De opmerkingen van Christine Lagarde zijn gevaarlijk voor cryptovaluta regulering volgens econoom

Christine Lagarde 

Daniel Lacalle, de hoofd-econoom bij Tressis Gestion, een investeringsmaatschappij, is boos over de recente opmerkingen van Christine Lagarde, het hoofd van de ECB, die hij bestempelde als "gevaarlijk" voor de regulering van cryptocurrency.

In een gesprek met NTD Business merkte Lacalle op dat Lagarde niet de macht heeft om cryptocurrency-regelgeving uit te vaardigen, maar dat ze wel een sleutelfiguur is in Europa, vooral in de financiële wereld, naar wie wordt geluisterd.

De leidinggevende van Tressis is van mening dat overheden en financiële waakhonden wereldwijd strenge cryptovoorschriften zullen invoeren omdat de acceptatie van cryptovaluta toeneemt.

De agressiviteit van centrale banken stimuleert de acceptatie van Bitcoin

Lacalle voegde eraan toe dat een van de redenen waarom de acceptatie van cryptocurrency toeneemt, de "zeer agressieve" monetaire aanpak is van centrale banken over de hele wereld. Hij noemde de ECB degene met het "meest agressieve" financiële beleid van de centrale banken wereldwijd.

Ter ondersteuning van zijn waarneming zei Lacalle dat de balans van de Europese Centrale Bank 61 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone bedraagt. Aan de andere kant is de balans van de Fed ongeveer 34 procent van het bbp van de VS.

De econoom merkte op dat centrale banken doodsbang zijn voor de felle concurrentie van cryptocurrencies bij het creëren van geld. Om de concurrentie te vertragen, voeren financiële waakhonden 'agressief monetair beleid' uit.

Bij het beantwoorden van de vraag over het ontmoetingspunt tussen regelgevingen en investeerders in digitale valuta, zei de directeur van Tressis dat regelgeving alleen gunstig zou zijn als ze zou worden gebouwd om "transparantie en toegang" in de cryptocurrency-industrie te verbeteren.

Helaas, klaagde de econoom, wordt de term regulering door financiële toezichthouders gebruikt om "interventie of verbod in te houden". Soms betekent het zelfs een totaal "verbod".

Hij gaf een voorbeeld van een aantal economieën over de hele wereld die "een gevaarlijke weg" zijn ingeslagen door het onmogelijk te maken om Bitcoin en andere cryptocurrencies te kopen.

Crypto-investeerders zijn "een vorm" van witwassers

De opmerking van Lacalle kwam voort uit opmerkingen van ECB-chef Christine Lagarde, die suggereerde dat investeerders in cryptocurrency "in een of andere vorm" witwassers zijn. De econoom noemde dit "schandalig", aangezien bekend is dat de wereldwijde witwasactiviteiten voornamelijk de euro en de Amerikaanse dollar gebruiken.

Behalve dat het de beste schuilplaats is voor het witwassen van geld, zei Lagarde het volgende over Bitcoin:

“a highly speculative asset, which has conducted some funny business and some interesting and totally reprehensible money laundering activity.”

De econoom voegde eraan toe dat de opmerkingen van de ECB-president niet oprecht zijn. Reden? Centrale bank presidenten veroordelen hun eigen valuta niet omdat een klein deel van de gebruikers ze gebruikt voor onethische praktijken zoals het witwassen van geld.

De leidinggevende van Tressis adviseert de centrale bank-leiding om zich te concentreren op de zeepbellen in obligaties in plaats van veel van hun energie te besteden aan virtuele valuta.

Lagarde sprak vorige week woensdag op de bijeenkomst van Reuters Next. Tijdens de conferentie ondersteunde het hoofd van de ECB haar argument dat BTC een speculatief activum is door te verwijzen naar de recente opwaartse en neerwaartse prijsbewegingen. Ze voegde eraan toe dat de snelle bewegingen worden veroorzaakt door degenen "die hadden aangenomen" dat de Bitcoin valutakarakteristieken heeft.

Lagarde merkte echter op dat er regels moeten worden overeengekomen en geïmplementeerd "op mondiaal niveau" om alle "vluchtroutes" af te sluiten. Een manier om dit te doen, stelde ze voor, is dat het mandaat "door de G7, naar de G20 wordt verplaatst en vervolgens wordt uitgebreid".

De president van de ECB merkte op dat de uitbreiding niet onmogelijk is, waarbij ze opmerkte dat de Financial Action Task Force (FATF) een soortgelijke stap heeft gezet en erin geslaagd is.

Bitcoin is een vluchtweg, regelgevers sluiten uitgangsdeuren

Afgezien van Lacalle, trokken haar opmerkingen soortgelijke opmerkingen van sleutelfiguren in de crypto-sector. Dan Tapiero, een financieel analist, zei bijvoorbeeld dat Lagarde's meningen "beschamend" zijn en dat ze meer onderzoek moet doen naar cryptocurrencies.

Anthony Pompliano, een partner bij Morgan Creek Digital, legde in een video uit dat BTC de "meest gereguleerde" valuta ter wereld is. Daarom wordt het gebruik ervan bij criminele activiteiten minder vergeleken met door de overheid uitgegeven valuta's.

Anderen wezen erop dat de mondiale centrale banken "funny business " doen in hun poging om meer fiatvaluta's te drukken.

Op sarcastische toon zei een andere Twitter-gebruiker, Erik Cason, het volgende:

"Bitcoin is the most spectacular crime of all. It is the final crime that unveils the cankerous rot that eats away the wealth, safety, and security of all society by the select few who engorge themselves on fear and terror. It is time to resist and escape from their camps."

Een ander twitterde:

"As Christine Lagarde said, Bitcoin is an escape. It's clear they are thinking of how to seal the exit doors now. They will fail."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram