Bitcoin koers schiet omhoog tot boven $26k ondanks renteverhoging ECB

Bitcoin munt met pijl omhoog 

De Bitcoin koers is vannacht plotseling hard gestegen en daarbij boven $ 26.000 uitgekomen. De koers van de belangrijkste digitale valuta maakte een koerssprong van zo’n 1250 dollar binnen een tijdsbestek van een paar uur. Cryptobeleggers lijken daarmee de renteverhoging van 0.5% van de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren van zich af te schudden. Andere crypto koersen volgden Bitcoin op de weg omhoog, zij het minder hard. Daarover verderop meer.

De Europese Centrale Bank (ECB) een grote gok genomen door de rente in de economische zone te verhogen. De rente werd verhoogd van 3,0% naar 3,5% om de inflatie te bestrijden die momenteel in de Euro zone rond de 8,5% schommelt. Sommige analisten zetten echter vraagtekens bij de beslissing vanwege de huidige banencijfers en de vrees voor een mogelijke ondergang van Credit Suisse, een van de grootste Europese investeringsbanken, ook al maakt het geen deel uit van de Europese Unie. Daarover later meer.

De USD Coin (USDC) is scherp hersteld tot $1,00, nadat zijn koppeling eerder deze week werd verstoord door de ramp met de Silicon Valley Bank (SVB). De bank had een enorm gat van 80 miljard dollar in haar financiën, maar de Amerikaanse autoriteiten hebben de totale ondergang van de bank voorkomen door haar onder de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) te plaatsen. USDC is daardoor snel in staat geweest om de koppeling met de dollar te herstellen, die cruciaal is voor elk stablecoinbedrijf.  

Verder heeft een groep FTX-slachtoffers een class-action rechtszaak aangespannen tegen FTX-influencers die het project promootten op Youtube. Zij omvatten een aantal publieke persoonlijkheden die je misschien hebt gezien in de advertenties tijdens de massale advertentie-campagnes van de beurs. Deze rechtszaak dient als een waarschuwing met betrekking tot influencers en crypto, omdat in veel gevallen degenen die reclame maken geen idee hebben van hoe de dingen eigenlijk werken.

Bitcoin koers stijgt hard tot boven $ 26.000

Bitcoin is zoals gezegd, sterk opgeveerd vannacht en bereikte daarbij een waarde $ 26.200. Inmiddels is de koers weer iets teruggelopen tot $ 26.000 op het moment van schrijven

De laatste 36 uur begon met de BTC koers op ongeveer $24,6k. Het handelde een tijdje zijwaarts voordat het om 22:50 uur in de nacht in waarde begon te stijgen. De cryptocurrency klom lichtjes tot $24,7, maar de stijging zelf was van korte duur en de beren trokken de koers terug onder het $24,5k-niveau. Vervolgens handelde het een groot deel van de dag zijwaarts. Pas rond 7:50 uur in de ochtend vond de cryptocurrency de kracht om weer te stijgen. Het steeg sterk en noteerde een 24-uurshoogtepunt van $25,1k rond het middaguur. Verdere vooruitgang bleek echter moeilijk voor de bulls en de koers gleed terug naar $24,8k en bleef een tijdje rond deze waarde hangen.

Om 1:00 uur in de nacht begon de koers plotseling hard te stijgen en bereikte na een paar uur een waarde van $ 26.200. Daarna moest het iets terrein prijsgeven en het lijkt nu te stabiliseren rond $ 26k.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 504 miljard dollar en het aandeel van Bitcoin in de handel bedroeg 45%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoins volgen Bitcoin omhoog

Andere crypto koersen gingen de afgelopen 24 uur ook grotendeels omhoog, maar over het algemeen iets minder hard dan Bitcoin. Belangrijke prijsstijgers waren Binance Coin (BNB, 3,6%), Cardano (ADA, 2,5%), Ripple (XRP, 1,7%) Polygon (MATIC, 4,8%), Dogecoin (DOGE, 6,2%), Solana (SOL, 2,9%), Polkadot (DOT, 5%), Litecoin (LTC, 4,1%) en Cosmos (ATOM, 3,2%).

Polygon koers grafiek 

Europese Centrale Bank verhoogt rentetarieven, markten in ongemakkelijke positie

De ECB heeft de rente in de economische zone officieel met 50 procentpunten verhoogd. De renteverhoging werd de afgelopen weken verwacht, maar velen verwachtten dat de bank voorzichtig zou zijn nadat een nieuwe financiële uitdaging zich aandiende in de vorm van het potentiële faillissement van Credit Suisse.

De maatregel wordt in verschillende kringen bekritiseerd. De populaire Nederlandse crypto-analist Michael van de Poppe verklaarde:

 

De Amerikanen verwachtten ook naar een renteverhoging, maar zij worden mogelijk gedwongen die stop te zetten omdat hun eigen bankencrisis zich heeft aangediend. Drie banken zijn al gedwongen om onder controle  van de FDIC te komen en meer kunnen zich mogelijk aansluiten bij de lijst van failliete banken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram