Analisten bezorgd om Bitcoin koers ondanks koersstijging van 50%
Bitcoin (BTC) heeft in iets meer dan een maand tijd een koersstijging van 50% verwezenlijkt, van rond de $16.500 naar meer dan $24.000 op het moment van schrijven. Na een negatieve periode van veel paniek omtrent de FTX crash lijkt de cryptomarkt een opmars te maken. Toch zijn er analisten die twijfelen of deze koersstijging kan worden doorgezet.
Aantal actieve adressen stijgt niet
Één van die pessimistische analisten gaat onder de alter ego Yonsai_dent op CryptoQuant, een community gedreven analyse platform voor crypto. Volgens Yonsai is het voornaamste probleem de lage hoeveelheid aan actieve Bitcoin adressen. Het aantal actieve adressen is een statistiek die alle adressen omvat waarbij Bitcoin in een bepaald termijn is verzonden of ontvangen. Het statistiek geeft een beeld van hoe actief de marktvraag is. Wanneer een activa in prijs stijgt verwacht je dat de vraag naar het activa stijgt en dat er meer het het activa wordt gehandeld. Dit lijkt dus niet het geval.
Figuur 1: Bitcoin actieve adressen (bron: CryptoQuant)
Yonsai duidt vervolgens aan dat in het verleden de bullmarkt werd ingeluid met een stijgende prijs en een stijging in het aantal actieve adressen. Figuur 1 toont het “30-day moving average” (het gemiddelde slotkoers van een bepaald activa over 30 dagen) van actieve adressen, aangeven met de rode lijn. Opvallend is dat dit gegeven stijgt na het einde van de bearmarkt in 2018 en na de COVID-19 crash in maart 2020. We zien deze trend niet terug in 2023. Het aantal actieve adressen lijkt zich relatief horizontaal te gedragen.
Handelsvolume blijft laag
Ook Glassnode, een cryptanalyse platform met on-chain indicatoren, komt tot een vergelijkbare conclusie en constateert dat zowel lange termijn investeerders als korte termijn investeerders terughoudend blijven. Dit is terug te zien in figuur 2. Hierin is de prijs van Bitcoin te zien ten opzichte van het volume aan Bitcoin dat in minder dan 6 maanden geleden is verhandelt en weer wordt verkocht. Deze “jongere munten” vertegenwoordigen historisch gezien de overgrote meerderheid van het dagelijkse transactievolume. De omvang en relatieve verandering in bestedings volume weerspiegelt hiermee de mate van economische activiteit die plaatsvindt. Uit de grafiek blijkt dat er geen stijging is te zien in het aantal “jonge coins” waarmee wordt gehandeld. Dit is normaliter een teken van verminderde economische activiteit, afnemende aandacht en afnemende netwerkparticipatie.
Figuur 2: Aantal verhandelde jonge Bitcoin (bron: Glassnode)
Positieve signalen
Of bovenstaande statistieken betekent dat een bullmarkt nog even op zich laat wachten zullen we nooit zeker weten. Er zijn immers ook positieve signalen. Naast de prijsstijging van Bitcoin zien we dat de meeste lange termijn investeerders zich in een winstpositie begeven. Half januari liet Glassnode zien dat 58% van de Bitcoin van lange termijn investeerders met verlies naar crypto exchanges werden gestuurd. In het begin van deze week was dit slechts 21%.