Skip to main content

Bitcoin nieuws

ECB zet stap richting digitale Euro en bevestigt daarmee valuta oorlog

Central Bank Digital Currency -Digital Euro 

Hoewel je bij een oorlog gelijkt denkt aan wapens en militair ingrijpen, wordt het steeds duidelijker dat er inmiddels een ander soort oorlog gevoerd wordt, een valutaoorlog. Hoewel China al heeft bevestigd dat zijn digitale yuan streeft naar het doorbreken van de "dollar-dominantie" op de wereld, is de Eurozone deze maand begonnen met het experimenteren met een Central Bank Digital Currency (CBDC) om zichzelf te beschermen tegen andere openbare of particuliere digitale valuta.

Experiment van de ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) zal al op 12 oktober beginnen met een experiment voor een digitale versie van de euro. Ook zullen ze na gaan denken over de vraag of de CBDC deel moet gaan uitmaken van de toekomst van de betalingsinfrastructuur van de Europese Unie. Deze bevindingen blijken uit een nieuw rapport van de centrale bank. Christine Lagarde, de president van de ECB heeft hierover het volgende gezegd: "De euro is van de Europeanen en onze missie is om haar beschermer te zijn”. Zij voegde daaraan toe dat "het onze taak is om het vertrouwen in het geld veilig te stellen" en dat "dit betekent dat we ervoor moeten zorgen dat de euro geschikt is voor het digitale tijdperk". Ook herhaalde Lagarde dat de betalingssystemen "moeten blijven voldoen aan de behoeften van de mensen die ze gebruiken".

 

Komst van de digitale euro?

Tegelijkertijd zei Fabio Panetta als lid van de directie van de bank, dat we weliswaar al geld hebben dat door de centrale bank is uitgegeven, maar dat we geen digitaal alternatief van eurobankbiljetten hebben. Hier zal dus mogelijk verandering in komen. "Of we al dan niet een digitale euro nodig hebben, is een fundamentele en dringende vraag. De ECB en de nationale centrale banken van de eurozone overwegen dit momenteel samen te doen", aldus Panetta. Verder zei hij dat er misschien wel een digitale euro komt, maar dat cash geld daarmee niet verdwijnt. Een digitale euro zou het contante geld aanvullen, maar nog niet helemaal vervangen.

Stap richting de toekomst

De opvattingen van Panetta over de rol van contant geld komen overeen met de opmerkingen van de Duitse president van de Bundesbank, Jens Weidmann. Hij zei vorige maand het volgende: "Veel mensen hechten zeer veel waarde aan contant geld en wel om legitieme redenen. Het zorgt namelijk voor privacy en het gebruik ervan is niet noodzakelijkerwijs afhankelijk van de technische infrastructuur". Een woordvoerder van de ECB heeft bevestigd dat de centrale bank de term "digitale euro" heeft gedeponeerd bij het Intellectuele Eigendomsbureau van de Europese Unie.

Hoewel de Euro dus niet zomaar vervangen wordt is het wel duidelijk dat de EU zich echt steeds meer bezig gaat houden met cryptovaluta in het algemeen. Dit zou zomaar eens een belangrijke stap kunnen zijn richting wereldwijde adoptie van blockchain gebaseerde betalingssystemen.