Skip to main content

Bitcoin nieuws

Weekverslag financiële markten - Dow Jones sluit zevende verliesgevende week af terwijl markten opnieuw rood sluiten

 

Dit is een eenmalig gastartikel verzorgt door de website CFD-handel.nl. Wil je vaker een weekverslag van de financiële markten lezen? Kijk dan HIER. Iedere week op zaterdag wordt er een nieuw weekverslag geplaatst.

Ondanks een sterke afsluiting van de week sloten alle drie de grote indices opnieuw lager, aangezien de hoger dan verwachte inflatie voor de maand april beleggers bleef afschrikken. Het CPI-cijfer van april kwam uit op 8,3%, wat een opeenvolgende daling was ten opzichte van het cijfer van 8,5% in maart, maar hoger dan de verwachte 8,1% van analisten. De bredere markten waren getuige van meer neerwaartse verkoopdruk, ondanks het feit dat de week op een hoogtepunt werd afgesloten met een opluchtingsrally tijdens de sessie van vrijdag. De Dow Jones daalde voor de zevende week op rij voor het eerst sinds 2001, de S&P 500 daalde met 1,41% om zijn langste verliesreeks sinds 2011 te verlengen, en de NASDAQ daalde met nog eens 0,99%, waarmee het totale verlies dit jaar tot nu toe op 25% komt.

De aanhoudende saga tussen Tesla (NASDAQ:TSLA) CEO Elon Musk en zijn overnameprooi Twitter (NYSE:TWTR) nam deze week een andere wending. Musk zei dat de deal in de wacht staat terwijl hij onderzoekt hoeveel spambots en nepaccounts er op het platform zijn. Terwijl Twitter-CEO Parag Agrawal zei dat hij nog steeds verwacht dat de deal doorgaat, bereidt hij zich voor op alternatieve uitkomsten. De aandelen van Twitter daalden met 9,67% op vrijdag en met 17,4% voor de week.

Aandelen van crypto-exchange Coinbase (NASDAQ:COIN) daalden deze week met 30% na teleurstellende winstcijfers en zelfs enkele korte geruchten over een faillissement. Het aandeel bereikte kort een historisch dieptepunt van $ 40,83 na het rapport, maar wist tegen het einde van de week een deel van de verliezen weg te werken. Coinbase werd getroffen door downgrades van Goldman Sachs, waardoor het koersdoel van $ 240 werd verlaagd naar $ 80, en JPMorgan van $ 258 naar $ 171. Het aandeel werd ook geplaagd door de plotselinge uitverkoop op de cryptomarkt die deze week meer dan $600 miljard in waarde wist te wissen.

Walt Disney (NYSE:DIS)-aandelen bereikten deze week een laagste prijs in 52 weken, ondanks beter dan verwachte winsten voor het eerste kwartaal. Abonnees voor Disney+ stegen tot 137,7 miljoen, terwijl het themaparken-segment zijn inkomsten op jaarbasis verdubbelde. Toch wogen de markten een steeds meer overvolle streaming-selector en tegenwind in het tweede kwartaal omdat het themapark van Shanghai gesloten bleef vanwege het nul-Covid-beleid van het land.

Ten slotte zagen de aandelen van elektrische voertuigen deze week een opleving, aangezien de eerste tekenen van een versoepeling van de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen werden gezien uit de winstoproep van Rivian (NASDAQ:RIVN). De fabrikant van elektrische vrachtwagens handhaafde zijn verwachting van 25.000 EV's tegen het einde van 2022, wat een contrast is met zijn eerdere twee winstoproepen waar het de productierichtlijnen verlaagde. EV-start-up Lucid (NASDAQ:LCID) herhaalde ook zijn richtlijnen voor de productie in 2022. Ander nieuws: de Chinese EV-maker Nio (NYSE:NIO) lanceert naar verluidt tegen 2024 een serie elektrische voertuigen voor de massamarkt in China. De aandelen van het bedrijf zijn dit jaar in waarde gedaald vanwege de stopzetting van de productie in China en de aanhoudende angst om van de notering in de VS te worden geschrapt 

Wereldwijde markten

De Aziatische markten waren deze week opnieuw gemengd toen de Nikkei en Hang Seng lager eindigden, terwijl de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Composite wonnen naarmate China zich verder openstelt na de COVID-19-lockdowns. De Europese markten handelden hoger, aangezien de FTSE100, de DAXX en de CAC 40 allemaal positieve weken noteerden. Tot nu toe is de bearishness van de Amerikaanse markten internationaal niet volledig gevoeld, of in ieder geval niet met de intensiteit waarmee de Amerikaanse indices zijn getroffen. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs was deze week grotendeels hoger, aangezien de prijzen aan de pomp recordhoogten bereikten in de VS. WTI-futures stegen voor de derde week op rij en sloten op de hoogste prijs sinds eind maart. Futures op ruwe Brent-olie daalden voor het eerst in drie weken en sloten af ​​op $ 111,55 per vat. De vraag blijft stijgen en een mogelijke heropleving van de Chinese vraag naar olie naarmate het land weer opengaat, stuwt de futuresprijzen op.

Goud sloot de week af met ongeveer 4,0%, aangezien het edelmetaal de slechtste week had sinds juni 2021. De prijs per ounce sloot de week af op $ 1.810,30. De edelmetaalmarkten zijn harder geraakt als gevolg van de agressieve houding van de Fed bij het bestrijden van inflatie, en goud kan op korte termijn een neerwaartse verkoopdruk blijven ondervinden. 

Crypto

Als we dachten dat vorige week een drukke week was in crypto, spant deze week zeker de kroon. In een historische crash stortte het Terra-ecosysteem in de loop van ongeveer drie dagen ineen, van een marktkapitalisatie van meer dan $ 50 miljard. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een top tien crypto-token volgens marktkapitalisatie zo snel is gedaald, aangezien zowel Luna als zijn algoritmische stablecoin, UST, bijna al hun waarde hebben verloren. De oorzaak van de liquidatie is nog steeds niet duidelijk, hoewel sommigen hebben gewezen op de onbezonnen oprichter van Terra, Do Kwon, als een doelwit van enkele grote institutionele beleggers.

Hoe het ook zij, de ineenstorting van Luna veroorzaakte een trapsgewijs effect op de cryptomarkten. Bitcoin bereikte de laagste koers in 52 weken nadat het deze week met maar liefst 17% was gedaald en $ 26.000 had bereikt. Ethereum is de afgelopen week met 23% gedaald en viel kort onder het prijsniveau van $ 2.000. Verrassend genoeg begon USDT, de grootste stablecoin ter wereld, te ontkoppelen van de dollar, doordat beleggers hun posities liquideerden tijdens de volatiliteit. USDT heeft sindsdien tegen het einde van de week opnieuw zijn koppeling bereikt. Andere grote verliezers deze week zijn Solana, dat met 35,29% is gedaald, Cardano, dat met 30,28% is gedaald, en Avalanche, dat met 42,42% is gedaald en een nieuw historisch dieptepunt heeft bereikt.

Volgende week op de markten

Grote retailers maken volgende week winstcijfers bekend, aangezien WalMart, Home Depot, Lowe's, Target, Sea Limited en JD.Com allemaal inkomsten zullen rapporteren. Andere bedrijven die van belang zijn om te melden, zijn onder meer Cisco, Nio, Deere en Co. en Applied Materials.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram