Is Bitcoin een veilige haven tegen verwachte hoge inflatie?

inflatie en bitcoin 

Bitcoin is 's werelds eerste cryptocurrency op basis van een openbaar grootboek dat iedereen kan zien en bijhouden. Bovendien is het creëren van nieuwe Bitcoin een systematisch proces dat ervoor zorgt dat in een bepaalde tijd slechts een specifiek aantal nieuwe Bitcoins wordt aangemaakt.

Conventionele valuta zoals euro's of dollars werken niet zo. De informatie met betrekking tot de geldcirculatie en geld creatie zijn niet zo transparant en beschikbaar voor het publiek. Deze kunnen alleen worden opgevraagd via overheidsorganisaties die er niet altijd belang bij hebben om daar open en eerlijk over te zijn.

Wat kunnen regeringen doen?

De regering presenteert en keurt begrotingen goed en ja, de regeringen hebben ook een manier om geld in te zamelen door de economische activiteit in hun land te belasten. Het huidige monetaire model is echter gebaseerd op een systeem met voortdurende inflatie.

Een centrale bank controleert de geldtoevoer naar het systeem en probeert maatregelen te nemen om de zaken onder controle te houden. Maar zelfs met de grootst mogelijke inspanningen is inflatie een noodzakelijk kwaad in de wereld van vandaag en als men alleen vermogen aanhoudt in normale valuta zoals de euro, is er geen ontsnappen aan.

Landen streven ernaar de inflatie stabiel te houden door de vrije handel te behouden en de wettigheid van de munt zoveel mogelijk te reguleren. Er kunnen echter dingen misgaan en die harde les leren we nu.

De effecten van de Coronavirus-pandemie

De wereldwijde economische verwoesting als gevolg van maatregelen tegen de Covid-19 luchtwegaandoening, zorgt ervoor dat regeringen wanhopige maatregelen nemen voor de toekomst. Om EU-burgers te helpen omgaan met hun financiën, garanderen de regeringen een deel van hun salaris (in totaal ongeveer 70%), evenals een vermindering van de belastingdruk en een accomoderend rentebeleid binnen de economische unie.

Nederland maakt deel uit van de EU en als geheel zal de EU het enorme bedrag van 2 biljoen euro uitgeven om het systeem in de hele economische unie in stand te houden. En de verwachting is dat het niet bij deze 2 biljoen zal blijven.

Maandag heeft ook de Amerikaanse Centrale bank, de FED, weer nieuwe extra steunmaatregelen aangekondigd. Ze gaan voor $250 miljard aan individuele bedrijfsobligaties opkopen.

Waar komt de 2 biljoen EUR vandaan?

Maar het klopt niet helemaal, omdat de economische activiteit sterk daalt en de belasting inkomsten ook dalen. Waar komt dat geld dan eigenlijk vandaan? Overheden kunnen veel dingen doen, maar geld creëren uit het niets lijkt niet logisch te zijn.

Het blijkt dat de regeringen acties moeten ondernemen waarvan ze weten dat ze er in de toekomst spijt van zullen krijgen; schulden maken en geldcreatie.

Door meer nieuw gecreëerd geld in het systeem te injecteren, kunnen de regeringen de armoede en massale werkloosheid een tijdje op afstand houden. Maar dit alles brengt kosten met zich mee. Met valutacreatie en het injecteren van meer liquiditeit, komt hogere inflatie. Al jaren houden regeringen en centrale banken de inflatie het liefst rond de 2%. Als gevolg van de draconische maatregelen die nu door overheden en centrale banken worden genomen, wordt verwacht dat de inflatie de komende jaren sterk zal kunnen toenemen en de bevolking en economie zal schaden.

Inflatie in Nederland

In Nederland zijn de inflatiecijfers vrij laag (al geruime tijd onder de 2%), maar naar verwachting zouden ze sterk kunnen stijgen als gevolg van deze maatregelen. De Nederlandse economie bevindt zich officieel in een recessie en zal daar naar verwachting een tijdje blijven vanwege de seismische veranderingen die door de wereldwijde pandemie worden veroorzaakt.

Hoe kun je jezelf redden uit deze val?

Sinds de goudstandaard als monetair beleid werd geschrapt, is continue, oneindige inflatie een essentieel onderdeel van onze economie. In de loop der jaren hebben mensen echter verschillende tactieken geprobeerd om zichzelf te redden van de inflatie-val. Nederland heeft het geluk dat het er niet te veel last van heeft, maar mensen in landen met hogere inflatiecijfers nemen deze maatregelen:

  1. Investeer in goud

Goud is altijd een veilige haven geweest in het geval van economische onzekerheid en hoge inflatiestatistieken. Goud heeft in het verleden zijn waarde behouden en wordt beschouwd als een tijdloze investering. De goudprijs heeft de afgelopen maanden al gereageerd op de nieuwe economische en monetaire realiteit en is flink opgelopen. Overweeg altijd goud als de inflatiecijfers uit de hand lopen.

  1. Investeer in strategische activa

Strategische activa kunnen mensen helpen zich tegen inflatie te beschermen. Deze activa verschillen echter van plaats tot plaats en zelfs van persoon tot persoon. Sommige mensen beschouwen investeringen in onroerend goed als een geweldige kans, vooral in een recessie wanneer de prijzen redelijk zijn. Weer anderen beschouwen opkomende activa zoals aandelen en zelfs Bitcoin als een goede strategische investering.

Bitcoin als bescherming tegen inflatie

Het unieke van Bitcoin is dat er deflatie (het tegenovergestelde van inflatie) is ingebouwd in het ontwerp door het aanbod in de loop der tijd wiskundig te verminderen. Dat is een belangrijke eigenschap die niet wordt weerspiegeld door andere conventionele valuta's of activa. Bitcoin kan dus niet worden bijgedrukt door enige overheidsinstantie. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop komen, dat is zo vastgelegd in het ontwerp. Dit maakt Bitcoin potentieel tot een perfecte inflatie-hedge en in combinatie met het veilige systeem en P2P-connectiviteit kan het een waardige toevoeging aan ieders beleggingsportfolio zijn.

Maar tegelijkertijd is het nooit verstandig om al je eieren in één mand te bewaren. Diversificatie is buitengewoon belangrijk en vooral in de huidige economisch onzekere tijden.

 

Geïnteresseerd geraakt in het investeren in Bitcoin en/of andere cryptovaluta? Kijk eens bij de bekende Nederlandse cryptobroker Bitvavo. Nu betaald u tijdelijk geen transactiekosten over de eerste duizend euro handelsvolume.

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...