Skip to main content

Litecoin koers (LTC)

Litecoin koers

In bovenstaande grafiek wordt de live Litecoin (LTC) koers weergegeven in euro. Wil je Litecoin kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.  

Wat is Litecoin en hoe werkt het?

Litecoin (LTC) is een van de eerste altcoins die na Bitcoin ontwikkeld werden. Litecoin is, net als Bitcoin, bedoeld om snel digitale waarde te versturen of te ontvangen, maar is een "lite versie van Bitcoin".  In dit artikel lees je meer over wat Litecoin is, hoe het werkt en wat de munt zo bijzonder maakt.

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin is een peer-to-peer betalingsnetwerk en cryptovaluta die sinds zijn ontstaan in 2011 algemeen geaccepteerd is als standaard cryptovaluta. Het is ontworpen om goedkope, snelle en veilige transacties te verrichten met behulp van de unieke eigenschappen van de blockchain technologie.

Je kunt betalingen met Litecoin vrijwel onmiddellijk ontvangen en versturen, zonder hoge transactiekosten. Het is open-source, dus je kunt de transacties en alles omtrent de code volledig bekijken. Zoals de meeste cryptovaluta's is Litecoin gedecentraliseerd, er komt geen overheid of bank aan te pas.

De cryptocurrency werd gecreëerd op basis van het Bitcoin protocol, maar hij verschilt in termen van hash algoritme, hard cap, blok transactietijden en een paar andere factoren. Litecoin heeft een bloktijd van slechts 2,5 minuten en extreem lage transactiekosten, waardoor het geschikt is voor microtransacties en point-of-sales betalingen.

Geschiedenis van Litecoin (LTC)

Litecoin werd in 2011 door Charlie Lee opgericht en is een van de eerste klonen van Bitcoin. De broncode werd aangepast met als doel een variant te ontwikkelen die sneller en lichter is. De reden dat Litecoin kon ontstaan is omdat Bitcoin volledig open source is. De originele codebase is openbaar en kan worden aangepast met nieuwe functies, zo kon Litecoin ontstaan.

Litecoin werd in 2011 opgericht door Charlie Lee en is een van de eerste klonen van Bitcoin. De oorspronkelijke broncode is openbaar en kan met nieuwe functies gewijzigd worden, en zo kon Litecoin ontstaan. De broncode van Bitcoin werd aangepast met als doel een variant te ontwikkelen die sneller en lichter is.

Sinds zijn introductie heeft Litecoin verschillende prijsschommelingen doorgemaakt. Litecoin's laatste ATH was USD 360,66 en de laagste prijs werd bereikt in december 2018 bij ongeveer USD 20. Momenteel staat Litecoin op de 16e plaats met een marktkapitalisatie van US$ 13.022.558.405. De huidige LTC prijs is US$ 189,58.

Sinds januari 2021 is Litecoin een van de meest geaccepteerde cryptocurrencies, en meer dan 2.000 verkopers en winkels wereldwijd accepteren LTC.

Hoe het werkt

Litecoin werkt vrijwel hetzelfde als Bitcoin. Met Litecoin kan je razendsnel waarde verzenden en ontvangen. Alle transacties worden vastgelegd in de blockchain. De blockchain fungeert als een gedecentraliseerd logboek waarin alle transacties worden opgeslagen. Duizenden computers over de hele wereld houden kopieën van de logs bij. Transacties worden gebundeld en samen verwerkt tot een blok. Dit wordt vervolgens aan de bestaande blockchain toegevoegd.

Net als Bitcoin is Litecoin een open source blockchain die een proof-of-work consensus mechanisme gebruikt. Gebruikers kunnen hun rekenkracht gebruiken om blokken te verifiëren. Als beloning ontvangen ze Litecoins. Hoewel het consensus mechanisme hetzelfde is, is het algoritme dat gebruikt wordt om het blok te verifiëren totaal verschillend. Bitcoin gebruikt het Secure Hash Algorithm (SHA), terwijl Litecoin een consensus algoritme gebruikt dat Scrypt heet.

Litecoin heeft een beperkte voorraad van 84 miljoen LTC, waarvan er momenteel 66.480.217 LTC in omloop zijn. Miners worden beloond met 12,5 LTC elke keer dat ze een blok verwerken (elke 2,5 minuut). De beloning van 12,5 LTC wordt, net als de mijnbeloning van Bitcoin, elke vier jaar gehalveerd, waarbij de volgende Litecoin-halvering in augustus 2023 wordt verwacht.

Wat maakt Litecoin (LTC) uniek?

Wat Litecoin uniek maakt is zijn snelheid en lage transactiekosten. Litecoin transacties worden meestal binnen enkele minuten bevestigd en de transactiekosten zijn nihil.

Daarnaast heeft Litecoin een toegewijd ontwikkelingsteam dat voortdurend werkt aan de verbetering van het netwerk, en veel van de netwerk-upgrades die ze maakten werden uiteindelijk gebruikt op het Bitcoin netwerk (zoals SegWit en Lightning Network).

Door zijn beperkte aanbod wordt Litecoin beschouwd als een schaars goed en ontleent het dus waarde (deels) aan zijn schaarste. Na Bitcoin is Litecoin de populairste cryptocurrency. Dit succes is grotendeels toe te schrijven aan zijn eenvoud en duidelijke voordelen.

 

  • Hits: 9974