De Bitcoin koers blijft hangen rond $ 24k en nieuwe aanklachten tegen Sam Bankman-Fried

 

De Bitcoin koers beweegt op het moment van schrijven rond $ 23,9k. Bitcoin had een relatief volatiele dag gisteren, aangezien de koers zich sterk herstelde in het eerste deel van de dag, voordat hij later terugviel naar eerdere prijsniveaus. Altcoins waren aan het einde van de dag grotendeels stabiel. Daarover later meer.

De in ongenade gevallen voormalige CEO van FTX-beurs Sam Bankman-Fried (SBF) heeft nieuwe aanklachten tegen zich gekregen in de Verenigde Staten. Deze aanklachten zijn aanzienlijk zwaarder dan de vorige en zullen die de voortdurende ellende van SBF waarschijnlijk vergroten. Daarover later meer.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft bezwaar gemaakt tegen de recente deal tussen de failliete cryptogeldschieter Voyager en Binance.US. Deze laatste heeft al wat problemen met de Amerikaanse regelgevende instanties en nu proberen ze deze deal te stoppen. De deal houdt in dat de Amerikaanse afdeling van Binance, Voyager's $ 1 miljard aan digitale activa overneemt als onderdeel van zijn faillissementsmanoeuvre. De SEC beweert dat bepaalde delen van het overnamebod van Binance.US de effectenwetgeving in het land zouden kunnen overtreden en daarom maken ze hier een einde aan. Voyager heeft samen met tal van andere crypto-geldschieters zoals Celsius, Genesis en anderen faillissement aangevraagd tijdens deze bearmarkt. De meeste van deze Centralized Finance (CeFi) bedrijven gingen in het stof nadat een grote lener, 3 Arrows Capital (3AC), in gebreke was gebleven met leningen ter waarde van miljarden dollars. Ook ons eigen Bitvavo heeft de gevolgen daarvan gevoeld aangezien ze een bedrag van 280 miljoen euro hadden uitstaan bij het failliete Genesis. Bitvavo heeft echter het geluk dat ze, na onderhandelingen, het overgrote deel (80% tot 100%) van dat bedrag kunnen terugkrijgen van Genesis en moederbedrijf Digital Currency Group.

Bitcoin instabiel rond $ 24.000

Bitcoin wisselt van eigenaar tegen een prijs van ongeveer $ 23,9k op het moment van schrijven. De cryptocurrency leek gisteren tijdens de eerste helft van de dag zelfverzekerd, maar het grootste deel van het prijsherstel dat het in deze tijd heeft gemaakt, is later op de dag tenietgedaan.

De afgelopen 36 uur begonnen met de BTC koers rond de $23,8k. Het handelde een tijdje zijwaarts rond dat niveau voordat het om 23.00 uur 's avonds begon te stijgen. Het steeg onmiddellijk naar $ 24,1k en bleef daar een tijdje hangen. Om 03.30 uur 's nachts begon de digitale valuta opnieuw te stijgen en bereikte een hoogte van $ 24,5k en bleef daar de volgende uren. Op dat moment leek het alsof de stieren opnieuw een grote zet hadden gedaan en de balans hadden hersteld. Dit bleek echter niet het geval en de beren kwamen in de loop van de dag langzaam weer tevoorschijn. Om 10:20 uur begon het digitale activum wat aan waarde te verliezen. Om 12.00 uur leed het een scherpe prijsdaling, rechtstreeks naar het niveau van $ 23,7k. Dit betekende dat alle eerdere winsten werden weggevaagd in een enkele handelskaars. De stieren deden hun best om te herstellen van deze plotselinge schok, maar ze kwamen niet verder dan $ 24k. Op het moment van schrijven  staat de koers op $ 23,9k, wat betekent dat er per saldo vrijwel geen waardeverandering was.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin was ongeveer $ 460 miljard en het aandeel in de cryptomarkt was 44%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins blijven stabiel

Andere crypto koersen bleven de afgelopen 24 uur grotendeels stabiel. Grote bewegingen waren te zien bij Ethereum (ETH, -0,9%), Cardano (ADA, -2,5%), Polygon (MATIC, -3,4%), Solana (SOL, -2,2%), Polkadot (DOT, -3,2%), Avalanche (AVAX, -4,8%) en Chainlink (LINK, 1,3%).

Avalanche koers grafiek 

Nieuwe aanklachten toegevoegd tegen Sam Bankman-Fried

De grond zakt snel weg onder de voeten van SBF nu een vervangende aanklacht tegen de voormalige CEO van SBF werd onthuld. De voorzittende rechter van de zaak gaf opdracht om de in totaal 12 aanklachten te ontsluiten na weken van speculatie eromheen.

De nieuwe aanklachten omvatten ernstigere beschuldigingen, waaronder samenzwering om bankfraude te plegen en details over zijn onwettige politieke bijdragen, voornamelijk aan de Amerikaanse democratische partij. Deze laatste heeft beloofd een deel van deze donaties terug te geven aan FTX om daarmee getroffen FTX-gebruikers iets meer te kunnen compenseren.

Andere ernstige aanklachten zijn onder meer samenzwering om effectenfraude te plegen, grondstoffenfraude, beschuldigingen van transactie-fraude en verkeerd gebruik van gebruikersgelden. Juridische experts zijn van mening dat de SEC Bankman-Fried bij zijn nekvel heeft en dat laatstgenoemde waarschijnlijk lange tijd achter de tralies zal verdwijnen.

SBF is de hoofdbeklaagde in de miljardenfraude die is gepleegd binnen de FTX-crypto-exchange, samen met haar zusterbedrijf Alameda Research.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram