptocurrencies te verhandelen met extreem hoge hefbomen, waardoor het de favoriete beurs was van veel ervaren cryptohandelaren. FTX en het nauw verwante bedrijf Alameda Research zijn ook verbonden met grote cryptomarktspelers zoals Binance en Tether. 

Het faillissement van FTX is waarschijnlijk de grootste en meest impactvolle ondergang van een cryptobedrijf in de geschiedenis. De verplichtingen van FTX kunnen oplopen tot $ 50 miljard, en volgens recent gepubliceerde gerechtelijke documenten kan het totale aantal schuldeisers van de FTX-exchange oplopen tot meer dan 1 miljoen.

Het faillissement van FTX wordt gecontroleerd door een insolventie-expert John Ray III, die is aangesteld als de nieuwe CEO van het bedrijf. Ray is tot nu toe zeer openhartig geweest in zijn communicatie met de pers en gaf toe dat "FTX het ergste geval van bedrijfsfaillissement is dat hij in zijn meer dan 40-jarige carrière heeft gezien". 

De informatie die door John Ray III is onthuld, is echt angstaanjagend. Blijkbaar organiseerde de FTX Group een netwerk van bijna 100 bedrijven, waarvan vele geregistreerd in Antigua en de Bahama's. De meeste van deze bedrijven bestonden alleen op papier, hadden nooit bestuursvergaderingen en hadden geen enkele vorm van goed ondernemingsbestuur. Bovendien hield FTX geen vereiste boeken en bescheiden bij en maakte het geen gebruik van de juiste beveiligingscontroles die verplicht zijn voor digitale activa. John Ray III heeft de situatie als volgt samengevat:

 

"Nooit in mijn carrière heb ik zo'n volledig falen van bedrijfscontroles en zo'n volledige afwezigheid van betrouwbare financiële informatie gezien als hier."

 

Natuurlijk hebben veel experts, net als bij Celsius, geprobeerd het publiek te waarschuwen voor FTX en Alameda Research. Al in 2019 werden beide bedrijven beschuldigd van praktijken zoals prijsmanipulatie en het overtreden van afpersingswetten.

Amerikaanse senatorclaims hadden het FTX-schandaal kunnen voorkomen 

Politici en regelgevers raken steeds meer geïnteresseerd in de FTX-affaire. De US House Committee zal naar verluidt de zaak van FTX en Alameda onderzoeken. De commissie plant een hoorzitting met de voormalige CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, evenals andere mensen die verband houden met FTX, Alameda Research en Binance. 

Een van de meest prominente stemmen die spraken over het FTX-schandaal was senator Cynthia Lummis. Senator Lummis beweert dat, als de toezichthouders eerder hadden ingegrepen, de hele kwestie voorkomen had kunnen worden. 

In juni van dit jaar heeft senator Lummis samen met senator Kirsten Gillibrand een tweeledig wetsvoorstel ingediend, de Responsible Financial Innovation Act. Het belangrijkste doel van deze wet was het vergroten van de bescherming van digitale activa van klanten op cryptoplatforms. Met andere woorden, het wetsvoorstel zou voorkomen dat de exchanges de activa van de klanten naar andere platforms overdragen, ze gebruiken voor speculatie of handel, en ze op een andere manier verkeerd behandelen. 

Cryptobedrijven leggen beperkingen op na de ineenstorting van FTX 

FTX was nauw verbonden met tal van andere cryptobedrijven en de hele blockchain-industrie maakt zich zorgen over het mogelijke besmettingseffect dat andere bedrijven kan neerhalen. Sommige bedrijven zijn al begonnen met maatregelen om de terugslag van de ineenstorting van FTX te voorkomen en te verminderen.

Crypto-geldschieter Genesis is mogelijk een van de eerste bedrijven die wordt getroffen door de ineenstorting van FTX. Genesis sloot vrijwel onmiddellijk nieuwe lening-aanvragen af ​​nadat FTX faillissement had aangevraagd. Onlangs heeft Genesis ook opnames van het platform uitgeschakeld.

Enkele dagen eerder had de Gemini-beurs ook opnames van zijn rentedragende rekeningen afgesloten. Deze twee bedrijven zijn misschien nog maar het begin, en het is waarschijnlijk dat veel meer bedrijven in het blockchain-ecosysteem rechtstreeks zullen worden getroffen door de ondergang van FTX. 

De ondergang van FTX kan een grote impact hebben op Binance 

Helaas moet het ergste nog komen. Volgens sommige experts kan de ineenstorting van FTX mogelijk ook gevolgen hebben voor Binance, het grootste cryptobedrijf ter wereld. 

Regelgevers in het VK en de VS hebben interesse getoond in het onderzoeken van de verbinding tussen FTX en Binance. Autoriteiten zijn vooral achterdochtig over het feit dat Binance hun FTX Token (FTT)-holdings van de hand deed voordat het faillissement werd aangevraagd, wat er sterk op wijst dat Binance wist wat er gaande was in de FTX Group. 

Voorlopig proberen de meeste crypto-investeerders kalm te blijven, en veel mensen geloven dat Binance gewoon te groot is om te vallen. Ondanks dat Binane in de media wordt verbonden met FTX, zijn er op dit moment geen redenen om aan te nemen dat Binance serieus zal worden getroffen door het FTX-schandaal.

FTT koers grafiek 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram