Skip to main content

Bitcoin nieuws

Coinbase krijgt in Nederland een boete van € 3,3 miljoen en Bitcoin blijft liggen rond $23.000

De Nederlandsche Bank 

De Bitcoin koers bevindt zich momenteel rond $ 23k, na weer een stabiele dag gisteren. De grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie handelt zijwaarts rond dit niveau en lijkt de winst van de afgelopen weken te willen consolideren voordat het de volgende stap zet. Altcoins waren ook grotendeels stabiel, afgezien van enkele uitzonderingen. Daarover later meer.

Ander nieuws: de grote cryptocurrency-exchange Coinbase heeft een boete van € 3,3 miljoen gekregen van De Nederlandsche Bank, maar de exchange zal naar verwachting in beroep gaan tegen de beslissing bij de rechtbank. Coinbase werd door de centrale bank schuldig verklaard nadat was vastgesteld dat het in het verleden handelsdiensten verleende zonder de nodige regulering van de overheid. Daarover later meer.

Een Amerikaanse senator heeft een wetsvoorstel in Arizona gesponsord om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken in haar rechtsgebied. Wendy Rogers, de senator in kwestie, heeft dit wetsvoorstel ingediend en gelooft dat het kan helpen om het bewustzijn m.b.t. de sector te vergroten. Rogers heeft naar verluidt gegevens van Goldman Sachs ge-retweet waaruit blijkt dat BTC op dit moment 's werelds best presterende activa is. Ze heeft ook tal van andere crypto-vriendelijke wetgeving geïntroduceerd op de Senaatsvloer. Het valt echter nog te bezien hoeveel steun de wetgeving heeft onder de collega-leden.

Bitcoin koers stabiel rond $ 23.000

Bitcoin verandert momenteel gestaag van eigenaar rond het belangrijke niveau van $ 23.000. De cryptocurrency doet zijn best om verder te komen, maar blijft vastlopen richting de weerstand van $ 24.000.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $22,8k. Het handelde slechts een korte tijd zijwaarts voordat het wat opliep. Tegen 20.30 uur 's avonds was het gestegen tot boven de $ 23.000. Verdere vooruitgang bleek over het algemeen echter moeilijk, aangezien de beren erin slaagden de koers op dit, ogenschijnlijk neutrale, niveau te houden. Zo erg zelfs dat de digitale valuta in de uren daarna zijwaarts rond het $ 23k-cijfer handelde en uiteindelijk plaats maakte voor een beweging onder de $ 23k. Om 02.40 uur begon de digitale valuta een flitsende prijsdaling te vertonen, maar vormde toen een bodem rond de $ 22,6k. Dit niveau bleek de laagste prijs voor de koers gedurende de afgelopen 36 uur. Het bracht een groot deel van de rest van de dag door met proberen ervan te herstellen. Tegen de avond had het een 24-uurs hoogtepunt van $ 23,2k bereikt en zag het er veel zelfverzekerder uit dan de rest van de dag. Vannacht en vanochtend bleef de Bitcoin koers schommelen vlak boven $ 23k en op het moment van schrijven staat het er iets onder op $ 22.973.

De prijsactie van Bitcoin gisteren en vannacht was niets bijzonders, maar het toonde wel aan dat het niveau van $ 23.000 het nieuwe normaal wordt. De cryptocurrency week er zelden van af en toen het dat deed, herstelde het zich er onmiddellijk weer naar terug. De markt consolideert dus blijkbaar rond dit niveau. Maar vergis je niet, want de stieren moeten doorgaan met deze prijsstijging, anders lopen ze het risico het momentum te verliezen en krijgen de beren weer een kans om de koers naar beneden te trekken.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 446 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 44,32%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins blijven grotendeels stabiel

Andere crypto koersen bleven de afgelopen 24 uur grotendeels stabiel. De enige opvallende bewegingen kwamen van Polygon (MATIC, 4%), Avalanche (AVAX, 12,2%),  Cosmos (ATOM, 2,4%) en Dogecoin (DOGE, 5%).

Avalanche koers grafiek 

De Nederlandsche Bank legt Coinbase miljoenen euro's boete op

De Nederlandsche Bank heeft de crypto exchange Coinbase een boete opgelegd van 3,3 miljoen EUR voor het aanbieden van handelsdiensten in ons land zonder de vereiste wettelijke goedkeuringen. De exchange heeft ervoor gekozen om de beslissing voor de rechtbank aan te vechten, dus deze aflevering is nog lang niet voorbij.

Om eerlijk te zijn tegenover Coinbase, hebben alle grote internationale crypto-exchanges vergelijkbare diensten aangeboden zonder wettelijke goedkeuringen. Dit komt omdat crypto een unieke activaklasse is en centrale banken in de meeste gevallen zelfs nu niet over de vereiste duidelijkheid op het gebied van regelgeving beschikken. De in Nederland gevestigde exchanges, zoals Bitvavo en nu ook nieuwkomer Finst, zijn een stuk sneller geweest met een vergunning van De Nederlandsche Bank.

Het valt nog te bezien hoeveel van deze boete voor de rechtbank overeind blijft. De Nederlansche Bank staat bekend om zijn anti-crypto-standpunt en dat is in de loop der jaren niet veranderd. Het zal naar verwachting met afkeuring naar de cryptosector blijven kijken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram