Skip to main content

Bitcoin nieuws

Bitcoin piekt boven $27k en volgens rapport dreigen 186 Amerikaanse banken in te storten

Bankgebouw zakt onder water 

Bitcoin handelt op dit moment rond de $27.000. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie steeg de afgelopen dagen enorm en heeft de winst goed vast kunnen houden. Altcoins daarentegen reageerden traag op de dominante prestatie van BTC, maar ook zij boekten winst. Daarover verderop meer.

Uit een nieuw rapport van een team economen blijkt dat meer dan 180 Amerikaanse banken het risico lopen in gebreke te blijven, zoals de Silicon Valley Bank (SVB) is gebeurd. De reeks van drie omvallende banken in de VS heeft de alarmbellen doen rinkelen in de financiële wereld en doet vrezen voor een nieuwe recessie. Daarover later meer.

Ook het FTX-verhaal heeft onlangs een nieuwe wending genomen nu de schuldeisers meer dan 11,6 miljard dollar compensatie voor hun activa eisen, terwijl de beurs slechts ongeveer 4 miljard dollar heeft. Dit omvat echter niet het brede scala van cryptocurrency activa die in het bezit zijn van de inmiddels failliete beurs. Hun waarde is moeilijk te bepalen omdat de prijs veel fluctueert en de slechte praktijken van het bedrijf maken het nog moeilijker.

Binance mist in zijn recente verklaring aan de Amerikaanse toezichthouders een belangrijk element van zijn bedrijf; de financiën. De onthulling werd gedaan door een groep Amerikaanse senatoren die de crypto-exchange om informatie vroegen over haar zakelijke activiteiten. Binance voldeed, maar liet wel een groot detail weg zoals de financiën. Binance verzet zich tegen het regelgevingsbeleid nu Amerikaanse regelgevers en wetgevers hun aandacht richten op de exchange.

Bitcoin stijgt sterk boven $27k

Bitcoin wisselt van eigenaar net boven de $27k op het moment van schrijven. De cryptocurrency meldde eergisteren wat verliezen, maar heeft nu weer een flinke bullish move gemaakt die behoorlijk overtuigend is.

De afgelopen 36 uur begon met de BTC koers op ongeveer $26,8k. Het begon onmiddellijk in waarde te stijgen en kwam rond middernacht tot $27,8k. De dag daarvoor was de digitale munt gestegen vanaf ongeveer $25k en noteerde een aanzienlijke stijging tot boven $26,5k. Gisteren was het niet anders en de stieren gingen door waar ze gebleven waren door vlak voor middernacht nog een 9-maands hoogtepunt van $27,8k te noteren. De cryptocurrency vertraagde echter een beetje gedurende de rest van de dag en kon geen verdere beweging omhoog meer maken. In plaats daarvan zakte het langzaam terug naar $26,5k en iets daaronder. Inmiddels is het weer wat hersteld naar $ 27k.

Bitcoin handelt nu zijwaarts en het ziet er optimistisch uit voor een beweging naar $30k. Het lijkt erop dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het dat bereikt. Echter, de verslechterende financiële situatie m.b.t. de bankensector kan het in de nabije toekomst een halt toeroepen. Maar als de markt BTC blijft zien als een veilige opslagplaats van waarde, vergelijkbaar met goud, zal de rally waarschijnlijk doorgaan.

De totale marktkapitalisatie van Bitcoin bedroeg ongeveer 530 miljard dollar en zijn aandeel in de cryptomarkt bedroeg 46,8%.

Bitcoin koers grafiek 

Altcoin koersen op licht verlies

Andere cryptocurrencies boekten in de afgelopen 24 uur over het algemeen lichte verliezen. Belangrijke prijsbewegingen waren onder meer te zien bij Ethereum (ETH, -1,9%), Cardano (ADA, -2,2%), Solana (SOL, -2,8%), Shiba Inu (SHIB, -2,5%), Litecoin (LTC, -3,4%), Avalanche (AVAX, -1,1%), Uniswap (UNI, -0,9%), en Ethereum Classic (ETC, -4,2%).

Cardano koers grafiek 

Rapport toont 186 Amerikaanse banken in gevaar voor instorting vergelijkbaar met SVB

Uit een nieuw rapport van een groep economen blijkt dat een groot aantal Amerikaanse banken kwetsbaar is voor een mogelijke ineenstorting. Het rapport stelt:

"Zelfs als slechts de helft van de onverzekerde depositohouders besluit zich terug te trekken, lopen bijna 190 banken een potentieel risico op schade voor verzekerde depositohouders, met potentieel 300 miljard dollar aan verzekerde deposito's in gevaar."

Aangezien de Amerikaanse economie nauw verbonden is met de wereldeconomie, zou dit kunnen leiden tot een wereldwijde economische crisis, de eerste sinds 2008. Dit zou kunnen leiden tot een reddingsoperatie van de overheid, zoals de beroemde Dodd Frank-wet die de markten in 2009 hielp redden. Verdere kwantitatieve versoepeling zou echter moeilijk kunnen zijn omdat de wereld die een paar jaar geleden al heeft ondergaan als onderdeel van het Covid-19 stimuleringspakket. Dit is een belangrijke oorzaak van de huidige hoge inflatie in de wereld. Verdere kwantitatieve versoepeling (lees: geldcreatie op grote schaal) zou de inflatie verder aanwakkeren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram