Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin stabiel boven $ 21k terwijl landen CBDC-plannen versnellen

 

Bitcoin handelt momenteel rond de $ 21k op het moment van schrijven na een traag weekend die de koers hoe dan ook niet kon bewegen. De grootste cryptocurrency volgens marktkapitalisatie bevindt zich in een milde herstelfase na het boeken van zware verliezen in de afgelopen twee weken. Altcoins hebben de afgelopen 24 uur enkele kleine, gemengde winsten geboekt. Daarover later meer.

Ander nieuws: steeds meer landen versnellen hun Central Bank Digital Currency (CBDC)-projecten. Rusland en Iran leiden het peloton vanwege de zware westerse sancties die tegen hen zijn ingesteld. Beide landen hebben er alle vertrouwen in om in de nabije toekomst hun nieuwe CBDC uit te brengen, die kan helpen bij het aanpakken van enkele van de economische belemmeringen die hen worden opgelegd. Daarover later meer.

De Russische fiat-valuta, Roebel, heeft het hoogste punt in 7 jaar bereikt, zelfs nadat het Westblok een nieuwe reeks sancties tegen het land onthulde, waaronder een algemeen goudexportverbod voor het land. De Roebel stijgt terwijl de brandstofprijzen over de hele wereld stijgen en veel staten zich tot Rusland wenden om goedkopere olie te krijgen in tijden van ongekende inflatie. Veiligheid is echter nog steeds een groot vraagteken in het land, vooral voor cryptominers, aangezien hardware ter waarde van $ 1,9 miljoen werd gestolen in de cryptomining-hub van het land.

Over inflatie gesproken: Libanon, een van 's werelds zwaarst getroffen landen, noteerde onlangs een totaalcijfer van maar liefst 211% inflatie. Dit heeft bijgedragen aan stijgende armoedeniveaus in het land en een compleet geval van economische onzekerheid omdat de prijzen te veel veranderen, vaak op wekelijkse basis, en niemand het zich kan veroorloven om spaargeld in de lokale valuta aan te houden. Veel Libanezen kijken daarom naar valuta's zoals Bitcoin, de Amerikaanse dollar en zelfs edele metalen zoals goud om deze verlammende economische situatie te omzeilen.

Crypto-exchange Binance heeft een nieuw platform aangekondigd voor VIP- en institutionele crypto-investeerders. De nieuwe functie heet Binance Institutional en biedt extra mogelijkheden voor vermogensbeheerders, brokers, hedgefondsen en andere conventionele institutionele beleggers.

Het Britse parlementslid en conservatieve leider Matt Hancock heeft gezegd dat het VK liberale crypto-regulering nodig heeft. Hij gaf deze opmerkingen tijdens een recent interview met UKTN. Hij zei ook dat de recente uitverkoop van de prijzen zijn vertrouwen in de sector niet heeft aangetast en dat het weer zal opveren. Hancock maakte tot 2021 deel uit van het kabinet van premier Boris Johnson.

In een onverwachte transactie zijn 200 slapende Bitcoins uit 2010 voor het eerst sinds 2010 verhandeld. Dit is een enigszins zeldzame gebeurtenis in de cryptowereld, aangezien deze BTC-blokken werden gedolven toen de cryptovaluta minder dan $ 2 waard was. Nu is het 10.000 keer of meer. Het was de volledige mijnbeloning van 4 blokken, waarbij elk blok maar liefst 50 BTC waard was. Daaropvolgende halveringscycli hebben de mijnbeloning nu teruggebracht tot ongeveer 6,25 BTC per blok.

Bitcoin koers stabiel net boven $ 21k

Bitcoin vermeed de weerstand van $ 22k tijdens het weekend, maar de algehele prijsactie was enigszins een opluchting voor de stieren die hadden geprobeerd een dieper verlies onder $ 20k af te houden.

De laatste 24 uur begonnen met de Bitcoin koers rond de $21k. Het steeg licht in meerdere fasen en bereikte een hoogte van $ 21,8k in het proces voordat het een kleine duik maakte naar ongeveer $ 21,4k op het moment van schrijven.

Bitcoin bevond zich het hele weekend in een lichte herstelfase, waardoor de verkoopdruk enigszins is gekalmeerd, maar de beren heersen nog steeds. Ze zitten heel erg aan het stuur en kunnen het tij in een oogwenk veranderen. De markt is echter getuige van een aanzienlijke vraag op het niveau van $ 20k en vlak onder dat niveau, waarbij veel adressen hun reserves opdrijven tot ten minste 1 BTC. Op korte termijn is een prijsherstel tot ongeveer $ 25k misschien mogelijk, maar de beren kunnen snel genoeg terugslaan en een verdere daling onder $20k behoort nog steeds tot de mogelijkheden.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 405 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 43,43%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken lichte winst

Andere cryptocurrencies, ook wel altcoins genoemd, boekten de afgelopen 24 uur lichte, gemengde winsten. Grote winnaars waren Cardano (ADA, 3,5%), Dogecoin (DOGE, 10,5%) en Uniswap (UNI, 5,5%). Andere crypto's waren grotendeels stabiel.

Cardano koers grafiek 

In ander nieuws…..

Landen die onder Westerse sancties leven versnellen CBDC-plannen

Veel landen willen de ontwikkeling van CBDC's versnellen, vooral degenen die onder aanzienlijke sancties staan. Rusland en Iran zijn twee van deze landen die met ijver aan hun CBDC-pilots werken.

Vooral Rusland wil dit doen om de impact van Westerse sancties op zijn economie teniet te doen. De digitale roebel zal tegen eind 2023 waarschijnlijk deel uitmaken van het geldtransfersysteem in het land.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram