Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stabiel boven $ 17,4k terwijl markten worden gestimuleerd door lagere inflatieverwachting

inflatie lager 

De Bitcoin koers staat momenteel op $ 17.450 op het moment van schrijven en dat is wat hoger dan gisteren. De leidende cryptocurrency handelt boven de belangrijkste weerstand van $ 17.000, nadat hij deze 2 dagen geleden had overwonnen. Altcoin koersen gingen ook wat hoger, op enkele uitzonderingen na. Daarover later meer.

Het laatste Amerikaanse consumentenprijsindexcijfer (CPI) zal over twee dagen worden onthuld. In voorgaande jaren was de CPI relatief laag, vaak onder de 3% en veranderde er niet veel. Tegenwoordig zetten markten over de hele wereld zich echter vaak schrap voor deze essentiële informatie, aangezien deze het officiële monetaire beleid van de centrale banken gaat bepalen. Daarover later meer.

Crypto-exchange Coinbase heeft nieuwe ontslagen aangekondigd die aantonen onder welke economische druk het bedrijf momenteel staat. De beurs heeft in de laatste ontslagronde nog eens 20% van het personeelsbestand ontslagen. Ongeveer 36% van de Coinbase-medewerkers is de afgelopen maanden op straat gezet. Dit is geen op zichzelf staande gebeurtenis, aangezien cryptobedrijven over de hele wereld links en rechts werknemers hebben ontslagen om te proberen het hoofd boven water te houden. De handelsvolumes zijn behoorlijk ingezakt en daarom krijgen hun inkomsten ook een enorme klap.

Bitcoin koers stijgt tot $ 17,5k

Bitcoin verandert gestaag van eigenaar boven $ 17,45k op het moment van schrijven. De cryptocurrency heeft de winst van gisteren vastgehouden, maar zou het nog moeilijk kunnen krijgen met de belangrijkere weerstandsniveaus die voor ons liggen.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $17.35k. Het handelde slechts een korte tijd zijwaarts voordat het wat waarde begon te verliezen. De koers begon maandag om 20:50 uur enige waarde te verliezen, maar het vond al snel steun boven $ 17,2k. Vervolgens handelde het de uren daarna zijwaarts rond dit niveau. Gisteren om 10:15 uur 's ochtends begon de cryptocurrency zich te herstellen van de kleine verliezen van gisteravond. De koers registreerde enig prijsherstel boven $ 17,3k en hield dat ook vast. Gisteravond en vannacht steeg de koers verder en bereikte op een paar dollar na $ 17,5k. Op het moment van schrijven wordt het verhandeld op $ 17.450.

Bitcoin staat nu boven de $ 17.000 en ziet het er iets zelfverzekerder uit dan een paar weken geleden. De cryptovaluta bracht het grootste deel van december en begin januari door met pogingen om boven de $17.000 uit te breken, waarbij het iedere keer mislukte. Maar nu staat de koers erboven en houdt de winst vast, in ieder geval tot nu toe. De echte test ligt echter verder in het verschiet, aangezien de stieren binnenkort het niveau van $ 18.000 moeten bereiken, anders riskeren ze terug te vallen naar de vorige niveau’s onder $ 17.000. Het Amerikaanse CPI-cijfer wordt donderdag vrijgegeven en dat zou wel eens de externe stimulans kunnen zijn die daarvoor nodig is.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 334 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 41%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen licht hoger

Andere cryptocurrencies waren de afgelopen 24 uur licht hoger. Grote bewegingen waren te zien bij Binance Coin (BNB, 0,75%), Ripple (XRP, 4,3%), Dogecoin (DOGE, 0,8%), Cardano (ADA, -0,6%), Litecoin (LTC, 1,8%), Polkadot (DOT, -0,5%), Uniswap (UNI, -0,9%).

XRP koers grafiek 

Markten houden hun adem in terwijl de CPI-cijfers naar buiten komen

De nieuwste Amerikaanse CPI cijfers worden naar verwachting deze week bekend gemaakt, gevolgd door de cijfers uit Europa. In normale tijden zijn er geen grote schommelingen in de CPI, althans in Europa en de VS, maar tegenwoordig is het een groot probleem geworden vanwege de enorme variatie die er het afgelopen jaar in is waargenomen.

Terwijl de inflatiecijfers uit de hand lopen, komen centrale banken onmiddellijk in actie en verhogen ze de rentetarieven om het geld in omloop te helpen beheersen. De VS, gevolgd door Europa, verhoogden de rente de afgelopen 6 maanden met enkele procentpunten.

De rente van de Amerikaanse Federal Reserve staat momenteel op 3,75%, op het hoogste niveau in 15 jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) staat met 2,5% relatief lager, maar ook dat zal de komende maanden naar verwachting stijgen.

Het algemene gevolg van renteverhogingen is dat de markten en de economie bij elke kleine stap aanzienlijk vertragen en dat de markten eronder lijden. Mensen worden ontslagen en er ontstaat een recessie.

Dit is de reden waarom de CPI-cijfers van donderdag belangrijk zullen zijn voor de cryptosector en de economie in het algemeen. Zij gaan voor een groot deel bepalen wat de centrale banken de komende tijd gaan doen. Als het geprojecteerde tarief van 6,5% wordt gehaald, kunnen we een vertraging van de verlammende renteverhoging tegemoet zien. De CPI-cijfers laten tot nu toe echter een aanhoudend hoge inflatie zien. Als dat nu weer het geval is, dan kunnen een nog langere recessie tegemoet gaan die waarschijnlijk ook het lopende kalenderjaar zal overheersen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram