Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers stijgt met 20% naar $24.000 temidden van chaos onder Amerikaanse banken

 

Raket lancering naast Bitcoin symbool
Beeldbron: Coingape.com

Bitcoin wordt momenteel verhandeld iets boven $24k. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie onderging een van de grootste prijsstijgingen van het afgelopen jaar, toen de Bitcoin koers in de loop van de dag plotseling bijna 20% steeg. Altcoin koersen waren ook sterk omhoog, maar zij konden de prestaties van BTC zelf niet evenaren. Daarover later meer.

De Amerikaanse overheid heeft aangekondigd dat ze de zwaar failliete Silicon Valley Bank (SVB) gaat veilen. De aankondiging werd gedaan door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Parallel met deze ontwikkeling werd de Britse tak van de bank overgenomen door HSBC voor slechts 1 pond, zodat de klanten van de bank aan de andere kant van de Atlantische Oceaan naar verwachting relatief veilig zullen zijn. Later meer over deze ontwikkeling.

Te midden van de massale ineenstorting van de SVB lijkt de penibele situatie van de Signature bank enigszins vergeten door het grote publiek. De kleinere, meer cryptovriendelijke bank is nu officieel gesloten door de staat New York. De toezichthouders noemen het een "systeemrisico". Net zoals de SVB reserves aanhield van veel cryptobedrijven, hield de Signature Bank ook reserves aan, maar het was een veel kleinere instelling dus het risico is hier veel minder groot.

Bitcoin verrast de markt en schiet naar $24k

De Bitcoin koers staat op het moment van schrijven ruim boven $24k na een verrassingsrally waarbij de koers in korte tijd bijna 20% steeg. Bitcoin ziet er bullish uit, nu het het de verliezen van de afgelopen weken heeft weggeveegd.

De laatste 24 uur begon met de BTC koers op ongeveer $20,5k. Gisteren het begin van de dag begon te klimmen en tegen 9 uur 's avonds was het tot boven $21k gestegen. Bitcoin begon vóór middernacht weer verder te stijgen en kwam daarbij in de buurt van de $22k. Het handelde vervolgens zijwaarts rond dat niveau, voordat het om 1 uur 's nachts opnieuw begon te stijgen, maar het kon slechts een beweging maken naar $22,5k. De belangrijkste digitale activa handelde vandaag een groot deel van de rest van de dag rond deze waarde, wat twijfels opriep over een verdere rally. Om 3 uur 's middags begon Bitcoin echter weer in waarde te stijgen. Het ging in een enorme opwaartse curve en kwam om 4 uur 's middags boven de $24k. De digitale munt handelde vervolgens de rest van de dag zijwaarts.

De prijsrally van Bitcoin vandaag kwam voor de meesten onverwacht, omdat alle belangrijke marktindicatoren aangaven dat een nieuwe daling onder het $20k-niveau in het verschiet lag. De problemen met de banksector in de VS hebben de financiële markt echter hard getroffen en een vlucht naar alternatieve assets zoals Bitcoin en goud veroorzaakt.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 468 miljard dollar en zijn aandeel in de cryptomarkt was 44,9%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken gemengde winsten

Andere cryptocurrencies boekten gemengde winsten in de loop van de dag. Belangrijke bewegingen waren onder meer te zien bij (ETH, 9,9%), Binance Coin (BNB, 9,7%), Ripple (XRP, 3,7%), Cardano (ADA, 10,25%), Polygon (MATIC, 6%), Dogecoin (DOGE, 7,5%), Solana (SOL, 9. 8%), Polkadot (DOT, 7,5%), Tron (TRX, 10,6%), Shiba Inu (SHIB, 6,3%), Litecoin (LTC, 15,8%), Avalanche (AVAX, 10%), Uniswap (UNI, 9%), Chainlink (LINK, 7%) en Cosmos (ATOM, 5,4%).

Avalanche koers grafiek

Silicon Valley Bank wordt geveild door FDIC

De Amerikaanse autoriteiten willen het biedingsproces starten voor de Silicon Valley Bank (SVB). De bank heeft naar verluidt $ 80 miljard tekort en we kijken officieel naar de grootste bankramp die de wereld heeft getroffen sinds de beruchte financiële crisis van 2008.

Verschillende cryptobedrijven, waaronder Circle, de uitgever van USDC stablecoin, hebben blootstelling aan de SVB. Het valt nog te bezien hoeveel de toezichthouders kunnen redden uit het biedingsproces, aangezien de Britse tak voor slechts 1 pond werd verkocht aan HSBC bank.

Aangezien dit het grootste bankschandaal is sinds de financiële crisis van 2008, valt nog te bezien hoe diep dit de cryptomarkt en zelfs de durfkapitalisten zelf raakt, aangezien velen van hen gewend waren aan het gebruik van deze bank vanwege de soepele ervaring.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram