Bitcoin licht hoger boven $ 16,7k terwijl 2023 begon met een saaie dag

 

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond $ 16,75k op het moment van schrijven na een trage eerste dag van het nieuwe kalenderjaar. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie boekte in de loop van 2022 aanzienlijke verliezen, maar stabiliseerde vervolgens langzaam. Dezelfde trend heeft zich voortgezet tot  de eerste dag van 2023 of zo lijkt het. Altcoins waren de afgelopen 24 uur aanzienlijk hoger. Daarover later meer.

David Marcus, een prominent voorstander van Bitcoin is van mening dat de cryptowinter van Bitcoin niet zal eindigen in 2023. Het is algemeen bekend dat Marcus een gezond standpunt inneemt op de cryptomarkt en hij staat niet bekend om het maken van bizarre beweringen. Daarover later meer.

De beroemde auteur en econoom Robert Kiyosaki heeft verklaard dat hij meer Bitcoin koopt ondanks dat de markt tekenen vertoont van verdere prijsdaling. De auteur van Rich Dad, Poor Dad gelooft dat de SEC-regelgeving in de nabije toekomst veel van de altcoins op de markt zou kunnen doden, maar Bitcoin zal altijd een uitzondering zijn, aangezien het bijna vaststaat dat het geen effect is.

FTX ex-CEO Sam Bankman-Fried, ook bekend als SBF, overweegt naar verluidt onschuldig te pleiten voor beschuldigingen die zijn ingediend door Amerikaanse toezichthouders. Hij riskeert meer dan 111 jaar gevangenisstraf in verband met deze aanklachten. De fraudeur heeft altijd zijn rol ontkend bij de uitgebreide mishandeling van fondsen door FTX en zijn partner Alameda Research. Het is moeilijk om je een scenario voor te stellen waarin SBF aan het einde onschuldig blijkt te zijn.

SBF is op dit moment publieke vijand nummer één voor Amerikaanse toezichthouders. Dit is omdat ze een sterk precedent willen voor soortgelijke zaken in de toekomst. Er wacht SBF dus een zware rechtszaak. Het is misschien dwaas van zijn kant om niet schuldig te pleiten, aangezien het een uitgemaakte zaak lijkt te zijn. De FBI heeft al bekentenissen binnen van twee topmanagers van FTX en Alameda en daardoor hebben ze hem min of meer al veroordeeld tot een lange straf achter de tralies.

Een schokkend nieuw onderzoek toont aan dat babyboomers eigenlijk beter zijn in het investeren in cryptovaluta dan millennials en Generatie Z. Dit komt omdat bekend is dat boomers meer onderzoeksgericht zijn in hun investeringen en ze alleen investeren wanneer de prijzen voor hen aantrekkelijk zijn. Ongeveer 34% van de boomers besteedt minstens een paar dagen aan onderzoek voordat ze investeren. Voor andere leeftijdsgroepen daalt de hoeveelheid aandacht voor detail aanzienlijk. Dit betekent niet dat die boomers meer geneigd zijn om in de cryptosector te investeren dan een van deze andere leeftijdsgroepen. Dat doen ze niet, maar als ze het doen, investeren ze wel heel voorzichtig en zijn ze er goed in.

Bitcoin koers licht hoger boven $ 16,7k

Bitcoin handelde zijwaarts boven de $ 16,5k op nieuwjaarsdag. Tegen de avond echter begon de BTC koers wat op te lopen.

De afgelopen 24 uur begonnen met de Bitcoin koers rond de $16,6k. Het handelde een tijdje zijwaarts voordat het een kleine daling zag tot $ 16,5k. De prijsdaling zelf bleek echter opnieuw extreem oppervlakkig te zijn en de cryptocurrency vond comfortabel steun boven $ 16,5k. Het bleef daar een tijdje omdat de beren blijkbaar ook het toneel verlieten voor een aantal nieuwjaarsvieringen. De koers handelde een groot deel van de dag zijwaarts. Pas aan het einde van de eerste dag van het nieuwe jaar begon de koers weer wat op te lopen. In een verder rustige sessie liep de koers vannacht en vanochtend op tot $ 16,7k.

Bitcoin heeft zijn bearish trend in 2022 bevestigd en dat zou nog wel eens de toon kunnen bepalen voor een groot deel vankomend jaar. De cryptocurrency verloor ongeveer 60% van zijn waarde in 2022. Hoewel dezelfde 60% dit jaar misschien moeilijk te behalen is voor de beren, zouden ze de koers best nog wat verder naar beneden kunnen drukken. Een en ander zal o.a. sterk afhangen van het rentebeleid van de grote centrale banken het komende jaar. Een verder verkrappend beleid (lees: stijgende rentetarieven) heeft een negatief effect op de Bitcoin koers en cryptokoersen in het algemeen.

Ongetwijfeld werden de beren het afgelopen jaar geholpen door marktcomplicaties zoals het FTX-schandaal dat tienduizenden gebruikers van hun crypto beroofde, de ineenstorting van LUNA en de algehele economische recessie die markten over de hele wereld heeft verwoest. Maar toch voorspelden velen al eerder dat het een bearish jaar zou worden en dat bleek ook zo te zijn.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 319 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 42,10%.

Bitcoin koers grafiek

Altcoin koersen stijgen

Net als Bitcoin begonnen altcoins ongelooflijk stabiel aan het nieuwe jaar, met nieuwe recordniveaus van lage volatiliteit in het proces. Later op de dag begonnen ze echter wat op te lopen. De grootste bewegingenwaren te zien bij Ethereum (ETH, 1,8%), Ripple (XRP, 2,1%), Dogecoin (DOGE, 3,6%), Cardano (ADA, 4%), Polygon (MATIC, 3,1%), Litecoin (LTC, 7,3%), Uniswap (UNI, 3%), Avalanche (AVAX, 4,4%) en Cosmos (ATOM, 5,5%).

Litecoin koers grafiek

Analist David Marcus: Bear Markt eindigt mogelijk niet in 2023

David Marcus is een bekend figuur in de cryptowereld. We kennen hem o.a. van zijn crypto-specifieke rollen bij Meta en Paypal. De laatste van deze twee bedrijven stond voor het eerst crypto-eigendom toe. Hij staat ook bekend om zijn pleitbezorging voor Bitcoin.

Volgens Marcus ondergaat Bitcoin normaal gesproken een bull-cyclus gevolgd door een bear-cyclus, die vervolgens wordt gevolgd door een bullish cyclus, enzovoort. Aangezien we vers zijn van een bull-cyclus van 2020-2022, is het redelijk om te suggereren dat de volgende bull-run eigenlijk nog enige tijd op zich zal laten wachten. Dezelfde trend is opgetreden in de laatste paar cycli die we hebben gezien.