Skip to main content

Maker koers (MKR)

Live Maker koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de live Immutable koers weergegeven in euro. Wil je Maker (MKR) kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Maker en hoe werkt het?

Maker (MKR) is een cryptocurrency en een gedecentraliseerd platform dat deel uitmaakt van het bredere ecosysteem van gedecentraliseerde financiën (DeFi). Het biedt gebruikers de mogelijkheid om stabiele munten (stablecoins) te genereren, die niet onderhevig zijn aan de gebruikelijke volatiliteit van cryptocurrencies. In dit artikel bespreken we wat Maker precies is, de geschiedenis ervan, hoe het werkt en wat het uniek maakt in de wereld van digitale valuta.

Wat is Maker (MKR)?

Maker (MKR) is de native cryptocurrency van het MakerDAO-platform, een gedecentraliseerde autonome organisatie die het Maker-protocol beheert. MakerDAO is gebouwd op de Ethereum-blockchain en stelt gebruikers in staat om Dai te creëren, een gedecentraliseerde stablecoin die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Het doel van Dai is om een stabiele waarde te behouden, ongeacht de schommelingen in de bredere cryptocurrency-markten.

MKR-tokens spelen een cruciale rol binnen het Maker-ecosysteem. Ze worden gebruikt voor governance, wat betekent dat houders van MKR-tokens stemrecht hebben over belangrijke beslissingen binnen het MakerDAO-platform. Dit omvat bijvoorbeeld het wijzigen van parameters zoals de rentetarieven en de soorten onderpand die worden geaccepteerd voor het genereren van Dai.

De geschiedenis van Maker

MakerDAO werd in 2015 opgericht door Rune Christensen, een Deense ondernemer met een visie om een stabiele cryptocurrency te creëren die de volatiliteit van traditionele crypto's kon vermijden. Het idee achter MakerDAO was om een gedecentraliseerd financieel systeem op te bouwen dat toegankelijk was voor iedereen, zonder de noodzaak van tussenpersonen zoals banken.

In 2017 lanceerde MakerDAO de eerste versie van zijn platform, waarmee gebruikers Dai konden genereren door Ether (ETH) als onderpand te gebruiken. Dit werd later bekend als Single-Collateral Dai (SCD), aangezien het systeem alleen ETH als onderpand accepteerde. In november 2019 werd Multi-Collateral Dai (MCD) gelanceerd, waardoor meerdere soorten activa als onderpand konden worden gebruikt. Dit markeerde een belangrijke mijlpaal in de evolutie van MakerDAO en breidde de functionaliteit van het platform aanzienlijk uit.

Hoe werkt Maker?

Het Maker-systeem draait om het creëren van Dai door middel van een proces dat bekend staat als "collateralized debt positions" (CDP's), nu vaak "vaults" genoemd. Gebruikers kunnen verschillende soorten cryptocurrency als onderpand storten in een smart contract op het Maker-platform om Dai te genereren. Het onderpand moet altijd meer waard zijn dan de gegenereerde Dai om de stabiliteit van de stablecoin te waarborgen.

Wanneer gebruikers Dai willen terugbetalen en hun onderpand willen terugkrijgen, moeten ze het oorspronkelijke bedrag aan Dai plus een stabiliteitsvergoeding (rente) betalen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat Dai altijd volledig gedekt is door waardevolle activa, wat bijdraagt aan de stabiliteit ervan.

Naast het genereren van Dai speelt MKR ook een belangrijke rol bij het beheer van het MakerDAO-systeem. MKR-houders stemmen over voorstellen die de toekomst van het platform bepalen, zoals het toevoegen van nieuwe soorten onderpand of het aanpassen van rentevoeten. Deze gedecentraliseerde governance-structuur zorgt ervoor dat het systeem robuust en flexibel blijft in een snel veranderende markt.

Wat maakt Maker uniek?

Een van de meest onderscheidende kenmerken van Maker is de manier waarop het stabiliteit combineert met decentralisatie. Terwijl veel stablecoins afhankelijk zijn van centrale entiteiten die reserves in fiatvaluta's aanhouden, is Dai volledig gedecentraliseerd en afhankelijk van slimme contracten en onderpand op de blockchain.

Bovendien biedt Maker een hoge mate van transparantie en controle aan zijn gebruikers. Iedereen kan de staat van de onderpanden en de hoeveelheid uitgegeven Dai in real-time controleren, wat bijdraagt aan het vertrouwen in het systeem. De gedecentraliseerde governance zorgt ervoor dat het platform voortdurend kan evolueren en zich aanpassen aan de behoeften van de gemeenschap.

Maker heeft zich ook bewezen als een veerkrachtig systeem, zelfs in tijden van extreme marktvolatiliteit. De robuuste mechanismen voor risicobeheer en het gebruik van diverse soorten onderpand helpen om de stabiliteit van Dai te waarborgen, wat het een betrouwbare keuze maakt voor gebruikers die op zoek zijn naar een stabiele digitale valuta.

In conclusie, Maker en zijn native token MKR vormen een fundamenteel onderdeel van het DeFi-ecosysteem, met een unieke benadering van stabiliteit en decentralisatie. Door gebruikers in staat te stellen stabiele munten te genereren en deel te nemen aan de governance van het platform, heeft MakerDAO zichzelf gevestigd als een pionier in de wereld van gedecentraliseerde financiën.

Bitcoin koers blijft onder druk ondanks stijgende ETF-instroom

Arjan Schreur
Sinds 5 juli is de netto-instroom van Bitcoin in Amerikaanse spot exchange-traded funds (ETFs) gestegen tot $1,91 miljard. Ondanks deze aanzienlijk...

Bitcoin koers bereikt $ 66.000 met sentiment dat naar positief draait

Mike Sakuraba
De Bitcoin koers is in een stroomversnelling geraakt sinds voormalig president Trump zondagmiddag bijna werd vermoord. De grootste crypto ter werel...

De Bitcoin koers bodem ligt achter ons volgens analisten

Thomas van Welsenes
De Bitcoin koers (BTC) kent een volatiele periode. In de afgelopen weken wist de prijs van de grootste cryptocurrency flink te dalen om v...

Bitcoin koers herstelt tot $63K: Wat zijn de drijvende krachten?

Arjan Schreur
De Bitcoin koers heeft onlangs het niveau van $62.000 herwonnen, wat aanleiding geeft tot optimisme onder analisten die suggereren dat het ergste v...

Bitcoin koers stijgt na mislukte moordaanslag op Donald Trump

Arjan Schreur
De recente moordaanslag voormalig president Donald Trump tijdens een rally in Pennsylvania, heeft de kansen van Trump om het Witte Huis te herovere...

Bitcoin koers stijgt met 2,0% en herstelt van Mt. Gox, Duitse verkoop

Mike Sakuraba
Na een paar volatiele weken stabiliseerde de Bitcoin koers deze week en steeg met ongeveer 2,0% in de afgelopen zeven dagen. De terugkeer van de ge...

Trump gaat spreken op de Bitcoin conferentie in Nashville

Mike Sakuraba
Een verrassende aankondiging op woensdag zorgde voor opwinding in de cryptowereld toen voormalig president Donald Trump werd onthuld als speciale g...

De Bitcoin koers schommelt ondanks dat ETF’s veel BTC opkopen

Arjan Schreur
De Bitcoin koers heeft de afgelopen dagen te maken gehad met aanzienlijke schommelingen. Investeerders hebben sinds 5 juli meer dan $650 miljoen ge...

Duitsland verkoopt bijna $1 miljard aan BTC, Bitcoin koers zakt met 3%

Mike Sakuraba
Duitsland begon de sessie van maandag met zijn grootste Bitcoin-dump tot nu toe. De overheidswallet verkocht 16.309 BTC ter waarde van meer dan $ 9...

  • Hits: 99