Bitcoin beleeft een volatiele dag met uitschieter tot boven $26.000

Bitcoin koers volatiel 

De Bitcoin koers beweegt momenteel rond de $24,6k op het moment van schrijven. Bitcoin zette zijn indrukwekkende opwaartse beweging eerder vandaag voort, toen het de belangrijke hindernis van $25k overwon alsof het niets voorstelde. Vervolgens werd ook voor een korte periode $ 26k achter zich gelaten, waarna de koers sterk terugviel. Altcoins boekten ook flink winst toen de markt tot leven kwam na een relatief trage reactie gisteren, maar ook zij moesten aan het einde van de dag veel terrein prijsgeven. Daarover verderop meer.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de klanten van de Silicon Valley Bank (SVB) redding beloofd. Hij zou de situatie al in de gaten hebben gehouden en met een hands-on aanpak zijn gekomen om de geloofwaardigheid van het Amerikaanse banksysteem te helpen herstellen. Dit laatste staat onder aanzienlijke druk door de recente gebeurtenis en heeft tot wijdverspreide paniek in de banksector geleid. Daarover verderop meer.

De voormalig CFTC-commissaris Christopher Giancarlo heeft zijn mening gegeven over de Central Bank Digital Currencies (CBDC's). Hij stelde dat CBDC's een instrument moeten zijn om transacties en privacy te bevorderen, niet een middel om de politiestaat te versterken. Hij maakte deze opmerkingen tijdens een recente tweet. De voormalige federale grondstoffenregulator vindt dat CBDC's moeten worden ontworpen als "vrijheidsmunten" en niet als "bewakingsmunten". Er wordt aangenomen dat overheden over de hele wereld particuliere stablecoins willen verbieden en in plaats daarvan een mechanisme voor CBDC's willen invoeren. Ze voelen zich echter niet prettig bij het weggeven van controle en willen het nieuwe model omvormen tot het zoveelste controle-instrument.

Bitcoin koers had een volatiele dag

Bitcoin zette zijn grillige stijging eerder vandaag voort. De cryptocurrency handelt rond $24,6k op het moment van schrijven, na opnieuw een aanzienlijke koersstijging.

De laatste 24 uur begon met de BTC koers op ongeveer $24,5k. Het handelde zijwaarts rond dit niveau voor een groot deel van de dag, wat brandstof gaf aan de bezorgdheid dat het wel eens een bull trap zou kunnen worden. Er waren wat kleine prijsschommelingen tussendoor, maar de koers was verder vrij stabiel. Maar rond het middaguur kwamen de stieren weer in beeld en begonnen de koers weer omhoog te trekken. Om 13.30 uur in de middag begon de belangrijkste digitale munt net als gisteren sterk te stijgen. De Bitcoin koers ging onmiddellijk in een paar minuten tijd boven $25k en vervolgens $26k en bereikte een 9-maands hoogtepunt van $26,6k. Verdere opwaartse prijsactie bleek echter moeilijk en de koers viel terug tot onder $26k en later op de avond zelfs onder $ 25k.

Bitcoin bevindt zich nu in een bullish manie die weigert af te sterven. Het heeft de $25k weerstand veroverd alsof het niets voorstelde en is vanaf dat punt doorgegaan met het neerzetten van een nieuw hoogste punt in 9 maanden. De bulls zijn klaar voor een aanzienlijke prijsstijging en kunnen in de komende weken uitkijken naar de $30k weerstand. Maar gezien het volatiele karakter van de markt op dit moment, kan een scherpe prijsdaling theoretisch ook gebeuren.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 496 miljard dollar en zijn aandeel in de cryptomarkt was 45,45%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins boeken winst

Andere crypto koersen hadden ook een bullisch, maar volatiele laatste 24 uur. Belangrijke prijsmovers waren onder meer Ethereum (ETH, 1,3%), Dogecoin (DOGE, 1,9%), Solana (SOL, 1,7%), Polkadot (DOT, 1,7%), Shiba Inu (SHIB, 0,9%), Avalanche (AVAX, 3,5%) en Cosmos (ATOM, 9,2%).

Cosmos koers grafiek 

Joe Biden belooft Silicon Valley Bank te redden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een verklaring afgelegd over de toekomst van de failliete Silicon Valley Bank (SVB). De bank heeft naar verluidt een gat in de begroting van maar liefst 80 miljard dollar en moet onder normale omstandigheden door de belastingbetaler worden gered.

Biden heeft echter vertrouwen in zijn kansen om de depositohouders van de bank te redden zonder de belastingbetalers te belasten. Hij heeft echter geen praktisch antwoord gegeven op de vraag hoe hij dit zal kunnen bereiken. De bank heeft een schuld van tientallen miljarden dollars en haar activa kunnen dat misschien niet dekken.

Biden zal waarschijnlijk terugkomen op de belofte en in de nabije toekomst een door de belastingbetaler gefinancierde reddingsoperatie invoeren die als een nieuw stimuleringspakket voor de economie zal fungeren. Ook wordt verwacht dat de rente stabiel blijft of zelfs wordt verlaagd om de noodlijdende Amerikaanse bankensector te redden en meer faillissementen te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram