Bitcoin bleef steken op $ 30k terwijl Terra op dramatische wijze ineenstort (-99,5% van $ 113 naar minder dan $ 0,7)

Terra crash 

Bitcoin handelt momenteel op ongeveer $ 30k op het moment van schrijven. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie had over het algemeen een trage dag, ondanks een eerdere beweging onder $ 30k die werd tenietgedaan door de stieren. Altcoins daarentegen ondergingen een van de grootste bloedbaden in de geschiedenis van de digitale valuta en boekten aanzienlijke verliezen, bijna allemaal in dubbele cijfers. Terra (LUNA) leed aan de grootste meltdown in de geschiedenis van de cryptosector, en daalde van een hoogtepunt van $ 113 enkele weken, naar minder dan $1 vandaag, waardoor meer dan 99,4% van de waarde in het werd weggevaagd. Daarover later meer.

Ander nieuws: de ineenstorting van LUNA werd gedeeltelijk veroorzaakt door de plotselinge ontkoppeling van zijn ambitieuze stablecoin-project, de UST. De "stablecoin" is in volledige wanorde en is een groot deel van de dag gedaald tot onder $ 0,5, wat aanzienlijke twijfel in de markt veroorzaakt. Daarover later meer.

Het Celsius Network heeft berichten over aanzienlijke verliezen op zijn Defi-markt genegeerd nadat grote cryptocurrencies en zelfs een stablecoin de afgelopen dagen enorme verliezen hebben geleden. Celsius is een belangrijk gedecentraliseerd financieringsplatform dat financiële transacties tussen kredietverstrekkende en lenende entiteiten mogelijk maakt. Deze leningen worden vaak door crypto ondersteund en naarmate de markt crasht, is het vrij gebruikelijk dat deze platforms wanbetalingen en verliezen zien. Het valt nog te bezien hoeveel platforms zoals het Celsius Network hebben verloren tijdens de laatste dump.

De Centrale Bank van Israël heeft verklaard dat zij "publieke steun" heeft voor haar laatste plannen voor een digitale shekel. De bank verklaarde dit toen ze zich voorbereidde om de Central Bank Digital Currency (CBDC) in de nabije toekomst in te zetten. De publieke steun werd afgemeten aan het uitgebreide openbare raadplegingsproces dat het deed vanuit 33 verschillende sectoren in het hele land en op de Westelijke Jordaanoever. De bank is van mening dat de stablecoin de concurrentie op de betaalmarkt zal verbeteren.

De CEO van Coinbase heeft openheid van zaken gegeven over de reden achter de recente stopzetting van de diensten van de beurs in India. Volgens topman Brian Armstrong kwam het besluit tot stand onder indirecte druk van de Indian Reserve Bank (RBI). De bank wil de sector beperken, ondanks recente wetten die in het parlement zijn aangenomen die de crypto belasten met 30%.

TownSquare Media, een digitaal mediabedrijf uit New York, is het eerste grote mediabedrijf dat crypto aan zijn balans toevoegt. Het bedrijf heeft deze aankoop bij de SEC gemeld en kan ook verdere aankopen doen.

Milieugroepen dringen er nogmaals bij de Amerikaanse regering op aan om de kwestie van Bitcoin-mining aan te pakken vanwege het energie-intensieve karakter ervan. Een groep van acht grote milieuactivisten heeft dit pleidooi gehouden, hoewel het bekend is dat de VS de laatste tijd veel minder fossiele energie gebruikt voor mijnbouwdoeleinden. De meeste vuile energie die naar verluidt voor dit doel wordt gebruikt, is geconcentreerd in Centraal-Azië en Rusland. Daar moeten de klimaatactivisten zich op richten, niet op de VS.

Bitcoin stabiel op $ 30k

Bitcoin handelt momenteel gestaag rond de $30k na een dag van relatieve inactiviteit. De cryptocurrency dreigde wel flink te dalen maar werd op tijd gestopt.

De afgelopen 24 uur begonnen met de Bitcoin koers rond de $ 31,6k. Het handelde vandaag voor een groot deel van deze tijd zijwaarts, maar leed aan een grote ineenstorting rond 14.30 uur in de middag. Het herstelde zich in een mum van tijd boven $ 31.5k, maar kreeg sindsdien een klap terug naar sub $ 30k niveaus net voor de tijd van publiceren.

Het verlies van Bitcoin van vandaag kwam meer door de enorme bearish actie van de altcoin-markt in plaats van uit eigen beweging. De cryptocurrency bleef grotendeels boven het belangrijkste $30k-niveau, maar een beweging daaronder kan niet worden uitgesloten vanwege de zeer actieve beren. De komende dagen zullen cruciaal zijn om dit te bepalen. Als de bulls een verlies van minder dan $30k kunnen vermijden, zal er op dit niveau een relatieve bodem worden gevormd. Zo niet, dan zal de BTC koers zich opnieuw terugtrekken en zullen we kijken naar een uitdaging van het $ 28k steunniveau.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $ 568 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 43,3%, wat een enorme stijging is ten opzichte van enkele dagen terug.

Bitcoin koers grafiek

Altcoins boeken enorme verliezen

Andere cryptocurrencies boekten de afgelopen 24 uur enorme verliezen ten opzichte van de USD en BTC. Grote verliezers waren Ethereum (ETH, -9%), Binance Coin (BNB, -11,8%), Ripple (XRP, -15,8%), Cardano (ADA, -15,6%), Solana (SOL, -23,3%), Dogecoin (DOGE, -21%), Polkadot (DOT, -20,58%), Avalanche (AVAX, -31%), Tron (TRX, -7%), Shiba Inu (SHIB, -23%), Polygon (MATIC, - 22% en Litecoin (LTC, -11%). Ze boekten allemaal grote verliezen. Maar geen van de verliezen was zo groot als Terra's LUNA crypto en UST stablecoin.

Luna koers grafiek

In ander nieuws…..

UST wordt losgekoppeld van de dollar

Terra's UST stablecoin is volledig losgekoppeld van de dollar, ondanks enorme claims van grote BTC-reserves en dergelijke van de makers. Als gevolg van dit falen van de stablecoin, is de LUNA crypto gedaald tot onder $ 1 van eerdere hoogtepunten van meer dan $ 110. Op een gegeven moment stond het zelfs even op $ 0,83. Door deze enorme crash verliezen veel mensen miljoenen en miljoenen dollars, aangezien de marktkapitalisatie van de cryptocurrency in enkele dagen ongeveer $ 31 miljard verloor van de $ 32 miljard die het was.

Deze plotselinge crash van LUNA is schadelijk voor de zaak van zowel altcoins als stablecoins. Het moederbedrijf Terra zal waarschijnlijk worden bestookt met rechtszaken en onderzoeken. Het is onduidelijk wat en wie hier de schuld krijgt van deze kolossale blunder. Het herinnert ons er ook aan dat Bitcoin de enige grote cryptocurrency is die minder gevaar loopt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram