Skip to main content

Bitcoin nieuws

Crypto-exchange Kraken stelt dat de Bitcoin koers zal dalen in September

volatiliteit bitcoin koers 

Je zou het door de Coronacrisis misschien bijna vergeten, maar de cryptomarkt is nog altijd up and running. Deze markt maakt momenteel veel ontwikkelingen door, zoals DeFi, de Bitcoin halving en Ethereum 2.0 om er maar een paar te noemen. Een tijdje geleden heeft het Amerikaanse bedrijf Kraken voorspeld dat september een negatief rendement zou kunnen opleveren voor Bitcoin. Dit volgt ook uit het volatiliteitsrapport van augustus 2020.

Wat zegt het volatiliteitsrapport?

Goed, laten we eens kijken naar wat het volatiliteitsrapport eigenlijk zegt. Het rapport merkt op dat Bitcoin historisch gezien de slechtst presteert in de maand september. Deze maand heeft een gemiddeld rendement van -7% over de jaren heen. Het rapport stelt dat Bitcoin deze maand waarschijnlijk nog slechter zal presteren dan normaal. Hierin nemen ze ook het huidige marktsentiment mee. Die is op dit moment niet zo al te best. Ondanks deze niet zo rooskleurige visie voor de korte termijn geeft het rapport wel hoop. Zo stellen ze dat een record hoeveelheid van het nieuwe aanbod van Bitcoin in meer dan 12 maanden niet is verplaatst. Kraken zegt dat deze ontwikkeling "historisch gezien een nieuwe stijgende markt kan voorspellen". Het rapport voegt eraan toe dat Bitcoin waarschijnlijk agressieve schommelingen zal blijven meemaken naarmate de aandelenmarkten verder zullen gaan zakken.

De cijfers achter het rapport

In het verleden bereikte de volatiliteit van Bitcoin op jaarbasis 12 keer een dieptepunt tussen 15% en 30%, voordat het gemiddeld tot 140% steeg en over een periode van 94 dagen een koersrendement liet zien van gemiddeld +196%. Eind augustus zijn er 38 dagen verstreken sinds de lage volatiliteit van 23% op 24 juli. Hierbij liep de volatiliteit op tot 44% en nam de prijs toe tot +25%."De geschiedenis laat zien dat er in de komende maanden wellicht ruimte is voor meer volatiliteit en winst", aldus het rapport. Kraken merkt ook op dat de maand september gemiddeld genomen de zwakste volatiliteit heeft opgeleverd. Dit suggereert dat de BTC koers wellicht pas in het vierde kwartaal van 2020 een echte sterke stijging of daling mee zal gaan maken.

Onmogelijk om de toekomst te voorspellen

Nu moet wel opgemerkt worden dat Kraken het echt niet altijd bij het juiste eind heeft. Zo voorspelden ze een stijging tussen de 50% en 200% op 10 augustus. Dit bleek niet te kloppen, een paar dagen later daalde de koers van BTC namelijk aanzienlijk.

In het rapport stond verder dat de correlatie tussen Bitcoin en goud in augustus een recordstand bereikte van 0,97, waarna het scherp terugviel tot 0,25. Bitcoin produceerde een vergelijkbare hoge correlatie met de S&P 500 gedurende het grootste deel van augustus. Na het plaatsen van een lokale top van 0,84 crashte de correlatie tussen BTC en de S&P 500 tot min 0,02. Dit suggereert dat Bitcoin zich mogelijk losmaakt van de metatrend van de traditionele markten. Toch is het onmogelijk om met zekerheid te voorspellen wat de toekomst ons zal gaan brengen. Helaas heeft niemand een kristallen bol, ook een gerenommeerd bedrijf als Kraken niet.