Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $ 16,8k en de Russische centrale bank verbiedt de verkoop van crypto-mining opbrengsten aan haar burgers

Bitcoin op gebroken Russische vlag 

De Bitcoin koers staat momenteel rond $ 16,8k op het moment van schrijven na een enigszins bearish dag gisteren. De grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie onderging een kleine prijscorrectie ddordat de beren hun best deden om weer in beeld te komen. Altcoins boekten ook enkele kleine verliezen. Daarover later meer.

Ander nieuws: de Bank of Russia heeft de verkoop van opbrengsten van cryptomining aan Russische burgers en ingezetenen verboden, volgens een lokale publicatie genaamd Interfax. De stap heeft misschien enkele regelgevende haviken in de Verenigde Staten en de Europese Unie verrast die geloven dat crypto de favoriete transactiemethode is voor Poetin. De waarheid is echter verre van dat. Daarover later meer.

Twee invloedrijke Amerikaanse politici hebben verklaard dat de cryptosector zal worden gereguleerd zoals effecten in de VS. Senator Elizabeth Warren en Jeffrey Sprecher, hoofd van de beruchte Intercontinental Exchange Limited (ICE), hebben beiden aangegeven dat de sector van de digitale activa zeker zal worden gereguleerd door de veiligheidswetten die momenteel in het land van kracht zijn. Dit kan problemen veroorzaken voor de cryptosector en de vraag op de zwarte markt vergroten.

Redacteuren van Wikipedia hebben het recente FTX-schandaal vermeld als het grootste individuele handelsverlies in de geschiedenis. Beide topmanagers van de frauduleuze organisatie, waaronder Sam Bankman-Fried (SBF) en Caroline Ellison, staan bovenaan de lijst vanwege de enorme omvang van de door het bedrijf gerapporteerde verliezen. Daarover later meer.

SBF krijgt gemengde reacties van de investeringsgemeenschap naarmate het FTX-schandaal voortduurt. Hij kreeg wat steun van Kevin O'Leary, een van de investeerders in het beroemde Amerikaanse reality-tv-programma Shark Tank. Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, is echter van mening dat het controversiële bedrijf vanaf het begin een oplichtingspraktijk was. Het Amerikaanse Congres geeft ook gemengde signalen af over hoe zij SBF willen behandelen. Hij krijgt echter een veel betere behandeling dan andere fraudeurs in de geschiedenis en dat valt niet goed bij de leden van het publiek, vooral degenen die hun geld op de beurs hebben verloren.

De Standard Chartered Bank heeft voorspeld dat Bitcoin volgend jaar kan dalen tot $5.000. In een notitie met de titel "Financiële marktverrassingen van 2023" benadrukte de bank de ellende van de cryptosector en verklaarde dat de digitale valuta gewelddadig zou kunnen dalen tot zelfs $ 5000.

De Bitcoin koers daalt iets naar ongeveer $ 16,8k

Bitcoin wisselt momenteel van eigenaar voor ongeveer $ 16,8k na een enigszins bearish dag gisteren. De cryptocurrency zal de druk van de beren moeten weerstaan die de koers weer naar beneden proberen te trekken.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond $16.91k. Het handelde een tijdje zijwaarts voordat het om middernacht begon te stijgen. De prijsverhoging zelf was echter van korte duur, aangezien deze binnen een paar uur tot maximaal $ 17,1k kwam. De koers bleef enkele uren zijwaarts handelen, recht boven de weerstand van $17.000. Om 7 uur 's ochtends begon het wat verliezen te melden. Het daalde onmiddellijk tot ongeveer $ 16,75k toen de beren zich positioneerden voor de aanval. Verdere verliezen dienden zich echter niet aan. De koers heeft sindsdien een halfslachtig herstel doorgemaakt, waardoor het, op het moment van schrijven, op ongeveer $ 16,85k staat. We zitten echter nog steeds onder de belangrijkste weerstand van $ 17.000.

Bitcoin begint, zoals we voorspelden, enige bearish druk te ondervinden, aangezien winst boven $ 17.000 moeilijk te behalen is gebleken. De prijsdaling van gisteren was niet veel om eerlijk te zijn en kan nauwelijks als meer dan een microbeweging worden beschouwd. De verwachting van de beren zal echter blijven toenemen en de stieren blijven falen boven het niveau van $ 17.000. Deze toenemende druk zou in de nabije toekomst opnieuw voor een grote prijsdaling kunnen zorgen. De bulls moeten boven de $17.000 bewegen en het snel doen. Anders kan een nieuwe grote prijsdaling worden verwacht.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 323 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 40,62%.

Bitcoin koers grafiek

Altcoins boeken kleine verliezen

Andere cryptocurrencies boekten ook wat verliezen toen ze Bitcoin volgden. Grote kwamen van Dogecoin (DOGE, -3,7%), Polygon (MATIC, -2,3%), Polkadot (DOT, -3,3%), Litecoin (LTC, -3%), Shiba Inu (SHIB, -2,4%), Solana (SOL, -3,2%), Uniswap (UNI, -2,1%), Avalanche (AVAX, -2,7%), Chainlink (LINK, -4,2%), Ethereum Classic (ETH, -3%) en Cosmos (ATOM, -4,15%).

Dogecoin koers grafiek

In ander nieuws…..

Rusland verbiedt lokale miners om te verkopen aan zijn burgers

De Bank of Russia heeft Russische Bitcoin-miners een algemeen verbod opgelegd om hun mijnopbrengsten aan lokale bewoners te verkopen. Deze beslissing maakt deel uit van een grotere inspanning om de kapitaalvlucht uit het land in te perken, aangezien Europese sancties voor veel problemen zorgen.

De stap is in hoge mate in lijn met eerdere standpunten van de Russische regering. Het moedigt het gebruik van crypto aan, maar alleen als het om buitenlandse transacties gaat. Het wil een nieuw systeem, of het nu crypto is of andere mechanismen die zullen werken tegen de door het Westen gedomineerde SWIFT-betaling. Als het echter gaat om cryptogebruik in het land, is het net als het grootste deel van de rest van de wereld en wil het de controle uitoefenen.

Dit is typisch gezaghebbend gedrag van een overheid en dit model wordt ook in veel andere landen gevolgd. Deze oude politieke machten zijn niet klaar om crypto te verwelkomen, omdat ze bang zijn dat het hun controle over lokale betalingen zal verstoren.

Sommigen zullen echter verrast zijn door deze stap. Sommige regelgevende haviken zijn van mening dat crypto gevaarlijk is omdat het de geprefereerde betaalmethode is voor Poetin. Sommigen geloven zelfs dat de cryptosector door Poetin zelf wordt gecontroleerd. De waarheid is dat hij er net zo onzeker over is als de rest en dat hij het graag zou willen verbieden als de zaken internationaal voor hem verbeteren.

FTX-fraudeurs hebben grootste handelsverliezen ooit geleden

De in ongenade gevallen ex-CEO van FTX Sam Bankman-Fried en hoofd van Alameda Research Caroline Ellison zijn vermeld als twee van de grootste verliezende handelaren aller tijden. Dit wordt vermeld op Wikipedia en de beste redacteuren hebben de aangebrachte bewerkingen geverifieerd.

Zowel SBF als Ellison boekten een groot nominaal verlies van maar liefst 51 miljard USD, wat simpelweg het grootste geval is wanneer naar individuele verliezen wordt gekeken. Vooral op de aandelenmarkt zijn de afgelopen jaren grote verliezen geleden, maar dit is het grootste verlies op individueel niveau. Andere grote handelsverliezen zijn onder meer dat van Bill Hwang van Archegos Capital die meer dan $ 10 miljard verloor en andere kostbare fouten van investeringsbankiers. De verliezen van de FTX top zijn dus duidelijk ook de hoogste in de cryptogeschiedenis.

Echter kan men er ook anders naar kijken en het niet zien als een handelsverlies, maar als een geval van fraude door SBF en de FTX top.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram