Zet de geldpers maar aan - $ 1,7 biljoen nodig voor Joe Biden’s “Green New Deal”

 

Afbeeldingsbron: AK Rockafeller

Terwijl de VS zich opmaakt voor een nieuwe regering, wordt er een aanzienlijk aantal veranderingen verwacht in het beleid van het nieuwe regime in Washington. Een ding dat waarschijnlijk constant zal blijven, is dat de regering de dollar naar believen zal blijven manipuleren, ook al is dat vaak niet verstandig. Terwijl de winnaar, Joe Biden, aan zijn transitie-inspanningen werkt, staat het idee van een Green New Deal weer helemaal op de kaart. Volgens schattingen van topeconomen zou uiteindelijk ongeveer $ 1,7 biljoen nodig zijn om het plan ten uitvoer te brengen. In plaats van belastingdollars te herverdelen, zal de regering van Biden waarschijnlijk de Federal Reserve om hulp vragen, zodat ze de vers geslagen dollars kunnen krijgen die ze nodig hebben voor hun plannen.

Wat is de Green New Deal?

De Green New Deal is een revolutionair idee van het progressieve deel van de Democratische partij. Terwijl aan de andere kant de Republikeinen het haten en het als verkwistend en nutteloos beschouwen, hebben de progressieven het tot hoeksteen van hun ontwikkelingsagenda gemaakt. Het idee omvat het beëindigen van anti-milieuprocedures zoals fracking en boren in de nationale parken, terwijl honderden miljarden dollars worden gestort in duurzame energieoplossingen zoals wind en zonne-energie. Volgens de voorstanders van de deal zal dit de VS in staat stellen om onafhankelijk te worden van energie zonder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, terwijl arbeidskrachten worden vrijgemaakt van de conventionele "gasslurpende sectoren" door ze helemaal te verbieden.

Hoewel het idee van een Green New Deal een goed initiatief lijkt, is een belangrijke vraag die gesteld moet worden waar het geld vandaan komt. De voorstanders van het wetsvoorstel zijn van mening dat het plan kan worden uitgevoerd door middel van hun gelddruk-machine: de Federal Reserve Bank (FED). De bank is echter al flink bezig geweest met dit soort operaties, aangezien ze dit jaar alleen al twee keer twee grote pakketten heeft uitgedeeld aan speciale belangen zoals de grote banken om te helpen bij het aanpakken van de Covid-19-pandemie. Het idee om veel geld te drukken voor projecten in de publieke sector van deze omvang werd voor het laatst gezien in de jaren dertig in de regering van Franklin D. Roosevelt, toen de oorspronkelijke New Deal werd aangenomen. De FED zal dus waarschijnlijk proberen de nieuwe regering ervan te overtuigen deze deal niet na te streven.

De Republikeinse tegenstanders van de deal zijn ook volledig tegen deze enorme geldinjectie. Ze zijn echter eerder volledig betrokken geweest bij reddingspakketten voor de grote banken, dus hun oppositie gaat niet over deze reddingspakketten, maar veeleer over waarvoor ze worden gebruikt.

Wat zijn de gevolgen van massale stimuleringspakketten?

Over de hele wereld hebben regeringen dit jaar veel massale stimuleringspakketten aangenomen om de financiële problemen als gevolg van de Covid-19-crisis het hoofd te bieden. De Europese Bank heeft voor meer dan 2 + 1 biljoen EUR aan stimuleringspakketten goedgekeurd en de Amerikaanse regering heeft al meer dan $ 4 biljoen aan pakketten doorgegeven. Het idee is dat het de broodnodige liquiditeit zal verschaffen in de financiële crisis, maar banken weten dat de problemen op de lange termijn nijpend zullen zijn en dat de mensen ze hoe dan ook zullen moeten dragen.

Allereerst wordt verwacht dat de inflatie hoog zal worden. Dit zal onnodig hoge prijzen veroorzaken voor essentiële items, waaronder voedsel en medicijnen. Het inflatiepercentage is direct gekoppeld aan deze stimuleringspakketten en dat wordt op dit moment al over de hele wereld ervaren. De Amerikaanse inflatie zal naar verwachting 2% bedragen en zelfs daarboven gaan. Inflatie is een doodsteek voor de industrie, aangezien ze cyclisch is en prijsonzekerheid veroorzaakt in het hele economische spectrum. Als de Green New Deal van $ 1,7 biljoen aan de mix wordt toegevoegd, zal dat zeker ook voor de VS een aantal langetermijneffecten hebben.

Conclusie

Klimaatverandering is een echte uitdaging en landen over de hele wereld doen hun best om het te stoppen of in ieder geval te vertragen. De afgelopen 4 jaar in de VS hebben geresulteerd in een achterlijk beleid dat klimaatverandering ontkent, dus het is goed om te zien dat de VS opnieuw serieus bezig wil zijn met de strijd tegen klimaatverandering. Als de regering echter doorgaat met het op grote schaal drukken van geld om het voor elkaar te krijgen, zal dat niet zonder gevolgen blijven. Het zal in ieder geval de koers van Bitcoin en goud naar verwachting verder opstuwen.