Skip to main content

Monero koers (XMR)

Monero koers 

 

In bovenstaande grafiek wordt de Monero (XMR) koers weergegeven in USD en daaronder in Euro. Wil je Monero kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Internationale crypto-broker Binance. Lees meer over Binance in onze Binance review.

Een rekening openen gaan eenvoudig. Ga daarvoor naar de website van Binance.  

Wat is Monero (XMR) en hoe werkt het?

De meeste mensen denken dat BTC iemands identiteit kan verbergen. Maar dit is niet het geval. Betalingen kunnen vrij gemakkelijk naar hun oorspronkelijke bron getraceerd worden. Dit komt omdat blockchains transparant zijn. Vanwege dit gebrek aan anonimiteit zijn er verschillende altcoins op de markt gekomen die zich richten op de privacy van de verzender en de ontvanger. Monero is een van die altcoins. In dit artikel kun je meer lezen over hoe XMR werkt en wat Monero zo uniek maakt.

Wat is Monero?

Monero (XMR) is een op privacy gerichte peer-to-peer digitale munt, die ontworpen is om zowel afzenders als ontvangers de mogelijkheid te bieden om transacties privé en anoniem uit te voeren. Het Monero netwerk is gebaseerd op een proof-of-work (PoW) consensus mechanisme, dat miners stimuleert om blokken aan de blockchain toe te voegen.

Een transactie op de Monero blockchain kan niet gekoppeld worden aan een bepaalde gebruiker of een echte identiteit, want de cryptocurrency is fungibel (vervangbaar). Dit betekent dat twee afzonderlijke Monero munten precies hetzelfde lijken en niet uit elkaar gehouden kunnen worden.

Dit maakt Monero een vrij impopulaire munt bij veel financiële regelgevers, omdat ze XMR-betalingen niet kunnen traceren of gegevens over de gebruikers ervan kunnen verzamelen.

De huidige XMR-koers bedraagt €160,25. Met een marktkapitalisatie van €2.899.370.845 staat Monero momenteel op de 37e plaats. Op het moment van schrijven wordt XMR verhandeld tegen €160,25 en het handelsvolume over de afgelopen 24 uur is €165.597.171. Op dit moment zijn er 18.091.444 XMR munten in omloop.

 

De geschiedenis van Monero

In juli 2012 werd Bytecoin de eerste cryptocurrency die op basis van het CryptoNote protocol gelanceerd werd. CryptoNote groepeert publieke sleutels om ervoor te zorgen dat de transactiegegevens van een afzender geanonimiseerd worden. Het past ook ringvertrouwelijke transacties (RCT) toe om transacties anoniem te ondertekenen.

Op een gegeven moment bleek dat 80% van alle Bytecoins al uitgegeven was. Hier waren zeven ontwikkelaars het niet mee eens (waarvan er vijf anoniem zijn) en dus organiseerden ze een hard fork in 2014. Er werd een nieuwe munt gemaakt, Bitmonero, die we vandaag kennen als Monero.

Hoe het werkt

XMR moet gezien worden als een hulpmiddel dat gebruikersgegevens op de blockchain verbergt. Hierdoor zijn gebruikers moeilijker te traceren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de volgende functies:

Ringhandtekeningen

Monero gebruikt Ring Signatures om de digitale handtekening van de persoon die een XMR-transactie doet te vermengen met de handtekeningen van andere gebruikers, alvorens ze op de blockchain vast te leggen. Op deze manier lijkt het alsof de transactie door een van de ondertekenaars is verstuurd.

Stealth adressen

Een andere functie die bijdraagt aan Monero's privacy zijn de Stealth adressen. Hiermee kunnen gebruikers één adres kunnen publiceren dat automatisch vele eenmalige accounts aanmaakt voor elke transactie. Met behulp van een geheime "view key" kan de eigenaar dan zijn binnenkomende transacties identificeren, want zijn wallet kan de blockchain scannen om alle transacties met die sleutel te identificeren.

RingCT

Ring Confidential Transactions (RingCT) werd in 2017 geïntroduceerd en het verbergt het bedrag dat gebruikers inwisselen in transacties die op de blockchain worden vastgelegd. RingCT zorgt ervoor dat transacties veel in- en uitgangen kunnen hebben, terwijl anonimiteit behouden blijft en bescherming geboden wordt tegen het dubbel uitgeven.

Afgezien van zijn privacy-functies werkt Monero op dezelfde manier als andere grote cryptocurrencies. Het gebruikt proof-of-work mining om de uitgifte van XMR te controleren en om miners aan te moedigen blokken aan de blockchain toe te voegen. Nieuwe blokken worden ongeveer elke twee minuten toegevoegd.

Wat maakt een Monero (XMR) uniek?

Er zijn verschillende aspecten die Monero uniek maken, waaronder de anonimiteit en privacy die het biedt. Privacy wordt bereikt door een aantal kenmerkende functies, deze hebben we hierboven genoemd.

Bovendien zijn XMR munten volledig vervangbaar, of fungibel. Standaard worden gegevens over verzenders, ontvangers en de hoeveelheid verstuurde crypto verborgen.

Een ander aspect dat Monero uniek maakt is zijn hoogst mogelijke niveau van decentralisatie. Dit betekent dat een gebruiker niemand anders op het netwerk hoeft te vertrouwen.

Al deze onderscheidende kenmerken hebben ertoe geleid dat XMR steeds meer gebruikt wordt door mensen die graag anoniem blijven.

 

  • Hits: 4177