China komt stap voor stap dichter bij de lancering van de digitale Yuan

Digitale Yuan 

China is al enige tijd bezig met het opzetten van een digitale valuta, de digitale Yuan. Elke dag die voorbijgaat, lijkt China’s Central Bank Digital currency (CBDC) dichter bij grootschalige adoptie te komen. Dit komt mede door het feit dat grote bedrijven zoals de e-commerce gigant JD.com, Mastercard, Ant Group, en Tencent de munt hebben gesteund. De verwachting is dat de digitale Yuan een belangrijke munt zal worden.

De komst van de CBDC

Goed, laten we eens kijken naar de munt zelf. China’s CBDC, die wordt gemaakt door de People's Bank of China (PBoC), komt voor onder verschillende namen. Sommigen noemen het de "e-CNY". Andere gebruiken de term "digitale yuan" of "digitale renminbi". De officiële naam is ook wel "Digital Currency Electronic Payment" (DCEP). Het land is al jaren bezig met de ontwikkeling van een CBDC. Op dit moment vinden er dan ook veel ontwikkelingen plaats om de munt meer bekendheid te laten krijgen. De munt is bedoeld als aanvulling op de normale Yuan en de verwachting is dat het een grote rol zal gaan spelen in het dagelijkse betalingsverkeer in China. Het gaat dan ook om een zeer grootschalig project.

Nu is het wel zo dat er wordt gevreesd dat het hier niet om een echte cryptocurrency gaat nu de munt niet dezelfde voordelen weet te bieden als Bitcoin. Zo zijn er zorgen over de privacy van gebruikers. Er wordt gesteld dat de digitale yuan niet volledig anoniem zal zijn, maar wel "controleerbare" privacybescherming kan bieden. Uiteindelijk heeft de Communistische Partij echter de touwtjes in handen en zal het hun naar verwachting een grotere controle geven op de geldstromen in het land. Dit wordt mooi verteld door Francis Lun, CEO van Geo Security:

"De Chinese autoriteiten vertellen Ant dat ze de big data moet overdragen aan de centrale bank. De gegevens zullen niet in privéhanden blijven aangezien de Communistische Partij de baas is."

Digitale valuta voor burgers

Eind maart werd aangekondigd dat Chinezen een digitale yuan-wallet konden aanvragen via zes financiële instellingen in staatseigendom. De PBoC werkt nu samen met het e-commerce bedrijf JD.com en met Alibaba, aangezien een deel van het personeel van JD.com hun salaris in de vorm van de digitale yuan hebben gekregen. JD.com werknemers die deelnemen aan de proef zijn al in januari met het programma begonnen. Het is ook niet de eerste test van JD.com met de CBDC, aangezien het bedrijf deelnam aan airdrop promoties waarbij Chinese burgers de digitale valuta konden gebruiken om te betalen voor items in de online winkel.

Samenwerking met Alibaba Group

Daarnaast is Alibaba Group ook betrokken geweest, voordat de werknemers werden betaald met de CBDC, aangezien de centrale bank direct heeft samengewerkt met een Fin Tech-filiaal van Alibaba Group genaamd Ant Group. Naast de samenwerking met Ant Group, maakt de digitale yuan naar verluidt gebruik van Ant's database genaamd "Ocean Base." Ant Group verzelfstandigde Ocean Base in juni 2020 toen het een zelfontwikkelde databaseservice en mobiel ontwikkelingsplatform lanceerde genaamd mPaaS.

Mastercard wil grensoverschrijdende digitale yuan-transacties verwerken

Naast JD.com, Ant Group en Tencent, die allemaal belangrijke spelers zijn geweest als het gaat om China's CBDC, wil nu ook Mastercard meedoen. In de South China Morning Post (SCMP) werd uiteengezet dat Mastercard een rol wil spelen in de Chinese CBDC door te helpen bij grensoverschrijdende transacties.

Ling Hai, de medevoorzitter van Mastercard voor Azië-Pacific, legde in een interview aan SCMP uit dat het bedrijf wacht op goedkeuring door de Chinese overheid om een ​​onshore kaartbedrijf te starten m.b.t. de digitale yuan. Mastercard heeft op dit gebied al wat ervaring opgedaan met de centrale bank in de Bahama's. Het Caribische eiland heeft onlangs een soevereine digitale valuta heeft uitgegeven, de "sand dollar".

In 2020 keurde de PBoC de aanvraag van Mastercard om zich bij de onderneming aan te sluiten goed en momenteel werkt het betalingsbedrijf samen met de Chinese toezichthouders om een ​​licentie te verkrijgen.

"Zodra we de licentie hebben gekregen, is het onze prioriteit om mensen te helpen begrijpen dat ons merk ook synoniem is met de binnenlandse Chinese markt", aldus Ling Hai, directeur Azië-Pacific van Mastercard.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram