Skip to main content

Bitcoin nieuws

Rusland speelt met mogelijkheid om olie en gas te verhandelen voor Bitcoin

Bitcoin voor olie 

Via zijn energiechef, Pavel Zavalny, heeft Rusland onthuld dat het overweegt olie en gas te verhandelen voor Bitcoin (BTC). Volgens Zavalny zullen dergelijke transacties alleen plaatsvinden tussen Turkije, China en andere "bevriende" landen. Hij voegde eraan toe dat landen op deze lijst konden kiezen tussen BTC, yuan, lira en Roebel in plaats van de veelgebruikte USD bij het betalen voor Russische olie en gas.

RBC, een lokale nieuwszender, meldde dat Zavalny, die de energiecommissie van de Doema leidt, in gesprek is met Chinese en Turkse vertegenwoordigers om tot een overeengekomen munteenheid te komen bij het regelen van de export uit Rusland.

Volgens RBC overtuigt Rusland "China al heel lang om" betalingen in roebels of yuan te accepteren, en Turkije om zijn fiat-valuta, lira of de Russische Roebel te gebruiken bij het afwikkelen van betalingen.

Zavalny merkte op dat het "normale praktijk" is om verschillende valuta's te gebruiken, en Rusland staat open voor de handel in olie en gas voor Bitcoin "als er Bitcoins zijn". Hij voegde eraan toe dat landen buiten de lijst van "bevriende" landen de optie hebben om goud of Roebel te gebruiken. De Russische energiechef gaf geen commentaar op de landen die voorheen met de Amerikaanse dollar of de euro betaalden.

40% van het gas in Europa komt uit Rusland

Volgens een Twitter-gebruiker, Richard Medhurst, "krijgt Europa 40% van zijn gas uit Rusland. Dat is voor 200-800 miljoen euro per dag.” Rusland is op zoek naar manieren om de pijn te verlichten van de economische sancties die tegen het land zijn ingesteld vanwege de strijd tegen Oekraïne.

Door de sancties zijn Russische financiële instellingen geblokkeerd voor het uitvoeren van internationale betalingen met SWIFT. Ook zijn de meeste internationale bedrijven gestopt met zakendoen in het land.

De sancties brachten Rusland en Europa echter in een lastige situatie. Zo behoren olie en gas tot de grootste exportproducten van Rusland en is Europa voor een groot deel van zijn gasbehoefte daarvan afhankelijk. Schattingen van Reuters geven aan dat de Russische olie- en gassector het land vorig jaar 119 miljard dollar aan inkomsten opleverde. Het bedrag loopt op tot meer dan 388 miljard USD, inclusief aardgas, kolen, kerosine en elektriciteit.

Het nieuws dat Rusland overweegt om olie en gas voor Bitcoin (BTC) te verhandelen, heeft de cryptogemeenschap enthousiast gemaakt, waardoor de prijs van BTC de afgelopen dagen is gestegen. Op het moment van schrijven wisselde de leidende cryptocurrency volgens marktkapitalisatie van eigenaar voor $44.395.

Instabiele geopolitiek zal landen richting Crypto duwen

Gisteren voorspelde Blackrock's CEO, Larry Fink, dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne en een wankele internationale politieke arena landen waarschijnlijk richting cryptovaluta zullen duwen wanneer ze betalen voor invoer.

Terwijl Rusland zich voorbereidt om BTC in te voeren voor zijn energie-export, heeft Nayib Bukele, de president van El Salvador, de lucht geklaard over het bezoek van Changpeng Zhao aan het Midden-Amerikaanse land. De reactie van Bukele begon met een tweet richting Reuters, omdat zij beweerden dat de CEO van Binance het land heeft bezocht om de uitgifte van Bitcoin-obligaties in El Salvador, die was uitgesteld tot september, nieuw leven in te blazen.

In de Twitter-post vroeg de Salvadoraanse president zijn meer dan 3,5 miljoen volgers om "Reuters' FUD" niet te retweeten. Bukele gaf commentaar op een bericht van een nu verwijderde tweet door Bitcoin Magazine over de kwestie.

Volgens Bukele was het uitstel van de uitgifte van Bitcoin-obligaties te wijten aan wetgeving die nog door het Congres moest worden aangenomen. Hij onthulde ook dat zijn ontmoeting met CZ zich zal concentreren op "andere problemen" buiten de uitgifte van BTC-obligaties.

Bitfinex is met name betrokken bij de uitgifte van de obligatie en niet Binance. De CTO van Bitfinex, Paolo Ardoino, steunde de Salvadoraanse president en zei dat de vertraging te wijten was aan onaangekondigde wetten die betrekking hadden op de obligatie.

Bukele: Amerikaanse regering "Does not value freedom"

Ex-Blockstream CSO, Samson Mow, steunde ook de uitleg van Bukele en merkte op dat "er niets is veranderd". Eerder gaf Alejandro Zelaya, de financieel directeur van El Salvador, de schuld voor het uitstel van de uitgifte van de El Salvador BTC-obligaties aan de onstabiele wereldpolitiek.

Kort nadat hij Reuters had beschuldigd van het verspreiden van FUD (angst, onzekerheid en twijfel), sprong Bukele op de nek van de regering van de Verenigde Staten. De Salvadoraanse president was niet blij met een wetsvoorstel om de VS los te koppelen van het financiële systeem van El Salvador vanwege zijn betrokkenheid bij Bitcoin.

In een tweet zei Bukele dat hij nooit, in zijn "wildste dromen", had gedacht dat de VS betrokken zouden zijn bij wat El Salvador doet. Volgens hem waardeert de regering van de Verenigde Staten vrijheid niet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram