Bitcoin duikt naar $20.000 nu de markt ten prooi valt aan de beren

Beer duwt Bitcoin naar beneden op rood hellend vlak 

Na een bearish dag staat de Bitcoin koers op het moment van schrijven op $20,3k. Bitcoinis in het defensief nadat de beren in actie kwamen en de koers dwongen terug te keren naar eerdere steunniveaus. Altcoins hadden vandaag ook een sterk verliesgevende sessie, vooral richting het einde van de dag. Daarover verderop meer.

De Amerikaanse president Joe Biden wil in de nabije toekomst massale regelgeving invoeren rond de cryptosector. De huidige leider van 's werelds grootste economie is tot nu toe relatief stil geweest over de cryptoscene en heeft zelfs donaties aanvaard van blockchainbedrijven, waaronder van het inmiddels beruchte FTX. Nu wil hij misschien een onrecht met een ander recht ongedaan maken door de hele sector te straffen voor de fouten van enkelen. Daarover later meer.

Ook het wereldwijde betaalsysteem SWIFT werkt stilletjes achter de schermen aan een CBDC-model (Central Bank Digital Currency). De enigszins beruchte organisatie heeft zich tot nu toe massaal verzet tegen verandering, vooral als het gaat om blockchain technologieën en gedecentraliseerde grootboeken. Maar nu lijkt het erop dat zelfs SWIFT buigt voor verandering en waarschijnlijk met een CBDC-alternatief komt voor de snel groeiende stablecoin-markt.

De Bitcoin koers zakt onder $21k

Bitcoin wisselt van eigenaar voor $20,3k op het moment van schrijven. De digitale munt had een licht negatieve dag, maar begon vlak voor het publiceren van dit artikel enorme verliezen te boeken.

De laatste 24 uur begon met de BTC koers op ongeveer $22,1k. Het handelde slechts een paar uur zijwaarts rond dit niveau, voordat het net voor middernacht onder het belangrijke $22k-steunniveau zakte. De cryptocurrency stabiliseerde zich rond de $21,7k en handelde een groot deel van de dag rond deze waarde. Om 5 uur 's middags begon de koers opnieuw te dalen. Het dook binnen een uur onder de $21.000 en zette deze neerwaartse trend voort. De snelle daling werd uiteindelijk gekeerd vlak boven het $ 20.000 niveau, waarna het weer ietsje opliep.

Voor de toekomst kijkt Bitcoin nerveus naar het $20k steunniveau. Een paar weken geleden was de markt nog booming en leek de koers boven de $25k weerstand uit te komen. Nu, minder dan een maand later, is de digitale munt op zijn retour en maakt eerdere winsten snel ongedaan. De Silvergate Bank situatie en de verwachte renteverhoging zullen naar verwachting verder op de koers drukken. De $20k steun zal door de markt nauwlettend in de gaten worden gehouden en zal naar alle waarschijnlijkheid falen onder de recente druk van de beren.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer $395 miljard en zijn aandeel in de cryptomarkt was 43,26%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken stevige verliezen

Andere crypto koersen gingen fors naar beneden aan het einde van de laatste 24 uur. Belangrijke prijsmovers waren onder meer Ethereum (ETH, -7,6%), Binance Coin (BNB, -5,7%), Ripple (XRP, -6,7%), Cardano (ADA, -5,6%), Dogecoin (DOGE, -9,5%), Polygon (MATIC, -7,7%), Solana (SOL, -8. 3%), Polkadot (DOT, -6%), Tron (TRX, -3,2%), Litecoin (LTC, -7,4%), Shiba Inu (SHIB, -10,1%), Avalanche (AVAX, -6,3%), Uniswap (UNI, -8,2%) en Chainlink (LINK, -7,5%).

Ethereum koers grafiek 

Amerikaanse president heeft naar verluidt crypto in het vizier en wil het streng reguleren

Joe Biden, de huidige president van de Verenigde Staten, bereidt zich naar verluidt voor op een grote krachtmeting met de cryptocurrency sector. Zijn Democratische partij heeft de laatste tijd als gastheer gefungeerd voor regelgevingshaviken en het promoten van hun praatjes. Maar het lijkt erop dat Uncle Joe eindelijk zelf achter de digitale valuta aangaat.

Biden heeft tot nu toe geen opmerkelijke relatie met de digitale valuta. De president behoort tot de oudere bevolkingsgroep en begrijpt er naar verluidt niet veel van. Maar de recente cyberaanvallen en fraude door bedrijven als FTX hebben zijn aandacht op de sector gevestigd.

Naar verluidt staat hij onder druk van zijn basis, vooral van links, om de cryptosector te reguleren. Hij heeft vele miljoenen dollars aan politieke donaties ontvangen van FTX, waarvan hij vorig jaar een deel teruggaf aan het comité van de failliete beurs. Er zijn steeds meer beschuldigingen dat de president mild was over het hele FTX-schandaal. Daarom wil Joe handelen en wel snel genoeg. Wat hij van plan is te doen is op dit moment een mysterie, maar er worden in de nabije toekomst verschillende harde regelgevende maatregelen verwacht, vooral als het gaat om de fiscale kant van de zaak. Hij zal echter de hulp van het Congres nodig hebben om zijn agenda volledig uit te voeren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram