Afbeeldingsbron: pixabay.com
Bitcoin is heel anders dan de fiat-valuta's van deze wereld. Als het gaat om fiat-valuta's zoals de Amerikaanse dollar, euro, GB-pond, enz., hebben de banken alle gegevens over het bestaan, de circulatie en de transactiegeschiedenis van deze valuta. Dus zelfs als iemand zijn geld uit het oog verliest, blijft dat geld bestaan en als die persoon sterft, kunnen de erfgenamen toegang krijgen tot het geld om het onder hen te verdelen. De overheid kan het geld op z’n plaats houden door rekeningen te bevriezen en geld confisqueren vanwege wetsovertredingen of andere ongewenste handelingen. Kortom, de controle over het fiatgeld is grotendeels in handen van de overheid en we moeten ons aan hun regels houden.
Het merkwaardige geval van Bitcoin
Bitcoin is in dit geval het tegenovergestelde omdat geen enkele overheidsinstantie er controle over heeft. Hoewel veel moderne regeringen in kaart kunnen brengen hoeveel Bitcoin er over de hele wereld wordt overgedragen, hebben ze geen zeggenschap over de wallets waar deze in opgeslagen zit en kunnen ze niet naar believen geld in beslag nemen. Dit is waarom Bitcoin uniek is. Het vormt echter ook weer een ander risico voor de gebruikers en daarom moet het heel, heel voorzichtig worden behandeld. In tegenstelling tot bij een normale fiat-bankrekening, kan het geld onmogelijk worden teruggehaald als een persoon sterft of zijn geheime toegangsgegevens van de wallet verliest. Als mensen hun privésleutels van de cryptocurrency verliezen, dan verliezen ze hun geld voor altijd. Niemand kan hen dan helpen om dit geld weer terug te krijgen, of het nou om een paar tientjes gaat of om honderden miljoenen. Als gevolg hiervan gaan er iedere dag naar schatting zo’n 1500 Bitcoins verloren. Verwacht wordt dat van de uiteindelijke 21 miljoen Bitcoin-voorraad er slechts 14 miljoen in omloop zullen blijven en beschikbaar zullen zijn voor het doen van transacties en bitcoin trading, terwijl de rest op de lange termijn verloren gaat of onbruikbaar zal zijn.
Eerdere gevallen van verloren Bitcoin
Dit lijkt misschien overdreven, maar er zijn verschillende gevallen waarin dit is gebeurd en regeringen en particuliere entiteiten met enorme middelen de gedoemde fondsen niet konden terugkrijgen. Het belangrijkste voorbeeld is dat van Quadriga Ex, een online cryptocurrency exchange in Canada die in 2019 met relatief succes opereerde toen het noodlot toesloeg. Gerald Cotton, de 30-jarige eigenaar van de crypto-exchange, stierf plotseling en nam de geheime toegangscode van ongeveer $ 137 miljoen aan cryptocurrencies (van klanten) met zich mee. Sindsdien hebben experts uit de publieke en private sector veel moeite gedaan om de cryptovaluta weer uit de betreffende wallets te halen en terug te geven aan de klanten van het bedrijf, maar het mocht niet baten. De persoonlijke laptops en andere digitale apparaten van de overleden eigenaar werden ooit beschouwd als de sleutel tot het vinden van toegang tot de enorme hoeveelheid crypto die in die portefeuilles was vergrendeld, maar dat bleek toch niet zo te zijn. Hoewel de fout bij de overledene lag en niet bij het Bitcoin-netwerk of zelfs bij het Quadriga-bedrijf, moesten de gebruikers betalen voor de problemen. Sindsdien is er weinig of geen geld teruggevorderd van die wallets en moeten ze als verloren worden beschouwd.
Hoeveel Bitcoin gaat verloren?
Volgens een schatting van crypto-analist Timothy Peterson gaat elke dag ongeveer 1500 Bitcoin verloren vanwege menselijke fouten en andere redenen. Dit staat in contrast met de ongeveer 900 Bitcoin die elke dag wordt gecreëerd door de nieuwe blokbeloningen voor Bitcoin-miners. Voorheen lag dit cijfer twee keer zo hoog @ 1800 Bitcoin, maar na de halvering van 12 mei 2020 is de blokbeloning gedaald tot de helft, wat ons ongeveer dit 900 Bitcoin per dag cijfer oplevert. Als we wat berekeningen doen, wordt voorspeld dat slechts 14 miljoen Bitcoin van de oorspronkelijke 21 miljoen Bitcoin totale voorraad ooit in omloop zal blijven.
Controverse
Deze cijfers werden echter uitgedaagd door andere experts en ze zullen misschien nooit zo hoog zijn, omdat er geen echte manier is om te voorspellen hoeveel Bitcoin we in de toekomst zullen verliezen. Misschien leren mensen van fouten en zal het aantal verloren Bitcoins per dag in de toekomst afnemen, zelfs als de halveringen van blokbeloning het aanbod van nieuwe munten blijft verminderen. Het zal interessant zijn om te zien wat er werkelijk gebeurt en hoeveel Bitcoins er uiteindelijk vrij in omloop blijven, aangezien dit van grote invloed is op de hoogte van de Bitcoin koers.

Bitcoin koers zakt onder $26k door onrust over aanklacht tegen Binance
dinsdag, 06 juni 2023 09:59De aanklacht van de Amerikaanse SEC tegen Binance, de grootste crypto-beurs ter wereld, houdt de gemoederen flink bezig en heeft de cryptomarkt flink in het rood geduwd. De Bitcoin koers staat op...

SEC klaagt Binance en CZ aan met 13 aanklachten, Crypto koersen dalen
dinsdag, 06 juni 2023 00:02Maandag werd de crypto-industrie in de Verenigde Staten opnieuw getroffen door een bominslag toen de SEC officieel de grootste cryptobeurs ter wereld, Binance, aanklaagde. De regelgevende...

Stock to flow model van Plan B voorspelt opmars Bitcoin (BTC) koers
maandag, 05 juni 2023 18:03Het bekende stock to flow model van de Nederlandse cryptoanalist Plan B geeft signalen af dat de markt zich in een vroege fase van de bullmarkt bevindt. Het stock to flow model is een populair...