Bitcoin koers daalt onder $25k terwijl Credit Suisse-aandelen dalen nadat belangrijkste geldschieter verdere hulp weigert

 

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond $24,7k, na een bearish pullback gisteren. Bitcoin was de twee dagen daarvoor in het offensief, maar nam eerder gisteren een adempauze. Altcoins boekten ook wat verliezen. Daarover verderop meer.

Na de recente rampzalige ondergang van Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en Silvergate bank in de Verenigde Staten, heeft de dreiging van een financiële ramp de Europese kusten bereikt. Credit Suisse, een van de grootste investeringsbanken ter wereld, staat onder druk nadat een belangrijke Saudische geldschieter verdere steun aan de bank heeft uitgesloten. Als gevolg daarvan zijn de aandelen gisteren flink in waarde gedaald (-24,24%). Deze financiële problemen worden steeds erger en lijken niet af te nemen. Dit betekent dat de markten en de wereldeconomie zich zeker de komende maanden in een precaire situatie bevinden. Daarover verderop meer.

Het Europarlement is bezig met wetgeving met de nieuwste Data Act. De nieuwe verordening zal blockchain-gebaseerde smart contracts dwingen om kill switches te hebben, waardoor hun gedecentraliseerde karakter volledig wordt geneutraliseerd. De gebruikte woord in de nieuwste anti-cryptowetgeving is “veilige beëindiging en onderbreking” en zou de hele sector in gevaar kunnen brengen.

Verder heeft de beroemde Amerikaanse klokkenluider en privacy-voorvechtster, Chelsea Manning, onlangs de blockchaintechnologie en haar vermogen om Artificial Intelligence (AI) te verslaan geprezen voor de bescherming van de privacy. Zij gelooft dat de cryptowereld de sleutel in handen heeft om de toenemende uitdagingen van de opmars van AI tegen te gaan. Alleen al deze week werd de nieuwste Chat GPT 4 gelanceerd die enorme upgrades heeft ten opzichte van de al krachtige vorige versie en dat heeft geleid tot nervositeit in belangrijke sectoren.

Bitcoin koers komt terug onder $25k

Bitcoin handelt op het moment van schrijven net onder de $24,8k. De cryptocurrency zag aan het begin van de afgelopen 36 uur plotseling een prijsdaling en is er sindsdien niet meer uit gekomen.

De laatste 36 uur begonnen met de BTC koers op ongeveer $25,7k. Het begon onmiddellijk te dalen en kwam tot $24,5k in een enkele bearish trading candle. De bulls slaagden er wel in om de koers in het volgende uur onmiddellijk terug boven $25k te brengen, maar konden dat herstel niet vasthouden. De koers daalde opnieuw onder de belangrijkste weerstand en handelde er een groot deel van de rest van de dag onder. Er waren verschillende prijsschommelingen tussendoor, maar lange tijd niets opvallends of blijvends. Om 17.00 uur in de avond begon de Bitcoin koers echter weer een prijsdaling te noteren en het handelt nu, op het moment van schrijven, onder $24,8k.

De beren zijn er eerder gisteren in geslaagd om enige vastberadenheid te tonen tegenover de op hol geslagen stieren. De laatsten zetten een beweging boven $26.000 neer, maar dat was slechts tijdelijk en nu is de cryptocurrency binnen 24 uur terug onder het belangrijke $25.000-niveau en test het de nieuwe $24.000-steun. De komende dagen worden dus zeer interessant voor de rest van de markt. Het zal waarschijnlijk de prijsactie voor de korte termijn bepalen. Als de bulls een beweging boven $26k kunnen maken, zullen ze het korte termijn momentum herwinnen en een beweging naar $30k aandrijven. Als de beren dit echter lang genoeg kunnen tegenhouden, kunnen ze opnieuw in beeld komen en de koers terugtrekken naar de $20k steun.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $472 miljard en het aandeel in de cryptomarkt bedroeg 45,75%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken wat verliezen

Andere crypto koersen boekten eerder vandaag gemengde prijscorrecties. Belangrijke prijsmovers waren onder meer Ethereum (ETH, -2,3%), Binance Coin (BNB, 2,7%), Ripple (XRP, -2,2%). Cardano (ADA, -4,3%), Polygon (MATIC, -5,7%), Dogecoin (DOGE, -5,2%), Solana (SOL, -6,2%), Polkadot (DOT, -3,9%), Tron (TRX, -1%), Shiba Inu (SHIB, -6,6%), Litecoin (LTC, -5%), Avalanche (AVAX, -7,9%), Uniswap (UNI, -6%), Cosmos (ATOM, -2,4%) en Chainlink (LINK, -5,1%).

BNB koers grafiek 

Credit Suisse krijgt financiële problemen nadat Saoedische geldschieter verdere hulp staakt

De zoveelste grote bankramp in de wereld tekent zich af nu Credit Suisse, een grote investeringsbank in Zwitserland, onder financiële druk is komen te staan nadat een belangrijke investeerder zich heeft teruggetrokken. De aandelen van de bank zijn sinds gisteren gekelderd (-24,24%) en hebben nieuwe dieptepunten bereikt. Credit Suisse is een van de grootste investeringsbanken ter wereld met meer dan $500 miljard aan activa.

Dit is een verhaal in ontwikkeling, maar het heeft enkele overeenkomsten met andere institutionele faillissementen uit de hele wereld. Alleen al in de VS zijn de afgelopen weken drie banken failliet gegaan. Maar het verschil is dat in Amerika de Silicon Valley Bank (SVB) met 209 miljard dollar aan activa het grootste faillissement heeft gehad. Credit Suisse alleen al is 280% meer waard en daarom zal haar val een nog groter effect hebben op de economie.

Het goede hier is dat deze financiële crash niet wordt veroorzaakt door de crypto-economie. Anders hadden de banken deze innovatieve sector de schuld van alles kunnen geven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram