Skip to main content

Bitcoin nieuws

Twee door goud gedekte crypto-tokens zien stijgende vraag terwijl de goudprijs explodeert

door goud gedekte crypto 

De economische onzekerheid van de afgelopen maanden als gevolg van COIVD19 was goed voor de goudprijs. Tijdens de eerste week van augustus steeg de goudprijs bijvoorbeeld tot meer dan $ 2.000. Het positieve sentiment van de goudsector is ook ervaren in de crypto-sector. Twee crypto-tokens, waarvan de waarde wordt gedekt door goud, hebben een aanzienlijke toename van de vraag gezien.

Goud kan $ 3.000 bereiken

Sinds de eerste piek begin augustus is de prijs van een ounce goud gedurende de maand met ongeveer 6% gedaald. Sommige financiële experts verwachten echter dat de prijs van goud tegen het einde van 2020 $ 3.000 zal bereiken als de economische onzekerheid aanhoudt. Hoewel de prijs van goud in 2020 gestaag is gestegen, is het veel moeilijker geworden om fysiek goud te verkrijgen, tenzij u bulkaankopen doet.

Tekort aan fysiek goud

In de afgelopen maanden waarschuwde Egon Von Greyerz, een bekende goudanalist, dat er een tekort was aan fysiek goud. Hij zei dat het tekort vooral acuut was op de goudfuturesmarkten en de London Bullion Market Association (LBMA).

Een goudtekort op de LBMA is belangrijk omdat het toevallig de grootste OTC-groothandelsmarkt voor zilver en goud ter wereld is. Greyerz merkte op dat naarmate de prijs van goud bleef stijgen, de futures-houders zouden blijven vragen om fysieke levering. Hierdoor zouden er fysieke tekorten kunnen ontstaan op de goudmarkt.

De opkomst van door goud gedekte crypto-tokens

Terwijl de prijs van goud is gestegen, groeit de vraag naar door goud gedekte crypto-tokens. In de laatste twee weken van augustus werden de door goud gedekte tokens PAXG en XAUT consistent met een premie verhandeld in vergelijking met de spotprijs van goud. De premies varieerden van 0,5% tot 3%. Eén enkel token van deze beide door goud gedekte cryptovaluta, wordt gedekt door de prijs van één fine troy ounce van een London Good Delivery-goudstaaf. Dat is 1 ounce (31,1 gram) 99,99% puur goud.

Als het gaat om de totale marktwaardering, zijn de PAXG- en XAUT-tokens  de leiders onder de door goud gedekte crypto-tokens. Andere tokens met goudondersteuning verbleken in vergelijking met hen. De twee zijn erin geslaagd het vertrouwen te winnen van handelaren die zich steeds meer tot hen wenden als een manier om hun vermogen te beschermen.

Andere projecten

Naast de twee hierboven genoemde tokens, zijn er andere op goud gebaseerde cryptoprojecten. Eén die het begin 2020 goed heeft gedaan, is het Karatgold-cryptoproject. Het beweert dat de tokens worden ondersteund door 4% fysiek goud. De toezichthouders in Florida hebben echter onderzoek gedaan naar de makers van het project. Daarnaast hebben toezichthouders in Duitsland en Zuid-Afrika waarschuwingen afgegeven met betrekking tot het project.

Sinds de onderzoeken en waarschuwingen werden onthuld, heeft de marktkapitalisatie van de Karatgold-munt veel geleden. Begin 2020 had de Karatgold Coin (KBC) een marktkapitalisatie van ongeveer $ 65 miljoen. De marktkapitalisatie bedraagt ​​nu echter ongeveer 13,8 miljoen. Met al het onderzoek rond de makers is het onwaarschijnlijk dat het KBC-project binnenkort weer op het hoogtepunt van januari zal terugkeren. Het is een bijzonder complex onderzoek waarbij meerdere rechtsgebieden betrokken zijn, waardoor veel houders zenuwachtig zijn geworden.

Een andere opmerkelijke munt zijn de DGX-tokens. Een enkele DGX-token vertegenwoordigt één gram goudstaven van 99,99% zuiverheid, gegoten door raffinaderijen die zijn goedgekeurd door de London Bullion Market Association.

Wat zijn de voordelen van digitale door goud gedekte crypto-tokens?

Er zijn talloze redenen waarom veel mensen de voorkeur geven aan door goud gedekte crypto-tokens boven het daadwerkelijke goud. Een reden hiervoor is dat de door goud gedekte tokens een weergave zijn van echt goud, waardoor ze qua waarde zo goed zijn als goud.

Tegenwoordig doen de meeste mensen die cryptovaluta kopen het om zich in te dekken tegen economische en monetaire risico's. De prijs van de belangrijkste cryptomunten is echter nog steeds behoorlijk volatiel. Als gevolg hiervan zijn ze misschien niet zo effectief als men probeert de huidige waarde van het vermogen te behouden. Tot dusver hebben de belangrijkste door goud gedekte tokens hun waarde behouden en zijn in waarde gestegen in lijn met goud zelf. Ze zijn dus betrouwbaar gebleken als een manier om waarde op te slaan en te behouden.

Een ander voordeel van het gebruik van door goud gedekte tokens is hoe gemakkelijk ze internationale grenzen kunnen overschrijden. Als u fysiek goud zou kopen en zou proberen het over internationale grenzen te verplaatsen, zou dat nog een lastige taak kunnen blijken. U kunt uw door goud gedekte tokens echter binnen enkele seconden over internationale grenzen verplaatsen.

Ten slotte is er het feit dat u goud kunt micro-accumuleren. Met door goud gedekte crypto-tokens hoef je geen volledige goudstaaf of munt te kopen. Je kan voor slechts een paar honderd dollar aan tokens kopen en toch (een deel van) je vermogen met goud laten zekeren.

Conclusie

Door alle hierboven genoemde factoren zullen door goud gedekte tokens waarschijnlijk populair blijven bij cryptohandelaren. Ze bieden een interessante diversificatie in je crypto-portefeuille. Maar ook voor “goldbugs”kan het een interessante optie zijn.

Wil je PAXG kopen dan kan je terecht op de bekende crypto-exchange Binance. Voor XAUT moet je op Bitfinex zijn.