Afnemende cryptoreserves op beurzen zijn positief voor de Bitcoin koers

 bitcoins

De hoeveelheid cryptovaluta die op crypto-exchanges wordt aangehouden is naar nieuw dieptepunt gedaald. Dit komt voornamelijk door het feit dat enkele van de bekendste beurzen een aanzienlijke daling van de bitcoin-reserve hebben gezien. Een paar maanden geleden hadden de handelsplatforms veel grotere Bitcoin reserves. Wat is hier de reden van en wat zijn de gevolgen voor de Bitcoin koers?

Cryptoreserves aanzienlijk gedaald

In februari van dit jaarhad Coinbase 1 miljoen Bitcoins onder beheer voor klanten. Vandaag de dag zijn de reserves meer dan 9% lager omdat 92.000 Bitcoins ($1B) van het platform zijn weggehaald. Op dit moment heeft het handelsplatform, volgens het bedrijf Bituniverse, 908.560 BTC onder beheer. Dit is een stuk minder dan daarvoor. Een aantal andere grote crypto-exchanges hebben de afgelopen drie maanden ook te maken gehad met een aanzienlijke hoeveelheid BTC die de beurs heeft verlaten. De op één na grootste beurs, in termen van aangehouden Bitcoin reserves, is Huobi. Dit handelsplatform heeft, sinds 30 juni, een daling van de aangehouden Bitcoin-reserves gezien van meer dan 53.000 BTC ($601M). Het saldo bij de bekende crypto-exchange Binance bleef hetzelfde, aangezien het nog steeds ongeveer 266.000 BTC heeft staan, net als aan het begin van het jaar. Op dezelfde manier zag ook de op drie na grootste reservehouder, Bitfinex, geen extreem grote afname in de BTC reserves.

Problemen bij Bitmex

Bitmex had onlangs wat juridische problemen met de Amerikaanse overheid. Sinds dit incident is er veel bitcoin van de derivatenbeurs afgehaald. Drie maanden geleden had Bitmex 224 BTC in reserves en vandaag de dag heeft de beurs er slechts 113.000 in de cold storage zitten. Volgens nieuwe data is te zien dat Bitmex maar liefst 49,55% van de Bitcoin-reserves heeft verloren sinds 30 juni. Op het moment van publicatie tonen de "Exchange Balance vs. Bitcoin" statistieken van Glassnode aan dat er vandaag de dag 2,7 miljoen BTC op de gezamelijke exchanges beschikbaar is. De statistieken van Glassnode geven aan dat van de 21 miljoen Bitcoins er ruim 14,59% in omloop is bij crypto-exchanges. De top vijf van exchanges met de grootste posities zijn Coinbase, Huobi, Binance, Bitfinex en Okex.

Mensen kiezen voor een eigen wallet

Voor veel crypto-liefhebbers en handelaren laten de lage BTC saldo’s op de beurzen zien dat gebruikers hun activa minder vaak bij derde partijen opslaan en vaker in een eigen wallet die niet verbonden staat met een exchange. De gegevens van Bituniverse en Glassnode suggereren ook dat de liquiditeit en verkoopdruk daardoor kunnen afnemen. Voor de gemiddelde belegger zal deze afname van liquiditeit niet echt een probleem zijn. Een afname van de verkoopdruk is positief voor bestaande Bitcoin beleggers aangezien dit, bij gelijkblijvende vraag, resulteert in een stijgende Bitcoin koers.