De Iraanse regering geeft Bitcoin Miners exclusieve toegang tot grote energiecentrales

Iran in crypto-mining 

Afbeeldingsbron: pixabay.com

Het Iraanse regime heeft aangekondigd dat het exclusieve stroomtoegang geeft aan Bitcoin-miners die in het land opereren vanuit drie grote energiecentrales. De beslissing werd aangekondigd door Mohsen Tarztalab, het hoofd van het door de staat gerunde energieproductiebedrijf Thermal Power Plant Holding Company (TPPH).

De genoemde drie energiecentrales zijn Ramin, Neka en Shahid Montazeri en de regering bereidt zich voor om alleen voor deze drie verkooppunten aanbestedingen van Bitcoin-mijnbedrijven te ontvangen. Volgens Tarztaleb:

"Documenten zullen in de nabije toekomst worden geüpload op de SetadIran.ir-website,"

De nieuwe energiecentrales zijn gebaseerd op thermische energie en zullen profiteren van de aanzienlijke aardgasreserves van Iran. De cryptominers die toegang krijgen tot deze elektriciteit, krijgen deze alleen van de nieuwe gasturbines die speciaal voor dit doel in de faciliteit worden geïnstalleerd.

Waarom wendt Iran zich tot Crypto?

Iran is een van de zwaarst gesanctioneerde landen ter wereld en als gevolg daarvan heeft het een ernstig tekort aan buitenlandse investeringen en reserves die nodig zijn om zijn economie draaiende te houden. Eerder heeft het Iraanse regime, net als elke andere regering, cryptocurrencies, met name Bitcoin, hard onderdrukt en illegaal verklaard. Vanwege de toegenomen economische druk van de Verenigde Staten en aanhoudende regionale conflicten, kan Iran nu proberen om cryptocurrencies te delven met behulp van zijn goedkope lokale brandstof om een ​​deel van dit tekort te helpen oplossen. Duizenden nieuwe cryptomininglicenties zijn al uitgegeven in het land, omdat de overheid zich richt op deze nieuwe sector om de in zwaar weer verkerende economie te helpen.

Wat zullen de VS doen als vergelding?

Het verkrijgen van buitenlandse investeringen uit deze sector zal echter op zijn zachtst gezegd lastig zijn, omdat voorheen ook Iraanse bitcoin-adressen zijn gesanctioneerd door de Amerikaanse overheid. Hoewel de VS geen controle hebben over de daadwerkelijke werking van het Bitcoin-netwerk, kunnen ze sancties opleggen aan entiteiten die op de een of andere manier verbonden zijn met de Bitcoin-transacties die afkomstig zijn van Iraanse portefeuilles. Maar dat is een taak die gemakkelijker is gezegd dan gedaan. Dit geldt vooral voor de mining-opbrengsten, omdat het nieuw gecreëerde munten zijn die geen eerdere transactiegeschiedenis hebben. Als Iraanse functionarissen of zelfs particulieren het proberen om te zetten in internationale fiat, kunnen ze worden gepakt en als gevolg daarvan worden geconfronteerd met meer sancties van de Amerikaanse regering en enkele van haar bondgenoten.

Waarom is crypto-mining geschikt in Iran?

Iran behoort tot een van de landen met de goedkoopste elektriciteit ter wereld dankzij de spotgoedkope lokale brandstof, de steeds zwakker wordende nationale munt en internationale sancties die de olie-export laag houden. De elektriciteitsprijzen schommelen momenteel tussen 0,02-0,03 EUR en dat voor een thermische centrale die als notoir inefficiënt wordt beschouwd. Dit maakt Iran een geschikte plaats voor crypto-mining, maar de dreiging van sancties en onvoorspelbare overheidspraktijken kunnen veel miners ervan weerhouden om in het land te investeren.

Het gebruik van cryptocurrencies is geïnspireerd door de acties van de Chinese en Noord-Koreaanse regimes die met succes het cryptosysteem hebben gebruikt om ondergrondse betalingen af ​​te handelen. Maar de Amerikaanse regering is altijd alert en heeft het sanctieregime uitgebreid gebruikt om de groeiende populariteit van cryptocurrency een halt toe te roepen.

Zal Bitcoin de Amerikaanse dollar in de toekomst uitdagen?

Bitcoin daagt langzaam maar zeker de hegemonie van de dollar uit, die al meer dan zes decennia de belangrijkste valuta van de wereld is. Het expliciete, vaak eenzijdige gebruik van sancties door de Amerikaanse regering heeft haar mondiale leidende positie in twijfel getrokken. In het geval van Iran ging de Amerikaanse regering abrupt tegen het land in, ondanks advies om dat niet te doen van zijn Europese bondgenoten zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Deze harde houding maakt de VS niet geliefd in een groot deel van de wereld, ondanks de beschuldigingen van de Verenigde Staten richting Iran. Dat zou steeds meer landen ertoe kunnen aanzetten om over te stappen op Bitcoin voor internationale transacties. De VS zullen zeker terugvechten, maar het superieure systeem van Bitcoin kan het op de lange termijn uiteindelijk een voorsprong geven.

 

 

Bitcoin koers licht onder druk door stijgende Amerikaanse dollar

Bitcoin koers licht onder druk door stijgende Amerikaanse dollar

dinsdag, 26 september 2023 16:41

De Bitcoin koers beweegt momenteel tussen $26k en 26,45k, na een relatief rustig weekend . De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie glijdt terug naar defensieve posities, nadat verdere...

Plan B voorspelt Bitcoin koers tussen $100.000 en $1 miljoen in 2025

Plan B voorspelt Bitcoin koers tussen $100.000 en $1 miljoen in 2025

dinsdag, 26 september 2023 11:14

  De Bitcoin koers weet beleggers nog niet echt te inspireren. De laatste tijd is het of stabiel, of het daalt langzaam en dat is natuurlijk niet wat je als crypto-belegger wil zien. Er zijn echter...

Bitcoin koers ongekend stabiel en wordt Coinbase te machtig?

Bitcoin koers ongekend stabiel en wordt Coinbase te machtig?

zondag, 24 september 2023 10:43

  De Bitcoin koers is de afgelopen dagen weer een toonbeeld van stabilteit, maar of dat nou zo positief is, is de vraag. De meeste Bitcoin bezitters zitten daarvoor immers niet in BTC, maar voor de...