Skip to main content

Bitcoin nieuws

De Bitcoin koers gaat hard onderuit door problemen bij Silvergate

Bitcoin munt met een grote rode dalende pijl 

De Bitcoin koers is vannacht in slechts een half uur tijd ruim $1000 minder waard geworden. Op het moment van schrijven staat de koers op $ 22.380. de plotselinge koersval is waarschijnlijk mede veroorzaakt door angst voor problemen bij crypto-bank Silvergate. Silvergate verkeerd al een tijdje in zwaar weer als gevolg van het FTX schandaal. Silvergate maakte gisteren bekend dat het de publicatie van cijfers uitstelt en dat verontrustte cryptobeleggers.

Silvergate fungeert als bankpartner voor veel cryptobedrijven, maar vanwege de onzekere situatie bij Silvergate zijn deze bedrijven hun banden met de crypto-bank aan het doorsnijden.

De grote crypto-exchange Coinbase kampt met financiële problemen door het Silvergate schandaal dat momenteel aan de gang is. Deze laatste was de USD-bankpartner voor de digitale asset exchange en beschikte over miljarden dollars aan fondsen van de eerste. Nu het slecht gaat met Silvergate kan dat een negatief effect hebben op Coinbase zelf. Daarover later meer.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën en het Witte Huis hebben besloten om bijeenkomsten van toezichthouders te houden over CBDC's (Central Bank Digital Currencies) en andere betalingsinnovaties. De stap komt nu de Amerikaanse federale regering haar inspanningen met betrekking tot CBDC's opvoert. Hoewel het ministerie van Financiën zeer geïnteresseerd is om dit na te streven, zal het de Federal Reserve aka Fed aan boord moeten brengen en de bekende afkeer van deze laatste voor digitale valuta is duidelijk.

Het juridische team van Riple heeft bezwaar gemaakt tegen een recente verklaring van Gary Gensler, hoofd van de US Securities and Exchange Commission. Gensler heeft onlangs opmerkingen gemaakt over cryptocurrencies, waaronder een verklaring dat alle digitale valuta, behalve Bitcoin, effecten en grondstoffen zijn. Ripple heeft een lopende zaak tegen de toezichthouder. De effectenwaakhond heeft Ripple ervan beschuldigd zijn digitale valuta XRP illegaal in het land te verkopen. Ripple ontkent dit en heeft verklaard dat XRP geen effect is maar een commodity-achtige digitale valuta. Toen Gensler deze recente woorden uitsprak, heeft het juridische team van Ripple hem gevraagd zich terug te trekken uit de huidige zaak, omdat hij al een vooroordeel heeft t.a.v. crypto-activa-zaken. Met andere woorden, de SEC heeft al een besluit genomen over digitale valuta en dat zal niet veranderen.

Bitcoin koers crasht met ruim 1000 dollar tot $22.000

Bitcoin wisselt van eigenaar rond het bedrag van $22,4k op het moment van schrijven. De volatiliteit van de cryptocurrency was gisteren erg laag en er was geen grote prijsbeweging gedurende deze tijd. Vannacht echter was er vuurwerk. De beren sloegen toe en wisten de BTC koers in een half uur tijd ruim 1000 dollar lager te zetten. De koers kwam daarbij zelfs even onder $ 22k, maar herstelde vervolgens snel tot ongeveer $ 22,4k alwaar het zich stabiliseerde.

Zoals al eerder in dit artikel aangegeven was de hoofdoorzaak van deze plotselinge daling waarschijnlijk de angst en onzekerheid rond de Silvergate bank en de kans op besmettingsgevaar naar andere delen van de crypto-sector. Sommige technische analisten wezen er echter op dat ze deze correctie al een beetje hadden zien aankomen.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 432 miljard dollar en het aandeel in de handel bedroeg 42%.

Bitcoin koers grafiek

Altcoin koersen dalen

De meeste altcoin koersen moesten ook flink terrein prijsgeven als gevolg van de perikelen rondom Silvergate. Er werden stevige verliezen genoteerd de afgelopen 24 uur: Ethereum (ETH, -4,5%), Ripple (XRP, -3,3% ), Cardano (ADA, -4,9% ), Dogecoin (DOGE, -6,1% ), Polygon (MATIC, -3,8% ), Solana (SOL, -4% ), Polkadot (DOT, -5,1% ), Litecoin (LTC, -8,2% ).

Litecoin koers grafiek 

Coinbase's bank Silvergate zorgt voor problemen

De grote beurs voor digitale activa Coinbase, een van de meer bekende namen in de digitale valutascene, vooral in Europa en Noord-Amerika, staat momenteel om de verkeerde redenen in de schijnwerpers. De exchange zelf heeft niet veel verkeerd gedaan, maar haar partnerbank, die de USD opnames bij Coinbase afhandelt, zit in de problemen, wat de exchange flink wat hoofdpijn bezorgt.

De exchange zei in een recente tweet:

"In het licht van recente ontwikkelingen & uit een overvloed aan voorzichtigheid, accepteert Coinbase niet langer betalingen naar of van Silvergate of initieert deze."

De exchange blijft opnamediensten in USD aanbieden, maar met zijn andere optie genaamd de Signature Bank. De aandelenkoers van de noodlijdende Silvergate bank is de afgelopen dagen meer dan 40% gekelderd en dat geeft ons een idee van het soort problemen waar de financiële instelling mee kampt.

Voor de gebruikers is het nog maar de vraag hoeveel last Coinbase hier nog van gaat krijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram