Skip to main content

Near Protocol koers (NEAR)

Live Near Protocol koers

In bovenstaande grafiek wordt de Near Protocol (NEAR) koers weergegeven in euro. Wil je NEAR kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald.   

Wat is Near Protocol (NEAR) en hoe werkt het?

Het Near Protocol is een gedecentraliseerd applicatie (DApp) platform dat zich richt op de bruikbaarheid bij ontwikkelaars en gebruikers. De blockchain kan bliksemsnel transacties verwerken waarop smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (DApps) draaien. In dit artikel ontdek je meer over wat Near Protocol is, hoe het werkt en wat het zo bijzonder maakt.

Wat is Near Protocol blockchain?

Het Near Protocol is een gedecentraliseerd applicatie (DApp) platform voor smart contracts dat lijkt op Ethereum, EOS en Polkadot, maar met als doel gebruiksvriendelijker te zijn voor de ontwikkelaar.

Om het platform gebruikersvriendelijker te maken heeft het Near Protocol functies ingebouwd. Zo heeft het makelijk leesbare accountnamen, in plaats van ingewikkelde cryptografische wallet adressen. Bovendien stelt het nieuwe gebruikers in staat om met dApps en smart contracts te werken zonder dat een crypto wallet nodig is.

Met snelle en goedkope transacties en een gemakkelijke interface voor gebruikers probeert deze blockchain een deel van de markt naar zich toe te trekken.

De geschiedenis van Near Protocol

De Near blockchain werd gecreëerd en ontwikkeld door de Near Foundation. Het mainnet werd in april 2020 gelanceerd en in de loop van het jaar werd ook het bestuur aan de gemeenschap overgedragen. Near wil namelijk een volledig door de gemeenschap gestuurd protocol zijn waarbij er geen centraal bestuur is.

Met een marktkapitalisatie van €6.406.964.680 staat NEAR op de 22e plaats. Er zijn 645.357.702 NEAR munten in omloop met een maximum voorraad van 1 miljard NEAR coins.

Hoe werkt het Near Protocol?

Het Near Protocol probeert het schaalbaarheidsprobleem aan te pakken door een geheel nieuwe blockchain te bouwen met een andere architectuur. Near’s oplossing voor het probleem was het implementeren van sharding.

Het Near Protocol gebruikt sharding technologie om schaalbaarheid te bereiken. Door gebruik te maken van de sharding strategie kan NEAR de blockchain opdelen in kleinere, beter beheersbare segmenten. Dit vermindert de belasting van het netwerk door minder rekenwerk, wat resulteert in een grotere doorvoer van transacties.

Het consensusmechanisme dat Near gebruikt is afgeleid van het Proof of Authority (PoA) consensusmechanisme en heet Nightshade. Het voordeel ervan is dat het een snelle methode is om blokken te bouwen.

De knooppunten die de transacties valideren, verdienen als vergoeding nieuwe NEAR munten.

De NEAR coin heeft verschillende gebruiksmogelijkheden, waaronder:

  • Het betalen van het systeem voor het voltooien van transacties;
  • Het betalen van het systeem voor het opslaan van gegevens;
  • Deelnemen aan stakingen voor de validatie van knooppunten;
  • Deelnemen aan governance procedures om de richting en ontwikkeling van het netwerk te beïnvloeden.

Wat maakt Near Protocol uniek?

Er zijn een aantal aspecten die het Near Protocol uniek maken. Zo gebruikt Near zijn Nightshade technologie om de doorvoer van transacties massaal te verbeteren.

Nightshade is een variatie op sharding, waarbij individuele sets validators transacties parallel verwerken over meerdere sharded chains. Hierdoor wordt de de totale capaciteit van de blockchain vergroot.

In tegenstelling tot "gewoon" sharding, produceren shards in Nightshade een fractie van het volgende blok, "chunks" genoemd. Hierdoor kan Near Protocol tot 100.000 transacties per seconde bereiken.

Het Near Protocol verbetert ook het ingewikkelde onboarding proces van andere blockchains door menselijk leesbare wallet adressen te hebben.

Bovendien voorziet het ontwikkelaars van modulaire componenten, waardoor ze sneller projecten als tokencontracten of NFT's kunnen beginnen.

 

 

 

  • Hits: 4504