Bitcoin blijft vasthouden aan $ 17.000 en hoeveelheid goud in handen van centrale banken op recordhoogte

goud baren 

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond $ 17,2k op het moment van schrijven. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie had gisteren wederom een rustige, weinig volatiele dag, terwijl het zijn huidige positie leek te verstevigen. Altcoins waren aan het eind van de dag ook grotendeels stabiel. Daarover later meer.

Ander nieuws: de hoeveelheid goud die door centrale banken over de hele wereld wordt aangehouden, heeft een 47-jarig hoogtepunt bereikt nu de zorgen over de wereldeconomie toenemen. Dit is vooral zorgwekkend omdat het het hoogste niveau is sinds 1974, slechts drie jaar nadat de goudstandaard werd geschrapt door de Amerikaanse Federal Reserve en daarna gevolgd door de rest van de wereld. Daarover later meer.

De in ongenade gevallen Amerikaanse crypto-exchange FTX wordt nu officieel onderzocht op marktmanipulatie. Dit is een van de zwaarste aanklachten tegen Sam Bankman-Fried (SBF) en zijn frauduleuze platform. Zelfs Terra-oprichter Do Kwon vindt dat hij onder dergelijke aanklachten moet worden berecht. Hij heeft geluk, want de autoriteiten zijn momenteel gefixeerd op het FTX-schandaal dat veel groter is dan de LUNA-mislukking waar Kwon beroemd om is.

Een uitgebreid onderzoek door Multiscope onder 4000 Nederlanders heeft aangetoond dat Bitvavo de grootste crypto-exchange/broker van ons land is. Maar liefst 48% van de Nederlandse cryptobezitters gebruikt Bitvavo voor het kopen en verkopen van Bitcoin en andere cryptovaluta. Bitvavo wordt ook het best beoordeeld door haar gebruikers met een gemiddeld cijfer van 8,1. Wat betreft het aandeel in de Nederlandse markt wordt Bitvavo op enige afstand gevolgd door Binance (27%), Coinbase (13%) en Bitcoin Meester (10%). BLOX staat op de vijfde plek met 9%.

Bitcoin klampt zich vast aan $17k

Bitcoin verandert op het moment van schrijven voor ongeveer $ 17,2k van eigenaar. De cryptocurrency onderging gisteren het grootste deel van de dag heel weinig prijsverandering, behalve helemaal aan het einde toen het een goede $ 300 opliep.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $16,8k. Het handelde lange tijd zijwaarts. Het ging in deze periode niet boven de $ 16,9k en niet onder de $ 16,8k. Toen het er echter op leek dat de crypto de dag zou eindigen zonder duidelijke verandering in de koers, resulteerde een late beweging vanaf ongeveer 15.45 uur in een koersstijging tot boven $17.200. Over het algemeen was er, zelfs met de late koersstijging, geen echt significante verandering in de BTC koers.

Bitcoin doet zijn best om vast te houden aan het prijsniveau van $ 17.000. De actie van vandaag laat zien dat de digitale valuta meer thuis is rond deze belangrijkste weerstand. Dat kan in ieder geval enkele dagen de status quo blijven. Het feit dat stieren een beweging niet verder naar boven kunnen forceren, toont echter aan dat hun kracht afneemt. Ze hebben de koers een paar weken geleden misschien van meerjarige dieptepunten van ongeveer $ 15,5k gehaald, maar er is verdere vooruitgang nodig om wat controle van de beren terug te krijgen. Anders zullen de neerwaartse krachten dat doen

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $330 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 40,7%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins blijven stabiel

Andere cryptocurrencies waren aan het einde van de afgelopen 36 uur grotendeels stabiel. De grootste veranderingen kwamen van Ethereum (ETH, 2,5%), Binance Coin (BNB, 2,4%), Ripple (XRP, 2,2%), Dogecoin (DOGE, 2,5%), Polygon (MATIC, 3,1%), Shiba Inu (SHIB, 2%), Uniswap (UNI, 2,7%) en Chainlink (LINK, 2,2%).

Polygon koers grafiek

In ander nieuws…..

De hoeveelheid goud in bezit van centrale banken bereikt hoogste punt in 47 jaar

Het hamsteren van goud door centrale banken over de hele wereld heeft nu, bijna een halve eeuw, een nieuw hoogtepunt bereikt. Gegevens van de World Gold Council (WGC) laten deze buitengewone cijfers zien. In het 3e kwartaal van 2022 kochten de banken ongeveer 400 ton van het gele metaal voor opslag in hun kluizen. Dit is een van de hoogste niveau’s van centrale bank aankopen ooit in de geschiedenis.

Dit massale oppotten van goud is niet goed voor de economische vooruitzichten, gezien vanuit de invalshoek van het valutasysteem. De banken raken enigszins in paniek en grijpen terug naar goud, dat van oudsher een goede maatstaf is tegen inflatie. Dit kan ook betekenen dat de banken in de nabije toekomst een nog grotere economische en/of monetaire ineenstorting voorspellen. Grote olieproducerende landen zoals de VAE en Kazachstan kochten in deze periode het meeste goud.

Het belang van goud, ondanks de ontkoppeling van het edelmetaal van de Amerikaanse dollar in 1971, wordt duidelijk als je ziet hoe snel het herstel van de goudvoorraden was. We bevinden ons al op het hoogste punt in 47 jaar en als we het hoogste punt in 51 jaar bereiken, zou dat betekenen dat we hetzelfde niveau bereiken als het gouden standaardtijdperk, wat iets zegt. We hebben echter nog een stukje te gaan voordat we dat bereiken.

In de voetsporen treden van centrale banken? Neem eens een kijkje bij onze partner Goldrepublic.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram