Skip to main content

Bitcoin nieuws

Altcoin Nieuws – Ondergang van Terra (LUNA) drukt zwaar op crypto- en stablecoinmarkt

Cryptocurrency nieuws 

Om te zeggen dat deze week niet geweldig was voor investeerders in cryptocurrency zou een enorm understatement zijn. Toen de Bitcoin koers onder de $ 30.000 zakte, brak de hel los en stortte ook de altcoin-markt in. Bitcoin is echter niet echt verantwoordelijk voor deze cryptocrash - in plaats daarvan werd het allemaal veroorzaakt door Terra (LUNA). Het lijkt erop dat de markt zich al begint te herstellen, maar waar ging de cryptocurrency-crash van deze week over en zal dit een blijvende impact hebben op de geloofwaardigheid van crypto?

Terra stort volledig in en neemt alles met zich mee

Slechts een paar weken geleden werd Terra (LUNA) beschouwd als een van de grootste, meest populaire en meest waardevolle cryptocurrencies op de markt. Nu is Terra praktisch dood. De LUNA-prijs is met 99,95% gedaald en is nu bijna $ 0 ($ 0,000033 om precies te zijn).

Een crash als deze is iets dat je had kunnen verwachten van een scam-token zoals Squid Game (SQUID), maar niet van een van de grootste crypto's. Het is niet verwonderlijk dat toen Terra instortte, het hele ecosysteem in puin lag. Maar waarom crashte de LUNA koers eigenlijk in de eerste plaats?

De reden voor de ineenstorting van het hele Terra-ecosysteem is de ondergang van TerraUSD (UST). Terra's "stablecoin" bleek toch niet zo stabiel te zijn, aangezien UST zijn koppeling aan de dollar heeft verloren en nu theoretisch ongeveer $ 0,17 waard is - theoretisch, omdat natuurlijk de echte waarde van een "stablecoin" die niet stabiel kan blijven, precies nul is.

Als je de afgelopen weken ons Altcoin-nieuws hebt gelezen, zou de crash van TerraUSD geen verrassing voor je moeten zijn - we hebben gerapporteerd over het feit dat experts zich zorgen maken dat UST door niets wordt ondersteund en dat het misschien zijn koppeling aan de dollar op elk moment zou kunnen verliezen. De experts bleken gelijk te hebben.

Door de ontkoppeling van UST daalde de prijs van Terra (LUNA) bijna tot $ 0. Verder is de gehele Terra-blockchain volledig stilgelegd, even opnieuw opgestart en daarna weer afgesloten. Wat er ook gebeurt, voorlopig lijkt Terra als project dood.

Maar dat is misschien niet het einde. Er zullen naar verwachting massale rechtszaken volgen, en de oprichter van Terra, Do Kwon, loopt mogelijk persoonlijk gevaar nadat een boze investeerder in zijn appartementencomplex heeft ingebroken, wat naar verluidt ertoe heeft geleid dat de vrouw van Do Kwon heeft gevraagd om in voorlopige hechtenis te worden geplaatst.

Luna koers grafiek 

UST is dood, maar de andere stablecoins zien er ook niet zo goed uit

De experts waarschuwden de cryptogemeenschap specifiek voor TerraUSD, maar nu UST is gecrasht, worden investeerders ook gewaarschuwd voor andere stablecoins. Toegegeven, sommige kleinere stablecoins hebben niet goed gereageerd op de marktcrash en hebben ook moeite om aan de dollar gekoppeld te blijven.

Algoritmische en gedecentraliseerde stablecoins werden het meest getroffen. Neutrino USD (USDN) is nu $ 0,9468 waard, synthetische USD (sUSD) $ 0,986, USDD (USDD) $ 0,9996, USDX (USDX) $ 0,9971 en Vai (VAI) $ 0,8989. Bijna alle small-cap stablecoins worden nu verhandeld tegen minder dan $1.

Het belangrijkste is dat Tether (USDT) ook zijn koppeling aan de dollar heeft verloren en dat de USDT-prijs kort is gedaald tot $ 0,95. Hoewel het nu is hersteld tot $ 0,9988, maken beleggers zich zorgen. Tether is de grootste stablecoins en de op twee na grootste cryptocurrency in het algemeen. Als Tether zou instorten, net zoals TerraUSD deed, zou de resulterende marktchaos nog veel erger zijn dan wat we zojuist hebben gezien.

UST grafiekUSDT grafiek 

Maker (MKR) is de enige grote cryptovaluta die deze week winst maakt

Het klinkt misschien verrassend, maar het is waar - in een week waarin de meeste cryptocurrencies met 20%, 30%, 50% of meer zijn gedaald, is één crypto erin geslaagd om met bijna 9% in prijs te stijgen. Die crypto is Maker (MKR).

Maker is het governance-token van het MakerDAO-ecosysteem. Het belangrijkste product van MakerDAO is natuurlijk de decentrale stablecoin Dai (DAI). Dai was een van de weinige stablecoins die relatief onaangetast bleef door de ineenstorting van de UST en de daaropvolgende cryptocrash.

Maker koers grafiek

Tijdens de crash bleef Dai bijna perfect gekoppeld aan de dollar, en presteerde zelfs beter dan de stablecoin-gigant Tether. Daarom worden investeerders nu enthousiast over Maker, omdat het belangrijkste product heeft bewezen te werken zoals bedoeld in zeer moeilijke omstandigheden.

Wordt Maker de onverwachte winnaar van de recente cryptocrash en wordt Dai een van de meest populaire stablecoins? De toekomst zal het uitwijzen!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram