Skip to main content

Internet Computer koers (ICP)

Live Internet Computer koers 

In bovenstaande grafiek wordt de Internet Computer (ICP) koers weergegeven in euro. Wil je Internet Computer kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Internet Computer (ICP) en hoe werkt het?

Internet Computer (ICP) is een hyperfunctioneel en volledig operationeel blockchain-netwerk dat is ontwikkeld als een compleet ecosysteem. Met zijn smart contract platform gaat het net als Binance Smart Chain, Cardano en Polkadot de concurrentie aan met Ethereum. Maar wat is internet Computer, hoe werkt het en wat maakt het zo uniek? Je leest er meer over in dit artikel. 

Wat is Internet Computer (ICP)?

Internet Computer is een gigantisch cloud netwerk dat wordt aangedreven door een blockchain. Op het platform kunnen ontwikkelaars hun eigen software en smart contracts maken en hosten, direct op het internet. Het wordt dan ook de computer van het internet genoemd (The Internet Computer).

DFINITY, de organisatie achter The Internet Computer, heeft ICP zo ontwikkelt dat het in staat is om een nieuw, modern internet te 'hosten', waarin allerlei toepassingen draaien op The Internet Computer.

Het doel van The Internet Computer is om de functionaliteit van het openbare internet uit te breiden, door de backend-software te hosten. The Internet Computer wil een wereldwijd computerplatform worden waar ontwikkelaars op kunnen bouwen.

 

Geschiedenis van ICP

In 2016 werd The Internet Computer opgericht door Dominic Williams, een crypto theoreticus en ondernemer. Hij is ook Chief Scientist bij DFINITY, een Zwitsers onderzoeksorganisatie zonder winstoogmerkt dat The Internet Computer heeft geincubeerd en gelanceerd. 

In 2018 voerde het zijn eerste ICO uit, waarbij in totaal 195 miljoen dollar werd opgehaald. In datzelfde jaar konden meer dan 50.000 deelnemers gratis ICP-tokens ontvangen in de vorm van een airdrop.

Het duurde echter nog twee jaar voordat The Internet Computer daadwerkelijk operationeel werd, aangezien het alpha mainnet van ICP in december 2020 werd gelanceerd.

Op 18 december 2020 lanceerde DFINITY het alfa-mainnet van The Internet Computer. In een laatste stap naar decentralisatie lanceerde DFINITY op 10 mei 2021 The Internet Computer in het publieke domein. Het ICP-token werd op een groot aantal grote en wereldwijde cryptobeurzen genoteerd.

Op het moment van schrijven is de marktkapitalisatie €7,291,886,041en staat het hiermee op de 27e plek qua marktkapitalisatie. Op dit moment zijn er 474.825.814 ICP in omloop waarvan 182.332.615 ICP worden verhandeld. 

Hoe werkt het?

ICP combineert de gezamenlijke rekenkracht van vele nodes tot één enkel computerplatform. Dit platform is in staat om toepassingen van elke complexiteit en schaal te ondersteunen.

Voor de schaalbaarheid van het netwerk wordt gebruik gemaakt van een unieke technologie de Chain Key Technology genaamd. Deze technologie maakt het mogelijk om de rekenkracht van veel computers over de hele wereld met elkaar te verbinden, waardoor ze effectief worden omgezet in een uiterst efficiënte en krachtige gedecentraliseerde computereenheid

Het zorgt ervoor dat transacties binnen de twee seconden kunnen worden verwerkt.

Het biedt een layer 1 blockchain, wat betekent dat ze over een eigen blockchain-netwerk beschikt waarop eigen nodes actief zijn. De nodes zijn verantwoordelijk voor het controleren en beveiligen van het netwerk. 

Wat maakt The Internet Computer uniek?

De The Internet Computer is niet zomaar een token. ICP is een hyperfunctioneel en volledig operationeel blockchain-netwerk dat is ontwikkeld als een compleet ecosysteem. Zodat het kan concurreren met Bitcoin of Ethereum.

Naast zijn unieke Chain Key Technologie is ICP een sterk gedecentraliseerd project. De ICP-knooppunten bevinden zich momenteel in 48 onafhankelijke datacenters in veel landen op verschillende continenten. Het aantal datacenters zal tegen eind 2021 naar verwachting groeien van 48 naar 123. Ook wordt verwacht dat het aantal individuele The Internet Computer-knooppunten groeit van 1.300 naar 4.300.

ICP is een volledig functioneel netwerk dat uit veel verschillende oplossingen bestaat. Daar waar het voor vele netwerken, waaronder Ethereum, een aantal jaren duurde voordat ze konden uitbreiden, diverse toepassingen en user cases mogelijk konden maken, hostte het ICP-ecosysteem op het moment van lancering al een groot aantal dApps.

Ook is het team achter The Internet Computer uniek. Het bestaat uit veel van 's werelds beste cryptografen en experts in blockchains en programmeertaal. Gezamenlijk bevat DFINITY bijna 100.000 academische citaten en hebben ze maar liefst 200 patenten.

 

  • Hits: 4097