Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin - Goud ratio breekt eindelijk uit de 3-jarige bearmarkt

Bitcoin / goud index breekt uit

Afbeeldingsbron: pixabay.com

De Bitcoin / Goud-ratio is, volgens statisticus Willy Woo, uit een neerwaartse trend van drie jaar gebroken. Dit gebeurt ondanks het feit dat goud de afgelopen tijd rond de recordwaarde van 2000 USD zweefde. Dat de goudprijs zo hoog staat komt o.a. doordat de wereldwijde Covid-19 pandemie en de daaropvolgende massale geldcreatie door overheden en centrale banken, veel investeerders dwong zich naar veilige havens zoals het gele metaal te wenden. De ratio bevond zich in een neerwaartse trend sinds de Bitcoin koers recordhoogten bereikte in januari 2018.

Achtergronden van Goud en Bitcoin

Goud is van oudsher het meest gevraagde edelmetaal en vertoont een onbetwiste accumulatie van rijkdom door de eeuwen heen. Het was ook de meest dominante wereldvaluta gedurende millennia. Zelfs bankbiljetten werden ooit gedekt door goud en pas na het opheffen van de goudstandaard raakte het edelmetaal een beetje in de vergetelheid als monetair metaal. Zijn status als wereldwijde reserve en veilige haven bleef echter bestaan ​​en historisch gezien, wanneer zich een financiële crisis voordoet, schiet de goudkoers als een gek omhoog terwijl investeerders massaal naar veilige havens trekken.

Bitcoin daarentegen heeft slechts een 12-jarige geschiedenis die een beetje wordt ontsierd door volatiliteit en speculatie. Echter, er zijn signalen dat Bitcoin als assetclass steeds meer volwassen begint te worden. Het is al lang de droom van de pro-cryptoliefhebbers en investeerders dat Bitcoin uiteindelijk zal worden gezien als het goud van de digitale valuta. Ze geloven dat de P2P-capaciteit en het beperkte nieuwe aanbod er uiteindelijk een digitale veilige haven van zullen maken. Die status  moet nog worden bereikt, aangezien Bitcoin in deze situaties gemengde prestaties heeft geleverd. Het is ook nog erg volatiel in vergelijking met de edelmetaalsector.

Gevolgen Corona pandemie

Nu legde de Corona pandemie een enorme koopdruk op edelmetaalprijzen, en dan met name de goudprijs en zilverprijs, en veel voorstanders van cryptocurrency geloofden dat Bitcoin ook hetzelfde pad zou volgen. Maar de crash van 12 maart 2020 resulteerde in een daling van meer dan 30% in de  Bitcoin koers in een paar uur en in plaats van Goud te volgen, volgde de cryptocurrency het voorbeeld van de aandelenmarkten. Goud herstelde zich in april en bereikte de afgelopen maanden recordhoogtes ten opzichte van alle grote fiat-valuta's. De haperende Bitcoin koers en de stijgende goudprijs zorgden ervoor dat de BTC / Goud-ratio in de neerwaartse trend bleef tijdens het grootste deel van de wereldwijde pandemie.

Kan Bitcoin eindelijk de ketenen doorbreken?

De BTC / Goud-index verlaat eindelijk de lange termijn bearmarkt en kijkt tegen een veelbelovende toekomst aan. Dit is de algemene grafiek van de prijsindex van de afgelopen jaren:

Bitcoin / Goud ratio 

Afbeeldingsbron: Travis Kling op Twitter

 

Travis wilde hier aantonen dat de Bitcoin / Goud-index binnenkort een bullish traject zal volgen en misschien zelfs de hoogste waarde ooit zal uitdagen. Deze grafiek is belangrijk omdat naarmate Bitcoin stijgt ten opzichte van goud en goud stijgt ten opzichte van de dollar, de algehele waardestijging in fiat-termen aanzienlijk zal zijn.

Willy Woo tweette dat Bitcoin binnenkort mogelijk losgekoppeld kan worden van traditionele activa en mogelijk een eigen reputatie zal opbouwen. Hij beweerde ook dat de digitale valuta zal fungeren als een veelbelovende startup, die in de loop van de tijd in waarde zal toenemen.

Bitcoin vs Goud als veilige haven

De Bitcoin / Goud-ratio is een interessante index om te volgen. Beide zijn behoorlijk verschillend van elkaar en Bitcoin is met zijn marktkapitalisatie van $ 200 miljard slechts een fractie van de totale goudmarktkapitalisatie, die ergens tussen $ 10 en 13 biljoen ligt. Maar dat is tegelijkertijd ook een positief aspect, aangezien het Bitcoin veel ruimte geeft om te groeien en zijn plaats naast goud op te eisen.

In de digitale wereld waarin we nu leven kan goud wat lastiger te verhandelen zijn i.v.m. regulering en opslag. Bitcoin kan een goed alternatief zijn aangezien het decentraal is en gemakkelijk elektronisch kan worden verhandeld en opgeslagen. Wellicht kan het ooit goud van de troon stoten als veilige haven. Alleen de toekomst kan echter uitwijzen of het in dit streven zal slagen of niet. Bitcoin zal zijn associatie met de aandelenmarkten moeten afschudden en minder volatiel worden als dat wil gebeuren.