Skip to main content

Bitcoin nieuws

Europa omarmt Digitale Euro, crypto koersen stabiel

 

Bitcoin heeft weer een stabiele dag achter de rug en verandert momenteel van eigenaar voor $ 21,1k. De Bitcoin koers lijkt nog steeds de winstente consolideren van enkele dagen geleden. Altcoins waren ook grotendeels stabiel en er werden geen grote prijsveranderingen gemeld. Daarover later meer.

De groep van Euro-ministers van Financiën heeft groen licht gegeven voor steun voor een digitale euro. Deze ontwikkeling is het afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt als reactie op de lancering van Central Bank Digital Currencies (CBDC's) van over de hele wereld, met name in China. De Europese ministers wezen echter ook op de politieke besluitvorming die nodig was tussen de lidstaten, wat geen gemakkelijke taak zal zijn. Daarover later meer.

Een professor van de Cornell University gewaarschuwd voor de ramp die de Amerikaanse obligatiemarkt zou kunnen treffen als een grote stablecoin zoals de USD Tether, Binance USD of USD Coin zou falen. Eswar Prasad is van mening dat als zo'n stablecoin-bedrijf failliet zou gaan, het gedwongen zou worden een groot aantal staatsobligaties te verkopen en daarmee een onmiddellijk negatief effect op de obligatiemarkt zou hebben. Dit is vergelijkbaar met een bankrun waarbij een grote meerderheid van de mensen een groot deel van hun geld probeert te incasseren bij de banken, met grote liquiditeitsproblemen tot gevolg.

Bitcoin koers stabiel boven $ 21.000

Bitcoin wisselt van eigenaar ruim boven de $ 21.000 op het moment van schrijven. De cryptocurrency probeerde gisteren verder te stijgen, maar kon geen beslissende grote stap zetten.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $21k. Het handelde een tijdje zijwaarts voordat het om 20.00 uur 's avonds wat winst begon te boeken. Het steeg onmiddellijk naar $ 21,3k en bleef daarna een paar uur stabiel op dat niveau. De stieren waren echter nog niet klaar om verder omhoog te gaan en de koers keerde terug naar $ 21,15k. Het handelde een groot deel van de rest van de dag zijwaarts rond deze waarde. Er was een korte bearish hik tussendoor om 02:20 uur 's nachts toen de koers een paar minuten onder de $ 21k werd getrokken voordat hij weer snel herstelde. De stieren beproefden ook hun geluk om 15.30 uur 's middags, maar konden alleen een flitsprijsstijging tot $ 21,4k voor elkaar krijgen voordat de koers terugstortte. Het wordt nu opnieuw verhandeld tegen $ 21.250 op het moment van schrijven.

De Bitcoin koers staat nu ruim boven het niveau van $21k en ziet er op dit moment zelfverzekerd uit. De opwaartse marktkrachten moeten echter consequent prijsstijgingen blijven boeken als ze de bearish krachten duurzaam willen overwinnen. We zijn getuige geweest van verschillende prijsacties in het 3e kwartaal van 2022 waarin crypto onder de $24.000 zou blijven hangen en uiteindelijk weer onder de $20.000 zou duiken. Een duidelijke stap boven de $24k is dus hard nodig voor de bulls als ze het bearish probleem op korte termijn voorgoed willen aanpakken. De beren staan momenteel een beetje op achterstand, maar ze kunnen snel genoeg in actie komen als de juiste omstandigheden zich voordoen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 408 miljard en het aandeel in de totale cryptomarkt was 41,05%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins blijven stabiel

Altcoin koersen waren de afgelopen 24 uur grotendeels stabiel, op enkele uitzonderingen na. Ze omvatten Ethereum (ETH, 0,6%), Solana (SOL, -4,8%) en Shiba Inu (SHIB, 15%)

SHIB koers grafiek 

De ministers van Financiën van de EU komen overeen om het Digital Euro Initiative te stimuleren

De groep van EU-ministers van Financiën heeft recent het besluit genomen om het Digital Euro-project, dat in wezen een Central Bank Digital Currency (CBDC)-project voor de EU is, volledig te omarmen. De Europese Centrale Bank (ECB) werkt al geruime tijd aan een mogelijk digitaal euro-ontwerp.

Hoewel de ministers van Financiën hun goedkeuring hebben gegeven aan de ontwikkeling van het idee, is er geen duidelijk stappenplan voor ogen. Dit komt omdat ze terecht geloven dat ze aanzienlijk politiek kapitaal en steun nodig hebben om het door te zetten. Dit is zo'n baanbrekend project dat het alles in en rond de economische zone ingrijpend zal veranderen.

Hun verklaring was als volgt:

"De Eurogroep is van mening dat de invoering van een digitale euro, evenals de belangrijkste kenmerken en ontwerpkeuzes, politieke beslissingen vereist die op politiek niveau moeten worden besproken en genomen."

Maar de trage besluitvorming kan later problemen veroorzaken, aangezien andere landen grote vorderingen blijven maken.