Bitcoin koers stabiliseert boven $ 20k terwijl centrale banken in de VS en het VK de rente verhogen
De Bitcoin koers beweegt momenteel rond de $ 20.6k nadat de cryptocurrency gisteren aanzienlijk daalde. De grootste cryptocurrency volgens marktkapitalisatie staat opnieuw onder druk, aangezien de rentetarieven over de hele wereld blijven stijgen te midden van zorgen over een verslechterende economische omstandigheden. Altcoins waren daarentegen grotendeels stabiel, op enkele uitzonderingen na. Daarover later meer.
Ander nieuws: de Bank of England verhoogde eerder vandaag de rente tot ongeveer 3%, in navolging van hun collega's aan de andere kant van de Atlantische Oceaan (in de VS). Deze laatste hadden eerder vandaag hun rente met maar liefst 75 basispunten of 0,75% verhoogd. Nu hebben de Britten gereageerd met hun eigen renteverhoging, die wordt gezien als een wanhopige manier om de hoge inflatie onder controle te krijgen. Daarover later meer.
De uitputting van de Bitcoin verkopers heeft een dieptepunt van 4 jaar bereikt, wat een typische indicator is van een berenmarkt. Volgens gegevens van Glassnode vormt zich een macroprijsbodem. Hoewel het wellicht niet de ultieme bodem zal zijn, is het er voorlopig wel een.
Bitcoin valt terug naar de $ 20k-steun
Bitcoin verandert van eigenaar net boven $ 20,6k op het moment van schrijven. De cryptocurrency kwam gisteren zoals verwacht onder onmiddellijke druk te staan kort nadat de Amerikaanse Federal Reserve een nieuwe agressieve renteverhoging aankondigde. Maar het goede nieuws is dat de beren nog geen grote beweging naar beneden hebben kunnen forceren.
De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $ 20,3k na de lichte verliezen van de dag daarvoor. De cryptocurrency begon echter verder te dalen nadat de renteverhogingen werden gemeld. Het daalde onmiddellijk tot $ 20,2k en werkte zich vervolgens verder naar beneden. De Bitcoin koers vond om middernacht een bodem net onder de $ 20,1k, maar veerde direct weer op. Het herstelde zich in een mum van tijd sterk boven $ 20,3k en bereikte een 24-uurs hoogtepunt van ongeveer $ 20,4k gisteren om 07.00 uur 's ochtends. Dit herstel bleek echter al snel een farce en om 12.00 uur begon de koers opnieuw diep te zakken. Het vond opnieuw steun bij $ 20,1k en kaatste terug naar $ 20,3k in de uren daaropvolgend. De gehele nacht bleef het hangen rond deze waarde, maar vanochtend rond 7:00 uur begon het sterk te stijgen tot een waarde van $ 20.600 op het moment van schrijven
Het nieuws over een renteverhoging had niet zo'n verwoestend effect op de cryptomarkt als werd gevreesd. De cryptocurrency viel terug tot net boven de belangrijkste $ 20k-ondersteuning die de stieren koste wat kost moeten verdedigen. Maar deze verdediging bleek in ieder geval eenvoudig genoeg. Het valt nog te bezien hoe de cryptocurrency de komende dagen zal presteren, aangezien de markten onder hernieuwde druk komen te staan.
De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 388 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 40,4%.
Altcoins blijven grotendeels stabiel
Andere cryptocurrencies bleven aan het einde van de afgelopen 36 uur grotendeels stabiel, afgezien van een paar uitzonderingen. Ze omvatten Binance Coin (BNB, 3,2%), Cardano (ADA, 3,8%), Polygon (MATIC, 19,4%), Polkadot (DOT, 4%), Avalanche (AVAX, 3,5%) en Litecoin (LTC, 4,3%) . Vooral LTC stijgt de laatste tijd hard omdat de halveringscyclus nabij is.
In ander nieuws…..
VS en VK verhogen rentetarieven agressief
Zowel de VS als het VK zijn doorgegaan met het aanpakken van de huidige stijgende inflatiecijfers met een duidelijke boodschap. De Bank of England verhoogde eerder op de dag haar tarieven met 75 basispunten tot 3%, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve dezelfde verhoging deed, maar dat bracht hun tarief naar ongeveer 4,5%, wat een nieuw hoogtepunt in meerdere decennia is. Beide instellingen zijn van mening dat inflatie te wijten is aan een enorm aanbod van goedkoop geld en dat het verhogen van de rente kan helpen dat te beteugelen. Ook de Europese Centrale Bank kondigde enkele dagen geleden een eigen renteverhoging aan.
Economen zijn echter van mening dat de laatste stijging verwoestend zal zijn voor de economie. Velen vragen de banktoezichthouders om deze benadering rustig aan te doen, aangezien dit soort agressieve houding de economie te sterk negatief zal beïnvloeden. De markten zullen waarschijnlijk ook op deze bewegingen reageren.