Skip to main content

Bitcoin technische analyse: een fractale vergelijking met de bearmarkt van 2014

 

De Bitcoin (BTC) koers vond een tijdelijke bodem in de buurt van het belangrijke psychologische getal van $ 20.000 en sindsdien consolideert de prijs zich in een breed bereik tussen het weerstandsniveau van $ 25.000 en het ondersteuningsniveau van $ 17.500. Bitcoin is meer dan gehalveerd sinds het zijn hoogste punt ooit bereikte in november 2021, maar dat is niet ongebruikelijk voor de prijs van 's werelds meest waardevolle cryptocurrency.

Terwijl de marktomstandigheden er op korte termijn erg depressief uitzien, herschept de huidige Bitcoin-prijsstructuur een patroon dat voorafging aan een recordbrekende rally. De fractal van de berenmarkt van 2014 kan ons een prijsmodel bieden voor wat ons te wachten staat.

Tijdens deze analyse gaan we zowel de korte- als de langetermijnvooruitzichten voor Bitcoin onderzoeken en leren hoe het prijsscenario van 2014 zou kunnen uitpakken.

Bitcoin langetermijnanalyse 

Bitcoin lange termijn analyse

In technische analyse vertegenwoordigt een fractaal patroon prijsstructuren die op zichzelf lijken en herhaalbaar zijn. Hoewel het verleden geen garantie is voor de toekomst en patronen niet 100% exact herhaald worden, rijmt het vaak wel doordat markten cyclisch van aard zijn en patronen de neiging hebben zich te herhalen.

Als we de bearmarkt van 2014 vergelijken met de huidige bearmarkt, kunnen we vaststellen dat de huidige prijsactie hetzelfde gedrag nabootst. In 2014 betrad Bitcoin zijn eerste grote bearmarkt die leidde tot een crash van ongeveer 86% van een hoogtepunt van $ 1.242 naar een dieptepunt van $ 162.

De correlatie tussen de bearmarkt van 2014 en de bearmarkt van 2022 is onthutsend, daarom gaan we alle belangrijke technische elementen tussen de 2 bearmarkten opsplitsen:

  1. In beide gevallen vormde de top van de bearmarkt zich in de maand november (november 2013 respectievelijk november 2021).
  2. We hebben de vorige all-time cyclische high getest (2013 high respectievelijk 2017 high).
  3. De toppen en dalen passen goed genoeg bij elkaar.
  4. De berenmarkt van 2014 bereikte een dieptepunt op het 0,786 Fibonacci-retracementniveau van de vorige opwaartse trend. Als het patroon van 2014 zich zou herhalen, kan de huidige daling zich uitstrekken tot $ 14.933 om dezelfde prijsdaling te evenaren als die we in 2014 hebben ervaren. In de buurt hebben we ook de swing-high van 2019 van $ 13.870, die het potentieel heeft om opnieuw te worden getest
  5. De berenmarkt van 2014 vond halverwege vóór de tweede halvering plaats, terwijl de berenmarkt van 2022 zich halverwege vóór de vierde halvering bevindt.

Als de geschiedenis zich herhaalt, kunnen we mogelijk een bodem bereiken tegen januari 2023, dat is 13 maanden in de bearmarkt. De bearmarkt van 2014 duurde precies 13 maanden, wat de gemiddelde lengte is van de bearmarkten van Bitcoin.

Bitcoin-kortetermijnanalyse

Bitcoin korte termijn analyse 

Op korte termijn zit de Bitcoin-prijsactie gevangen tussen de eerder genoemde steun en weerstand van $ 17.500 en $ 25.000. De Bitcoin koers is net uit een consolidatiepatroon (oplopend kanaal) gebroken, maar aangezien we nog steeds boven de bodem van half juni zitten, kan dit leiden tot meer consolidatie.

Samen met de huidige neerwaartse trend ontwikkelde BTC een trappatroon waarbij de prijs van de ene consolidatieperiode naar de trendmodus bewoog. Elke opeenvolgende onderbreking leidde tot een daling van de BTC koers met ongeveer 36%.

Als dat patroon zich opnieuw herhaalt, zal een daling van 36% de Bitcoin koers in de buurt van de 2019-hoogte brengen, wat toevallig ook hetzelfde prijsdoel is van het fractal-model van 2014.

Conclusie

Samenvattend: het fractal-model van 2014 is niet 100% perfect, maar kan vergelijkbare resultaten opleveren als de prijs hetzelfde pad volgt. Ondanks alle overeenkomsten, is het potentieel veelzeggender dat zowel de kortetermijn- als de langetermijnanalyse op hetzelfde bodemprijsdoel wijzen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

  • Hits: 3442