Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin herstelt lichtjes tot $20,5k terwijl ondergang van Silicon Valley Bank Crypto-bedrijven bedreigt

sluiting van een Silicon Valley Bank filiaal
Beeldbron: Tech Crunch

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond de $20,5k. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie probeerde zich de afgelopen 24 uur vast te klampen aan het $20k-steunniveau, ondanks de grote golven die werden veroorzaakt door het Silicon Valley Bank-probleem. Altcoin koersen gingen grotendeels hoger gedurende deze periode. Daarover later meer.

De ramp met de Silicon Valley Bank (SVB) zal waarschijnlijk verschillende cryptobedrijven hard raken. De op technologie gerichte traditionele bank is bijna failliet en zit naar verluidt voor tientallen miljarden dollars in de schuld. Hoewel het op zichzelf geen cryptobank was, hielden verschillende blockchain- en DeFi-bedrijven er hun rekening aan en gebruikten ze haar bankdiensten. Zij zullen naar verwachting hard worden getroffen door deze zich ontwikkelende ineenstorting. Daarover later meer.

De recente val van de SVB heeft ook geleid tot de de-pegging van de populaire USD Coin (USDC) van de greenback. Circle, het bedrijf achter de stablecoin bevestigde dat het meer dan $3 miljard aan deposito's had bij de bank. Dit vertegenwoordigt ongeveer 7,8% van de huidige marktkapitalisatie van de stablecoin. De USDC daalde aanvankelijk in waarde tot $0,863 en herstelde daarna enigszins. Op het moment van schrijven staat de koers op $0,945. Dat is 5,5% lager dan waar het zou moeten staan. Andere kleinere stablecoins zoals Dai leden ook aanzienlijke waardeverliezen als direct gevolg van het faillissement van de bank. Deze de-pegging van stablecoins is inderdaad een zorgwekkende trend, want het zal het leven moeilijk en onzeker maken voor veel onderdelen van de crypto-economie, vooral de DeFi-toepassingen.

Bitcoin herstelt lichtjes tot $20,5k

Bitcoin wisselt momenteel van eigenaar op ongeveer $20,5k. De cryptocurrency is terug boven de cruciale steun, ook al blijven de kansen op een verdere daling groot.

De laatste 36 uur begon met de BTC koers op ongeveer $19,95k. Het handelde zijwaarts rond die waarde voor slechts een paar uur voordat het in prijs begon te stijgen om 11 uur s’avonds. De koers herstelde onmiddellijk tot boven $20k en zette zijn opmars voort. Uiteindelijk slaagden de opwaartse krachten erin om tegen 3 uur 's nachts een koersstijging boven $20,7k te bereiken. Bitcoin handelde vervolgens een paar uur zijwaarts rond die waarde, voordat het tegen 7 uur 's ochtends weer verliezen begon te boeken. Na een licht volatiele handelssessie slaagden de beren erin de koers voor de middag terug te dringen tot het $20,1k-niveau. Het bleef de rest van de dag stabiel rond deze waarde, voordat het om 6 uur 's avonds een koersstijging inzette. Na een korte piek boven $20,5k staat de koers, op het moment van schrijven, op $ 20.367.

De prijsbeweging van Bitcoin van vandaag was slechts een korte adempauze voor de bearish aanval die de koers te wachten staat. De reeks recente negatieve ontwikkelingen zal de markt naar verwachting hard raken en de bulls kunnen er op dit moment niet veel aan doen. De neerwaartse krachten zullen naar verwachting in de nabije toekomst opnieuw in actie komen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $395 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 43,4%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen hoger

Andere crypto koersen waren grotendeels hoger aan het eind van de afgelopen 24 uur. Belangrijke prijsmovers waren onder meer Ethereum (ETH, 2,1%), Polygon (MATIC, 3,9%), Solana (SOL, 3,4%), Tron (TRX, 5,6%), Uniswap (UNI, 1,5%) en Unus Sed (LEO, 8,1%).

Tron koers grafiek 

Ondergang Silicon Valley Bank zal de cryptosector naar verwachting hard treffen

Het recente faillissement van de Silicon Valley Bank (SVB) zal naar verwachting verschillende cryptobedrijven hard treffen, vooral degenen die rechtstreeks gebruik maakten van haar financiële en bankdiensten. We zijn al getuige geweest van twee belangrijke stablecoins USDC en Dai die waarde verloren in de laatste 24 uur. Ze worden verhandeld tegen 5,5% en 3,5% minder dan de nominale waarde en dat is zorgwekkend voor veel gebruikers.

Het faillissement van de SVB zal naar verluidt 80 miljard dollar waard zijn en het is al overgenomen door de Amerikaanse FDIC die zich over de achterstallige betalingen zal ontfermen. Het wordt de tweede grootste bankfaillissement in de geschiedenis van het land genoemd, na de financiële crisis van 2008 die werd veroorzaakt door de AIG-groep.

Verschillende andere cryptobedrijven en particulieren zullen hard worden getroffen door deze financiële ramp. Volgens een rapport hield de kredietinstelling meer dan 5 miljard dollar aan fondsen van prominente crypto VC's vast.

Het zal interessant zijn om de reactie van de autoriteiten in deze zaak op te merken. Dit omdat SVB niet gerelateerd was aan de cryptomarkt en niet gebonden was aan de crypto-economie. Toch staat er voor 80 miljard dollar aan fondsen op het spel. Kunnen ze crypto hier nog de schuld van geven?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram